Nova pravila za jačanje kibersigurnosti kritičnih subjekata i mreža EU-a

Od 18. listopada 2024., sve države članice EU-a moraju primjenjivati mjere potrebne za usklađivanje s pravilima o kibersigurnosti iz Direktive NIS 2, uključujući nadzorne i provedbene mjere.

Europska komisija u četvrtak je donijela prva provedbena pravila o kibersigurnosti kritičnih subjekata i mreža na temelju Direktive o mjerama za visoku zajedničku razinu kibersigurnosti širom Unije (Direktiva NIS 2).

U ovom provedbenom aktu detaljno se navode mjere upravljanja kibersigurnosnim rizicima, kao i slučajevi u kojima bi se incident trebao smatrati značajnim, a poduzeća koja pružaju digitalne infrastrukture i usluge trebala bi o njemu izvijestiti nacionalna tijela. To je još jedan važan korak u jačanju kiberotpornosti ključne digitalne infrastrukture Europe, ističe se u priopćenju Europske komisije.

Provedbena uredba primjenjivat će se na određene kategorije poduzeća koja pružaju digitalne usluge, kao što su pružatelji usluga računalstva u oblaku, pružatelji usluga podatkovnog centra, internetska tržišta, internetske tražilice i platforme društvenih mreža. Za svaku kategoriju pružatelja usluga u provedbenom aktu navodi se kada se incident smatra značajnim, kome ga je potrebno prijaviti i u kojem vremenskom okviru.

„Kibersigurnost je jedna od glavnih sastavnica zaštite naših građana i naše infrastrukture. U današnjem okruženju kibersigurnosti od ključne je važnosti jačanje naših sposobnosti, sigurnosnih zahtjeva i brze razmjene informacija s pomoću ažuriranih pravila. Pozivam preostale države članice da što prije provedu ta pravila na nacionalnoj razini kako bi se osigurala kibersigurnost usluga koje su ključne za naša društva i gospodarstva.“ – izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager, nadležna za Europu spremnu za digitalno doba

Donošenje provedbene uredbe podudara se s rokom do kojeg države članice EU-a moraju prenijeti Direktivu NIS 2 u nacionalno pravo. Od 18. listopada 2024., sve države članice EU-a moraju primjenjivati mjere potrebne za usklađivanje s pravilima o kibersigurnosti iz Direktive NIS 2, uključujući nadzorne i provedbene mjere.

Provedbena uredba stupit će na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu EU-a.

Podsjetimo, prvi zakon o kibersigurnosti na razini EU-a, Direktiva NIS, stupio je na snagu 2016. i pridonio postizanju zajedničke razine sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava u cijelom EU-u. U okviru svojeg ključnog cilja politike da Europu pripremi za digitalno doba Komisija je u prosincu 2020. predložila reviziju Direktive NIS. Nakon što je stupila na snagu u siječnju 2023., države članice morale su prenijeti Direktivu NIS 2 u nacionalno zakonodavstvo do 17. listopada 2024.

Direktivom NIS2 nastoji se osigurati visoka razina kibersigurnosti u cijeloj Uniji. Obuhvaća subjekte koji djeluju u sektorima koji su ključni za gospodarstvo i društvo, uključujući pružatelje javnih elektroničkih komunikacijskih usluga, upravljanje IKT uslugama, digitalne usluge, gospodarenje otpadnim vodama i otpadom, svemir, zdravstvo, energetiku, prijevoz, proizvodnju ključnih proizvoda, poštanske i kurirske usluge te javnu upravu.

Direktivom se jačaju sigurnosni zahtjevi nametnuti poduzećima i rješava pitanje sigurnosti lanaca opskrbe i odnosa s dobavljačima. Njome se pojednostavnjuju obveze izvješćivanja, uvode strože nadzorne mjere za nacionalna tijela i stroži zahtjevi za provedbu te se nastoje uskladiti režimi sankcija u državama članicama. Pomoći će u povećanju razmjene informacija i suradnje u upravljanju kiberkrizama na nacionalnoj razini i razini EU-a.

Europska komisija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Litvi odobrene potpore za proizvodnju električne energije iz OIE

Europska komisija prihvatila je litvanski financijski nacrt prijedloga programa potpore povlaštenih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije te procijenila da su predložene mjere u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER