Prva u Francuskoj: Zgrada bez grijanja i klimatizacije u Lyonu

Stambena zgrada „Essentiel 22-26“ održavat će stabilnu unutarnju temperaturu između 22 i 26 stupnjeva i to bez obzira na godišnja doba

U Lyonu će se do 2026. godine izgraditi stambena zgrada koja će zahvaljujući suvremenoj gradnji tijekom cijele godine održavati ugodnu temperaturu između 22 i 26 stupnjeva. I sve to bez grijanja i klimatizacije!

U novoj lyonskoj četvrti Confluence, omeđenoj rijekama Saône i Rhône, u dvije faze izgradit će se mješoviti niz stambenih i obrazovnih objekata i to prema visokim zahtjevima gradnje koji omogućuju očuvanje resursa, zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ovdje bi se, također, prvi put u Francuskoj trebao realizirati projekt stambene zgrade koja omogućuje održavanje ugodne unutarnje temperature bez pomoći radijatora ili klima-uređaja. Nova stambena zgrada „Essentiel 22-26“ bit će izgrađena prema „principu 22-26“ do 2026. godine te će prema riječima predsjednika Métropole de Lyon, Bruna Bernarda, predstavljati „simbol klimatski neutralnog grada“.

Prema projektu austrijske arhitektonske tvrtke Baumschlager Eberle Architekten, ova šesterokatnica, koja je trenutačno u izgradnji, moći će tijekom cijele godine održavati unutarnju temperaturu između 22 i 26 stupnjeva „bez upotrebe konvencionalnog grijanja i klimatizacije“, navodi jedan od vodećih francuskih developera nekretnina Nexity.

Ušteda energije i prirodno svjetlo

„S vanjskim zidovima od šuplje opeke i debljine 60 cm, kao i trostrukim ostakljenim prozorima na oko 28 posto površine pročelja, omogućuje se izvrsna izolacija i zadržavanje topline zgrade između 22 i 26 stupnjeva. S druge strane, ventilacijski sustav osigurava prirodnu ventilaciju zahvaljujući automatskim, ali i individualno kontroliranim ventilacijskim klapnama, te sprječava hlađenje zgrade. Ugradnja radijatora, koja je obavezna u Francuskoj, ovdje služi kao rezerva te se očekuje da će biti potrebna samo nekoliko sati godišnje. Opsežne simulacije stambene zgrade jasno ukazuju kako će potrošnja energije za grijanje i ventilaciju iznositi između dva i devet kWh/m² godišnje.“ – navode u tvrtki Baumschlager Eberle Architekten.

Time je ova zgrada četiri do pet puta ekonomičnija od tradicionalne zgrade, a osim toga maksimizira korištenje prirodnog svjetla, dok fotonaponski paneli na krovu doprinose opskrbi električnom energijom.

U zimskoj sezoni interijeri nove stambene zgrade zagrijavat će se, primjerice, „toplinom tijela stanara i toplinom koju oslobađaju rasvjeta i kućanski uređaji“, uvjerava arhitekt Mathias Bernhardt iz ove austrijske arhitektonske tvrtke. „U toplijem dijelu godine, hlađenje će omogućiti prirodna ventilacija zgrade upravljana softverom koji putem mreže senzora mjeri temperaturu, vlagu i kvalitetu zraka u zgradi te regulira otvaranje prozora i grilja“, dodaje Bernhardt.

Održivi materijali i ozelenjena dvorišta

Korištenje materijala također će doprinijeti ekološkoj kvaliteti cjeline pa će tako i beton biti nadopunjen uporabom lokalnog drva. Bogato zasađene i pretežno otvorene unutarnje površine između zgrada u kompleks će unijeti svježinu i biološku raznolikost te će se, između ostalog, zasaditi drvoredi i urediti vrtovi za stanare.

Već testiran u Austriji i Švicarskoj od 2013. godine, ovaj princip koristit će se za izgradnju niza od jedanaest zgrada namijenjenih stanovanju, trgovini i obrazovanju, a koje se trebaju izgraditi između početka 2026. i kraja 2027. godine.

Ukupno 23 stana u novoj stambenoj zgradi ponudit će se za otkup po umjerenim cijenama od 3000 eura po m², a zemljište će ostati u vlasništvu Foncière Solidaire du Grand Lyon. Druga zgrada ovog tipa planirana je za 2028. u Garenne-Colombesu u departamnu Hauts-de-Seine u regiji Île-de-France.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Arena Porte de la Chapelle otvara svoja vrata u nedjelju 11. veljače

Arena Porte de la Chapelle (Adidas Arena) predstavlja novo središte sjevernog dijela francuske metropole koje će kao višenamjenski modularni prostor svojim sadržajima biti otvoren za sve stanovnike ove pariške četvrti. S kapacitetom od 8.000 sjedala dvorana će nakon Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara Paris 2024. upotpuniti mogućnosti održavanja brojnih kulturnih i sportskih događanja i natjecanja, a bit će i dom košarkaškog kluba Paris Basketball.

Rotterdam je dobio najveći zeleni krov u Nizozemskoj

Od svibnja 2020. Rotterdam je službeno postao dom najvećeg, ali i najdužeg zelenog krova u Nizozemskoj. Drugi najveći grad ove ekološki vrlo osvještene zemlje dosad je realizirao cijeli niz ambicioznih projekata zaštite okoliša kako bi već do 2025. godine pokušao postati klimatski otporan grad.

Odobreno 3,5 milijuna eura za projekt energetske obnove Guvernerove palače

Odobreno je 3,5 milijuna eura bespovratnog iznosa za projekt energetske obnove Guvernerove palače kojim će se ostvariti ušteda u godišnjoj potrošnji primarne energije za grijanje i hlađenje od 72 posto te smanjiti troškovi održavanja objekta koji će nakon završetka projekta biti gotovo minimalni.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER