Više od 380 milijuna eura za 133 nova LIFE projekta kao potpora zelenoj tranziciji diljem Europe

Ulaganja će imati trajan učinak na okoliš, gospodarstvo i dobrobit svih Europljana

Europska komisija danas je dodijelila više od 380 milijuna eura za 133 nova LIFE projekta diljem Europe. Ova sredstva čine više od polovice potrebnih ulaganja od ukupno 574 milijuna eura, a ostatak će osigurati nacionalna, regionalna i lokalna tijela, javno-privatna partnerstva, poduzeća i organizacije civilnog društva.

Europska komisija danas je u okviru programa LIFE za okoliš i djelovanje u području klime dodijelila više od 380 milijuna eura za 133 nova projekta diljem Europe, izvijestilo je Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Dodijeljeni iznos predstavlja više od polovice ukupnih potreba za ulaganjima u te projekte u iznosu od 574 milijuna EUR, a ostatak će osigurati tijela nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlasti te javno-privatna partnerstva, poduzeća i organizacije civilnog društva.

Projekti LIFE pridonose postizanju brojnih klimatskih, energetskih i okolišnih ciljeva europskog zelenog plana, uključujući cilj EU-a da do 2050. postane klimatski neutralan te da do 2030. zaustavi i preokrene trend gubitka bioraznolikosti uz istodobno osiguravanje dugoročnog blagostanja Europe. Ova ulaganja imat će trajan učinak na okoliš, gospodarstvo i dobrobit svih Europljana, a projektima će se obuhvatiti sva područja programa LIFE, pri čemu će se mobilizirati:

  • 143 milijuna EUR (od čega će EU osigurati 74 milijuna eura) za doprinos kružnom gospodarstvu i poboljšanju kvalitete života u okviru 26 projekata za smanjenje potrošnje vode, industrijskog i kućanskog otpada, onečišćenja zraka i onečišćenja bukom, kao i za dokazivanje poslovne isplativosti smanjenja potrošnje, ponovne uporabe i recikliranja;
  • gotovo 216 milijuna eura (144,5 milijuna eura doprinosa EU-a) za projekte u području prirode i bioraznolikosti za obnovu slatkovodnih, morskih i obalnih ekosustava i staništa te poboljšanje stanja očuvanosti ptičjih vrsta, kukaca, gmazova, vodozemaca i sisavaca;
  • oko 110 milijuna eura (gotovo 62 milijuna eura doprinosa EU-a) za otpornost na klimatske promjene, ublažavanje klimatskih promjena te upravljanje i informiranje i
  • 105 milijuna eura (99 milijuna eura doprinosa EU-a) za upravljačka i tržišna rješenja kako bi se ubrzao prelazak na čistu energiju.

LIFE projekti važni za Hrvatsku

Kako bi se osigurao prelazak na čistu energiju, u okviru 59 danas najavljenih novih projekata trogodišnjim programom digitalnog osposobljavanja u vrijednosti od 1,25 milijuna eura LIFE DiVirtue izgradit će se kapaciteti za učinkovitiji i inovativniji sektor građevinske i građevinske industrije. U ovom projektu se upotrebljavaju virtualna (VR) i proširena stvarnost (AR) kako bi se studentima i stručnjacima u građevinarstvu pomoglo u izgradnji zgrada i provedbi obnove s nultim emisijama u Bugarskoj, Češkoj, Grčkoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj.

U međuvremenu, projekt Enercom FACILITY, vrijedan gotovo 10 milijuna eura, osigurat će izravna bespovratna sredstva za 140 novih energetskih zajednica diljem Europe kako bi se potaknula ulaganja u održivu energiju. Dodatno će podupirati energetske zajednice u razvoju njihovih poslovnih modela materijalima za osposobljavanje i izgradnju kapaciteta, čime će se utrti put poslovnim modelima koji se mogu reproducirati i dugoročno su održivi.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj | Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Otvoren LIFE natječaj za 2022. godinu

Na program LIFE mogu se prijaviti sve pravne osobe registrirane na području Europske unije, kao i fizičke osobe koje imaju registriranu djelatnost poput obrtnika, trgovaca pojedinaca, nositelja OPG-a i dr.

Otvoren LIFE natječaj za 2022. godinu

Na program LIFE mogu se prijaviti sve pravne osobe registrirane na području Europske unije, kao i fizičke osobe koje imaju registriranu djelatnost poput obrtnika, trgovaca pojedinaca, nositelja OPG-a i dr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER