U novom Centru VA.C.E.T.RA.S proveden demonstracijski pilot u sklopu EU projekta SILVANUS

U Javnoj ustanovi Vatrogasni centar za edukaciju i tehnološki razvoj Split (VA.C.E.T.RA.S) u Vučevici kraj Splita proveden je drugi hrvatski demonstracijski pilot u sklopu EU projekta SILVANUS

Cilj projekta SILVANUS je razvijanje platforme za upravljanje šumama u svrhu sprječavanja i suzbijanja šumskih požara, a u projektu sudjeluje 49 partnera iz raznih zemalja, među kojima je i Hrvatska vatrogasna zajednica.

Ekstremni klimatski uvjeti stvorili su plodno tlo za sve ranije pojave požara, kao i za sve dulje trajanje požarne sezone obilježene šumskim požarima koji zbog svoje siline predstavljaju sve veći rizik.

 

Predstavljanju projekta SILVANUS u Vatrogasnom centru za edukaciju i tehnološki razvoj Split (VA.C.E.T.RA.S) u Vučevici kraj Splita nazočili su vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević te Krishna Chandramouli, glavni tehnološki menadžer projekta.

Na pilot demonstraciji testirano je šest korisničkih proizvoda razvijenih na projektu: Silvanus mobilna aplikacija za dojavu požara od strane građana, aplikacija za utvrđivanje izbavnih puteva, detekcija vatre pomoću IoT senzora, zemaljsko vozilo bez posade (robot) za gašenje požara, mobilni zapovjedni centar platforme Silvanus i propagator širenja požara EXUS.

Na samoj vježbi demonstrirano je gašenje požara koje je započelo dojavom kroz Silvanus mobilnu aplikaciju za dojavu požara od strane građana u Silvanus mobilni zapovjedni centar. U isto vrijeme kamere za detekciju požara, također razvijene kroz ovaj projekt, dojavljuju požar u Silvanus mobilni zapovjedni centar. Podaci o vremenskoj prognozi koriste se kako bi simulator propagacije požara razvijen u sklopu projekta SILVANUS izračunao smjer kretanja požara. Sukladno dobivenim podatcima angažiraju se vatrogasne postrojbe s pripadajućim vozilima te jedno zemaljsko vozilo bez posade (robot) za gašenje požara koje se poveže s vatrogasnim vozilima te gasi požar. Pritom se cjelokupna situacija motri iz zraka pomoću dronova i to sve do završetka intervencije.

  • © Hrvatska vatrogasna zajednica

„Nastojali smo biti dobri domaćini, a ujedno smo prezentirali novi Vatrogasni centar za edukaciju i tehnološki razvoj Split (VA.C.E.T.RA.S). Korisnički proizvodi projekta SILVANUS vrlo su zanimljivi i dobro je da imamo uvid u nove tehnologije koje možemo koristiti u vatrogastvu“, izjavio je vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.

„Hrvatska pilot demonstracija bila je vrlo uspješna jer smo imali prvu terensku integraciju Silvanus mobilnog zapovjednog centra s vatrogasnim zapovjednim vozilom Hrvatske vatrogasne zajednice. Zahvaljujući koordinaciji i organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice u provedbi ovog Silvanus pilota bliže smo završetku međunarodnih pilota u sklopu projekta, a sljedeći pilot je u Grčkoj.“ – kazao je Krishna Chandramouli, glavni tehnološki menadžer projekta SILVANUS.

Provedbi pilota prisustvovali su projektni partneri iz Velike Britanije, Rumunjske, Poljske, Slovačke, Češke, Italije, Grčke, Cipra, Litve, Švedske i Hrvatske, a tijekom njegovog održavanja Muzej hrvatskog vatrogastva postavio je u Vučevici izložbu o EU projektu SILVANUS.

EU projekt SILVANUS, nazvan po rimskom bogu šuma i neobrađene zemlje, okuplja stručnjake koji pomažu vlastima upravo u smanjenju rizika od šumskih požara procjenom bioraznolikosti i promicanju sigurnosnih propisa među lokalnim stanovništvom pogođenim šumskim požarima kroz razne kampanje koje imaju za cilj podizanje svijesti o odgovornom ponašanju. Vrijednost EU projekta SILVANUS koji traje od 2021. do 2025. godine je 24.556.943,75 eura, a iznos EU sufinanciranja iznosi 19.902.190,63 aura, od čega Hrvatska vatrogasna zajednica ima na raspolaganju 162.000,00 eura.

 

VEZANE VIJESTI

Zračna luka Paris-Charles de Gaulle slavi 50 godina povijesti i inovacija

50. obljetnica Zračne luke Paris-Charles de Gaulle (CDG) slavi se u godini u kojoj je glavni grad Francuske domaćin XXXIII. Ljetnih olimpijskih igara, koje su od velike važnosti i za najveću francusku i drugu najveću europsku zračnu luku. Najvažnija zračna luka Grupe ADP (Aéroports de Paris) prošle je godine opslužila 67,4 milijuna putnika i čvrsto je usmjerena na budućnost.

Početak protupožarne sezone 2019.

Odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika glavni napor požarne sezone i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama započeo je 17. lipnja 2019. godine. Odluka je donesena nakon izvršene procjene vremenskih prilika, uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima duž priobalja i sa zapovjednikom vojnih snaga.

Lokaliziran požar kod Grebaštice

Požar u zaleđu Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji je brzo stavljen pod kontrolu, a zračne snage su povučene oko 14 sati. U 15.15 sati požar je lokaliziran, a vatrogasci su i dalje na terenu. Opožareno je 5 ha niskog raslinja i mlade borove šume.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER