Europski tjedan za smanjenje otpada 2024.: „Bacanje hrane nije u modi!“

16. izdanje Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR) održava se od 16.-24. studenog 2024. pod sloganom „Bacanje hrane nije u modi!“

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) ove se godine održava od 16.-24. studenog s ciljem promicanja aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i otpadom. Na sudjelovanje se potiče širok krug sudionika – od lokalne samouprave, preko privatnih tvrtki i organizacija civilnog društva, do svakog pojedinca.

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR - The European Week for Waste Reduction) ima za cilj mobilizirati što veći broj sudionika širom Europe na provođenje akcija podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda i recikliranju materijala.

Postoje tri načina sudjelovanja u Europskom tjednu za smanjenje otpada:

  • Organizacija aktivnosti: lokalna samouprava, udruge, nevladine organizacije, privatne tvrtke, obrazovne ustanove i građani
  • Sudionici: pojedinci ili grupe građana
  • Koordinacija: javna tijela nadležna za područje gospodarenja otpadom

Svake godine Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) usredotočuje se na različite aspekte sprječavanja nastanka otpada te ukazuje na nužnost mijenjanja naših neodrživih potrošačkih navika. Ove godine održava se pod sloganom „Bacanje hrane nije u modi!“ („Food waste is out of taste!“), čime se fokus stavlja na podizanje svijesti o potrebi smanjenja bacanja hrane te poziva na udruživanje snaga kako bismo promijenili način na koji proizvodimo, distribuiramo, ali i konzumiramo hranu u Europi.

Rješavanje problema bacanja hrane radi transformacije europskih prehrambenih sustava

Otpad od hrane označava svu hranu (uključujući piće) i povezane nejestive dijelove uklonjene iz ljudskog lanca opskrbe hranom u sektorima proizvodnje prehrambenih proizvoda, maloprodaje hrane/mješovite robe, posluživanja hrane i kućanstvima.

Prema podacima Eurostata, u državama članicama EU-a u 2022. godini bačeno je oko 132 kg hrane po stanovniku što predstavlja količinu od 59,2 milijuna tona otpada od hrane. Otpad iz kućanstava 2022. godine činio je 54 posto ukupnog otpada od hrane, što odgovara količini od 72 kg po stanovniku. Preostalih 46 posto bio je otpad nastao u lancu opskrbe hranom: 19 posto u proizvodnji prehrambenih proizvoda i pića (25 kg po stanovniku), 11 posto u restoranima i uslugama prehrane (15 kg po stanovniku), osam posto u maloprodaji i ostatku distribucije hrane (11 kg po stanovniku) te osam posto u primarnoj proizvodnji (10 kg po stanovniku).

 

Navedeni podaci još su dramatičniji ako uzmemo u obzir da si preko 37 milijuna ljudi svakog drugog dana ne može priuštiti kvalitetan obrok! Još porazniji je podatak da se u svijetu baca jedna trećina sve hrane proizvedene za ljudsku prehranu. Prema podacima UNEP-a, u 2019. proizvedeno je više od 930 milijuna tona otpada od hrane, što odgovara količini od 17 posto ukupne svjetske proizvodnje hrane.

 

Iza ove količine otpada od hrane kriju se i ekonomski i ekološki utjecaji. Tržišna vrijednost godišnje proizvedenog otpada od hrane u Europi prema procjenama iznosi 132 milijarde eura. Bacanje hrane utječe i na porast emisija stakleničkih plinova povezanih s korištenjem zemljišta pod usjevima, vodnim resursima i gnojivima potrebnim za proizvodnju hrane.

Bacanje hrane nije u modi!

Zemlje s najmanjom stopom bacanja hrane u 2022. bile su Slovenija, Hrvatska i Mađarska, dok su zemlje s najvećom stopom otpada po stanovniku bile Portugal, Danska i Cipar, što ukazuje na veliku razliku među zemljama EU-a.

Stoga se obilježavanjem ovogodišnjeg Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR) žele udružiti snage kako bi se promijenio način na koji proizvodimo, distribuiramo i konzumiramo hranu u Europi. Kroz brojne aktivnosti i inicijative, koordinatori i cijela zajednica EWWR-a predani su usmjeravanju lokalnih i javnih vlasti, privatnih tvrtki, udruga, škola i građana kako bi preispitali svoj odnos s hranom i povećali svijest o ekološkom, gospodarskom i društvenom utjecaju bacanja hrane.

16. izdanje EWWR-a okuplja preko 12 700 akcija

EWWR je nakon 2014. godine drugi put odabrao temu otpada od hrane i bacanja hrane kao svoj tematski fokus, a njegovim šesnaestim izdanjem nastojat će se podići svijest o snažnom utjecaju otpada od hrane i bacanja hrane na okoliš.

Tijekom Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR) održat će se 12 724 akcija usmjerenih na smanjenje otpada, ponovnu upotrebu i popravak proizvoda, recikliranje materijala i čišćenje u 29 zemalja u Europi i šire.

VEZANE VIJESTI

Europski tjedan za smanjenje otpada 2021.

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) ove se godine održava od 20.-28. studenog s ciljem promicanja aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i otpadom. Na sudjelovanje se potiče širok krug sudionika – od lokalne samouprave, preko privatnih tvrtki i organizacija civilnog društva, do svakog pojedinca.

Udruga Argonauta odnijela pobjedu na EWWR-ovom foto natječaju

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i ove je godine sudjelovala u obilježavanju Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR), a svojom fotografijom „Tireframe“ odnijela je pobjedu na foto natječaju. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER