Sunčeva zraka za napajanje 220 kućanstava u Melbourneu

Istraživanje svjetla kao fizičkog i simboličnog izvora osvjetljenja

Infrastruktura obnovljive energije može biti i funkcionalna i lijepa! Talijanski arhitekt Antonio Maccà svojim projektom „Sun Ray“ u potpunosti potvrđuje ovu tvrdnju. Ovaj solarni kolektor mogao bi godišnje proizvoditi i do 1100 MWh električne energije i njome snabdijevati 220 kućanstava u australskom Melbourneu. Projekt je uvršten u uži krug izbora ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 te predstavlja simbol budućnosti održive energije, ali i prelijepu umjetničku instalaciju.

Solarni kolektor „Sunčeva zraka“ predviđen je za instalaciju u melburnškom predgrađu St. Kilda te se sastoji od niza ravnih zrcala međusobno spojenih jednoosovinskim sustavom praćenja, postavljenih u obliku kruga promjera 85 metara i podignutih na vitke čelične stupove. Antonio Maccà za prikupljanje energije Sunca koristi linearnu tehnologiju Fresnelovih reflektora, pri čemu se zrcala koriste za usmjeravanje sunčeve svjetlosti na solarni prijemnik.

„Sunčeva zraka je novi simbol obnovljivih izvora energije i osvjetljava put ka postizanju cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova australske države Victoria“, objašnjava Antonio Maccà u opisu svog projekta. „Također, Sunčeva zraka predstavlja i novu kulturnu atrakciju grada Melbournea i omogućava istraživanje svjetla kao fizičkog i simboličnog izvora osvjetljenja. To je mjesto za razmišljanje, opuštanje, učenje i igru, a ujedno i solarna elektrana s Fresnelovim linearnim reflektorima koja će pružati toplinu i električnu energiju za stotine domova u St. Kildi.“

Stanovnici i posjetitelji melburnškog predgrađa St. Kilda moći će Sunčevu zraku koristiti kao pergolu. Pedeset linija zrcala osiguravat će hlad nad prostorom javnog parka, a sama zrcala stvarat će predivnu igru svjetla i sjene dok se okreću prema Sunčevoj svjetlosti. Naravno, sve to bit će moguće ako ovaj projekt pobijedi na dizajnerskom natječaju LAGI 2018 Melbourne - Land Art Generator Melbourne, čije ćemo rezultate morati pričekati do 11. listopada.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Bolu otvorena konferencija DANI SUNCA 2023.

U četvrtak je u Bolu na Braču počela dugo očekivana druga međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. Dvodnevna konferencija okupila je 400 sudionika, više od 60 predavača i panelista.

Objavljeni rezultati dizajnerskog natječaja LAGI 2018 Melbourne

Objavljen je pobjednik ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u australskom Melbourneu, čiji projekt predstavlja funkcionalno-umjetnički simbol budućnosti i dokazuje kako infrastruktura obnovljive energije može biti i funkcionalna i lijepa.

Soundscape pretvara plesne pokrete u čistu energiju

Projekt Soundscape, uvršten u uži izbor ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u Melbourneu, kombinira kinetičku energiju ljudskog pokreta i energiju Sunca, a godišnje bi mogao proizvoditi i do 800 MWh električne energije.

Dizajnerski natječaj LAGI 2019 vraća se svom izvoru

Inicijativa Land Art Generator (LAGI) osnovana je 2008. godine s ciljem poticanja svjetskih umjetnika na istraživanje načina kako umjetnost u javnom prostoru može aktivno doprinijeti održivoj budućnosti te kako infrastruktura obnovljive energije može istovremeno biti i funkcionalna i lijepa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER