Objavljeni rezultati dizajnerskog natječaja LAGI 2018 Melbourne

Spajanje ljepote i čiste energije s ciljem stvaranja održive i prilagodljive infrastrukture gradova budućnosti

Objavljen je pobjednik ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u australskom Melbourneu, čiji projekt predstavlja funkcionalno-umjetnički simbol budućnosti i dokazuje kako infrastruktura obnovljive energije može biti i funkcionalna i lijepa.

Brojni svjetski umjetnici, arhitekti, inženjeri i krajobrazni arhitekti prijavili su svoje projekte na peti bijenalni projekti natječaj Land Art Generator u Melbourneu (LAGI 2018), kojim se nastojao odabrati najbolji projekt koji će se realizirati kroz postojeći master plan razvoja zaljeva Port Phillip i područja St Kilda u australskoj saveznoj državi Victoria. U uži izbor ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja ušlo je ukupno 25 projekata, a među njima i projekti Soundscape i Sun Ray, o kojima smo već ranije izvještavali.

„Sun Ray“ – jedan od projekata uvrštenih u uži krug izbora ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018

Prijavljeni projekti pravi su primjer kako infrastruktura obnovljive energije može biti funkcionalna i lijepa, predstavljajući istovremeno simbol budućnosti održive energije, ali i prelijepu umjetničku instalaciju.

Čestitke svim natjecateljima koji su sudjelovali na natječaju uputila je i Lily D'Ambrosio, ministrica za energiju, okoliš i klimatske promjene australske savezne države Victoria. Ministrica je napomenula kako su sudionici ovog natječaja najbolje dokazali koliku korist lokalnoj zajednici može donijeti upotreba obnovljivih izvora energije, a naglasila je i činjenicu da Victoria postaje pravo središte obnovljive energije, što je čini savršenim domaćinom ovakvog tipa događaja.

Pobjedu odnio umjetnički tim iz Melbournea

Light Up / NH Architecture

Prvo mjesto pripalo je dizajnerskom studiju iz Melbourna, NH Architecture, koji svojim projektom naziva Light Up inkorporira solarnu tehnologiju (korištenjem čak 8.600 visoko učinkovitih fleksibilnih fotonaponskih panela), tehnologiju vjetroelektrana i tehnologiju mikrobnih gorivih ćelija za godišnju proizvodnju 2.220 MWh čiste energije za područje St Kilda, što je dovoljno za napajanje gotovo 500 lokalnih domova.

Night & Day / Olson Kundig

Drugo mjesto odnio je pak dizajnerski studio Olson Kundig  iz američkog Seattlea za hidro-solarni projekt Night & Day, koji radeći 24 sata dnevno kombinira solarnu energiju s hidroakumulatorom za proizvodnju 1.000 MWh godišnje čiste energije također za područje St. Kilda.

Swings / Lu Chao i Weng Shenxia

Treće mjesto osvojio je kineski tim, koji čine Lu Chao i Weng Shenxia, za projekt Swings, koji korištenjem fotonaponskih i kinetičkih tehnologija za korištenje energije vjetra može napajati i do 240 domova.

Zahvaljujući državnoj potpori, pobjednici natječaja, tim Light Up dobit će novčanu nagradu u visini od 16.000 dolara, dok će drugoplasirani tim Night & Day dobiti 5.000 dolara. Ostale projekte možete vidjeti na ovoj poveznici.

Radovi koji brišu postavljene granice

Light Up i Night & Day su elektrane u koje možete odvesti svoju obitelj i prijatelje na piknik. Oba primjera pokazuju kako je moguće učinkovito spojiti ljepotu i čistu energiju s ciljem stvaranja održive i prilagodljive infrastrukture gradova budućnosti. Ovi umjetnički radovi kulturni su orijentiri za veliku energetsku tranziciju koju će buduće generacije posjećivati kako bi se sjećali ovog važnog vremena u ljudskoj povijesti“, objasnili su Elizabeth Monoian i Robert Ferry, direktori natječaja LAGI.

Izabrani projekti brišu granice dizajna, primijenjenih znanosti, arhitekture, krajobrazne arhitekture i građevinarstva: „LAGI 2018 otvara prozor u svijet koji se preselio izvan fosilnih goriva – svijet koji slavi življenje u skladu s prirodom, stvaranjem zanimljivih javnih mjesta koji integriraju obnovljive izvore energije i vješto skladištenje energije unutar urbanog krajolika“, dodali su direktori natječaja.

Iako ne postoji jamstvo da će nagrađeni projekti biti realizirani na području St Kilda, javna potpora ipak može rezultirati njihovom izgradnjom u sklopu postojećeg master plana razvoja zaljeva Port Phillip.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Soundscape pretvara plesne pokrete u čistu energiju

Projekt Soundscape, uvršten u uži izbor ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u Melbourneu, kombinira kinetičku energiju ljudskog pokreta i energiju Sunca, a godišnje bi mogao proizvoditi i do 800 MWh električne energije.

Dizajnerski natječaj LAGI 2019 vraća se svom izvoru

Inicijativa Land Art Generator (LAGI) osnovana je 2008. godine s ciljem poticanja svjetskih umjetnika na istraživanje načina kako umjetnost u javnom prostoru može aktivno doprinijeti održivoj budućnosti te kako infrastruktura obnovljive energije može istovremeno biti i funkcionalna i lijepa.

Sunčeva zraka za napajanje 220 kućanstava u Melbourneu

Infrastruktura obnovljive energije može biti i funkcionalna i lijepa! Talijanski arhitekt Antonio Maccà svojim projektom „Sun Ray“ u potpunosti potvrđuje ovu tvrdnju. Ovaj solarni kolektor mogao bi godišnje proizvoditi i do 1100 MWh električne energije i njome snabdijevati 220 kućanstava u australskom Melbourneu. Projekt je uvršten u uži krug izbora ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 te predstavlja simbol budućnosti održive energije, ali i prelijepu umjetničku instalaciju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER