Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za regionalne centre za gospodarenje otpadom Orlovnjak i Šagulje

Ostvareni preduvjeti za pripremu dva važna projekta za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Slavoniji, Baranji i Srijemu

U Vinkovcima su u petak potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte izrade studijsko-projektne dokumentacije za regionalne centre za gospodarenje otpadom Orlovnjak i Šagulje vrijedni 25.500.000 kuna.

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u Vinkovcima je u petak održana 5. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem tijekom koje su potpisani ugovori za 130 projekata na području Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske te Vukovarsko-srijemske županije, ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna.

Između ostalih potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte izrade studijsko-projektne dokumentacije za regionalne centre za gospodarenje otpadom Orlovnjak i Šagulje vrijedni 25.500.000 kuna, čime su ostvareni preduvjeti za pripremu ova dva važna projekta za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u ovom dijelu Republike Hrvatske.

Ugovorom će se za svaki CGO sufinancirati izrada studijsko-projektne dokumentacije: studije izvedivosti s analizom troškova i koristi, studije utjecaja na okoliš za CGO-e, dokumentacija potrebna za ishođenje lokacijske dozvole za CGO-e, elaborati zaštite okoliša za pretovarne stanice, dokumentacija potrebna za ishođenje lokacijskih i građevinskih dozvola za pretovarne stanice, projektna prijava za osiguranje europskih sredstava, dokumentacija o nabavi radova, usluga i opreme za CGO-e i pretovarne stanice. Prihvatljivi troškovi su i troškovi upravljanja projektom i administracije.

Očekuje se da će kroz dvije godine sva potrebna dokumentacija biti pribavljena te da će izgradnja Centara biti prijavljena na EU sufinanciranje, a sve kako bi radovi započeli 2021. godine.

Po završetku sjednice Savjeta, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije i Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije, zajedno s Josipom Grgićem predsjednikom Uprave Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje d.o.o., sudjelovali su na potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. za izradu studijsko-projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom u Brodsko-posavskoj županiji. Ugovor je vrijedan 15 milijuna kuna od kojih će se 12.750.000,00 kuna financirati sredstavima EU, a 750.000,00 kuna osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje planiran je u mjestu Šagulje kod Nove Gradiške te će obuhvatiti područje Brodsko-posavske, Požeško-slavonske te dio Sisačko-moslavačke županije. Centar je zajednički je projekt ovih županija, svih jedinica lokalne samouprave na njihovom području i naposljetku svih stanovnika ovog dijela Hrvatske. Projekt je vrijedan 130 milijuna kuna i  jedna je od najvećih investicija u Županiji.

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Orlovnjak planiran je na području općine Antunovac te će obuhvatiti područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te rubnih dijelova ostale tri županije. 

Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije i Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. za izradu studijsko-projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom u Osječko-baranjskoj županiji. Ugovor je vrijedan 15 milijuna kuna od kojih je 12.750.000,00 kuna europskih sredstava, a 2.250.000,00 je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ovaj je projekt vrijedan 300 milijuna kuna i najveća je investicija na istoku Hrvatske.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Izrada studijsko-projektne dokumentacije za CGO Zagreb, Orlovnjak i Šagulje

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je 18. svibnja 2018. ograničeni poziv za izradu studijsko-projektne dokumentacije za centre za gospodarenje otpadom (CGO) Zagreb, Orlovnjak i Šagulje. Ukupna vrijednost poziva je 51,5 milijuna kuna, a poziv je upućen trima prijaviteljima a to su: Zagrebački centar za gospodarenje otpadom d.o.o. Zagreb, EKOS d.o.o. Osijek i Regionalni centar za gospodarenje otpadom - Šagulje d.o.o. Slavonski Brod.

Potpisan Ugovor za izradu studijsko-projektne dokumentacije RCGO Šagulje

RCGO „Šagulje" zajednički je projekt Brodsko-posavske, Sisačko moslavačke i Požeško-slavonske županije, svih jedinica lokalne samouprave na njihovom području i naposljetku svih stanovnika ovog dijela regije koji za cilj ima uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području ove tri županije. Ovaj projekt  jedna je od najvećih investicija u županiji.

Josip Grgić novoizabrani je voditelj Grupacije CGO

Danas je u Zagrebu održana izborna sjednica Grupacije CGO Udruženja komunalnog gospodarstva pri HGK na kojoj su članovi izabrali novog voditelja Grupacije centara za gospodarenje otpadom na razdoblje od četiri godine. Prvi vam donosimo ekskluzivni razgovor s Josipom Grgićem, direktorom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom „Šagulje“ d.o.o. i novoizabranim voditeljem Grupacije centara za gospodarenjem otpadom.​

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER