Britanske tvrtke upletene u skandal poljske „otpadne mafije“

Problemima s plastičnim otpadom nikad kraja

Britanske tvrtke za zbrinjavanje komunalnog otpada upletene su u međunarodnu kaznenu istragu o lažnom recikliranju, objavio je Daily Telegraph.

Tri britanske tvrtke koje komunalni otpad izvoze na recikliranje u Poljsku pod sumnjom su britanske agencije za zaštitu okoliša i to zbog navodnog ilegalnog zbrinjavanja otpada. Daily Telegraph ne objavljuje o kojim je tvrtkama riječ jer je istraga u tijeku.

Poljske vlasti otkrile su da je više od 1.000 tona zaplijenjenog britanskog otpada lažno označeno kao plastični otpad namijenjen za recikliranje. U Britaniji pak raste zabrinutost građana jer se mnoga kućanstva često suočavaju s novčanim kaznama zbog nepravilnog odlaganja otpada. Sada postoji opravdana sumnja da gube i vrijeme i novac.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Maleziji pronađena „reciklirana“ britanska plastika

Plastični otpad iz Ujedinjenog Kraljevstva namijenjen za recikliranje navodno je ranije ovog mjeseca pronađen na nekoliko lokacija diljem ove jugoistočne azijske države, javlja Telegraph.

Plastične boce kao sredstvo plaćanja parkinga

Kako bi svoje korisnike potaknuli na recikliranje, jedno od gradskih parkirališta u britanskom Leedsu građanima za svaku donesenu plastičnu nudi bocu voucher u vrijednosti 20 penija koji mogu iskoristiti prilikom plaćanja parkinga.

Značajno smanjenje otpada na britanskim plažama u samo godinu dana

Rezultati dobiveni programom čišćenja otpada s plaža Velike Britanije te praćenja istog u razdoblju od samo godinu dana ukazuju na značajno smanjenje različitih vrsta otpada, izuzev papira, metala i medicinskog otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER