Praški javni prijevoznik nastavlja s uspješnim razvojem projekta urbanog pčelarstva
URBANO PČELARSTVO | Praško javno prijevozno poduzeće (Dopravní podnik hlavního města Prahy – DPP) ove je godine ponovno proizvelo kvalitetan miješani med i to u dvostruko većoj količini nego lani
Dvije pčelinje zajednice, smještene na krovu praške remize Vokovice, prošle godine proizvele su 35 kilograma meda, dok su ove godine – pojačane s trećom košnicom – dale čak 70 kilograma kvalitetnog miješanog meda. Med potječe od nektara skupljenog u okolici remize – uglavnom s područja obližnjeg prirodnog rezervata Divoká Šárka, što mu daje jedinstven okus.
„Urbano pčelarstvo ne shvaćamo samo kao ekološki projekt, već i kao brigu o bioraznolikosti te aktivan pristup načelima održivosti“, ističu u praškom javnom prijevoznom poduzeću Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP).
Nakon prošlogodišnjeg uspjeha s vlastitim pčelinjim zajednicama i medom iz kruga remize Vokovice, ovo praško gradsko poduzeće nastavlja s provedbom projekta urbanog pčelarstva. I ove godine uspjelo se izvrcati kvalitetan miješani med i to u dvostruko većoj količini nego lani: lanjske dvije košnice dale su 35 kg meda, dok je iz ovogodišnje tri košnice izvrcano čak 70 kg ukusnog meda. Med potječe pretežno od nektara koje su vrijedne pčele prikupile u okolici tramvajskog okretišta i remize Vokovice, osobito iz obližnjeg prirodnog rezervata Divoká Šárka, smještenog u sjeverozapadnom rubnom području Praga.
- Tri košnice na krovu remize Vokovice © Dopravní podnik hlavního města Prahy - Jan Štojdl
Pčelinje zajednice na krovu administrativne zgrade remize Vokovice, o kojima se u svoje slobodno vrijeme brinu zaposlenici DPP-a – dugogodišnji aktivni pčelari – već su prihranjene i pripremljene za zimsko razdoblje mirovanja. Trenutačno se razvija tzv. zimska generacija pčela koja ima dovoljno snage preživjeti hladne mjesece do proljeća. U jesen će biti provedena fumigacija protiv varooze kako bi se smanjio rizik od zaraze, a nakon toga pčele će biti na zasluženom odmoru.
„Naše pčelinje zajednice i ove su godine potvrdile da je i u urbanom okruženju moguće postići izvrsne rezultate. Vjerujemo da će naše pčele uspješno prebroditi zimu i da će se na proljeće ponovno vinuti u potragu za pašom. Med koji proizvedu u sljedećoj sezoni planiramo ponovno koristiti u sklopu reprezentativnih aktivnosti DPP-a“, kaže Martin Skapa, voditelj pogona remize Vokovice i glavni pčelar DPP-a.
„Veseli me što upravo Vokovice, gdje sam počeo raditi prije dvadeset godina, danas djeluju tako aktivno i inspirativno. Divno je vidjeti da se u DPP-u uspješno razvijaju ne samo tehničke inovacije, već i briga za prirodu i okoliš. Urbano pčelarstvo je prekrasan primjer kako se i u tehničkom okruženju može njegovati priroda i bioraznolikost“, dodaje Jan Šurovský, zamjenik predsjednika uprave i tehnički direktor DPP-a.
Ovaj projekt dokaz je da se i u urbanom okruženju mogu stvarati uvjeti za život oprašivača, a ujedno pridonositi ekološkoj kulturi i razvoju zajednice.
Osim po okusu, DPP-ov med se cijeni i zbog svojih zdravstvenih koristi – sadrži antioksidanse, enzime i prirodne tvari koje jačaju imunitet, umiruju nadraženo grlo, pomažu probavi i imaju antibakterijska svojstva. Med iz Vokovica tako nije samo simbol održivosti, već i prirodan put do zdravlja.
Stjepan Felber | Ekovjesnik