I Budim i Pešta imaju svoje zero waste trgovine

Zero waste trgovine imaju dobar koncept, kvalitetne proizvode i prihvatljive cijene, samo trebaju još jednu bitnu stvar – mnoštvo klijenata i kupaca

Nedavno smo izvijestili o uvođenju prve pariške eksperimentalne zero waste ulice kojom se količina otpada u francuskom glavnom gradu planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku, a naveli smo i primjere prvih hrvatskih zero waste trgovina. Sada vas vodimo našim istočnim susjedima koji su u svom glavnom gradu ove godine otvorili prve zero waste trgovine na obje strane Dunava.

Ne pazarolj - trgovina bez otpada

Mlijeko se prodaje u staklenim bocama, a tjestenina od cjelovitog zrna i drugi proizvodi u rinfuzi. Prva zero waste trgovina otvorena krajem listopada na desnoj obali Dunava zove se Ne pazarolj (bez otpada) zero-waste shop & café i nalazi se u Budimu, između Trga Bem József i čuvenog termalnog kupališta Király fürdő. Ova trgovina sve svoje proizvode prodaje bez plastične ambalaže za jednokratnu upotrebu te posluje u skladu s održivim životnim stilom čime svoje kupce potiče na smanjenje ekološkog otiska i upotrebe plastičnih materijala. Ne koristi ni plastični papir za umatanje, kao ni plastičnu ambalažu za deterdžente jer kupci donose vlastite posude i platnene vrećice, a osim kupovine namirnica mogu se zadržati na kavi i kolačima.

Ne pazarolj zero-waste shop & café / Fotografija: Sándor Csudai - We Love Budapest

Nova zero waste trgovina Ne pazarolj neprestano širi svoju ponudu namirnica, koja trenutno uključuje izbor prehrambenih proizvoda od orašastih plodova, organskih začina, ulja i brašna do voća i povrća, šećera od šećerne trske iz ekološkog uzgoja i svih sastojaka za zdrav doručak.

Ne pazarolj zero-waste shop & café / Facebook

Ukoliko kupci ne raspolažu vlastitim platnenim vrećicama, ovdje će besplatno dobiti lijepo dizajnirane vrećice i staklenke za višekratnu upotrebu, no potiče ih se na korištenje vlastitih torbi i spremnika kako bi ih ispunili željenom količinom bilo kojeg proizvoda. Deterdženti za pranje i čišćenje također su u ponudi po istom principu.

Ne pazarolj zero-waste shop & café / Facebook

U ovoj trgovini se mogu kupiti i četkice za zube izrađene od bambusa, a vlasnici planiraju održavati i radionice za kompostiranje i upoznavanje načela i usvajanja zero waste životnog stila.

Ne pazarolj zero-waste shop & café / Facebook

Ligeti Bolt je prva zero waste trgovina

Budimpešta je puna zelenih inicijativa i primjena načela održivosti je u snažnom porastu. Širom grada, u barovima i restoranima te na popularnim glazbenim festivalima, lokalno stanovništvo i gosti potiču se na smanjenje plastičnog otpada i korištenja jednokratne ambalaže poput plastičnih čaša i slamki.

Zero waste trgovina Ligeti Bolt / csomagolasmentes.hu

Ligeti Bolt je prva budimpeštanska zero waste trgovina koja se otvorila na lijevoj obali Dunava u Pešti početkom ove godine. Nalazi se u neposrednoj blizini najvećeg budimpeštanskog trgovačkog centra WestEnd City Center i nudi maslinovo ulje, tjesteninu, voće i povrće te mliječne proizvode – i sve to oslobođeno plastične ambalaže.

U ovoj trgovini također nećete pronaći plastične vrećice i pakiranja jer se svi proizvodi nude u platnenim vrećicama i omotima – osim maslinovog ulja, sirupa od višanja, svježeg mlijeka i domaćih džemova koji se nude u staklenkama. No, kao i u svim zero waste trgovinama, kupci i ovdje mogu koristiti vlastite spremnike i napuniti ih željenom količinom.

Zero waste trgovina Ligeti Bolt / csomagolasmentes.hu

Vlasnicu Melindu Sipos je za otvorenje prve budimpeštanske zero waste trgovine Ligeti Bolt inspirirala Amerikanka Bea Johnson, svjetski poznata zagovarateljica zero waste životnog stila. Sipos sada uvodi sličan koncept u Budimpešti, a čak je i nabava robe njezine trgovine dio ovog održivog plana. Umjesto malih pakiranja, roba se u trgovinu isporučuje u velikim količinama, a vlasnica je često u potrazi za kupnjom robe pohranjene u spremnicima za višekratno korištenje.

Zero waste trgovina Ligeti Bolt / csomagolasmentes.hu

Ligeti Bolt također poslužuje kavu, kolače i svježe pripremljene sendviče, ali i ručno izrađene sapune, losione te prirodne kreme za sunčanje. Dobar koncept, kvalitetni proizvodi i prihvatljive cijene – sve je tu. Sada ove budimpeštanske trgovine, kao i naše u Hrvatskoj, trebaju još jednu bitnu stvar – mnoštvo klijenata i kupaca.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

U Parizu se uvodi prva zero waste ulica

Pariška gradska uprava odlučna je u borbi protiv otpada te godišnju količinu otpada od 410 kg po stanovniku nastoji smanjiti brojnim mjerama u sklopu provođenja svog novog klimatskog plana. Uvođenjem eksperimentalne zero waste ulice količina otpada se planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku Pariza.

Bečki vodič za život bez ambalažnog otpada

Hrpa prepunjenih spremnika za otpad: kriza koronavirusa zorno je pokazala koliko se ambalaže od prehrambenih proizvoda može nakupiti u kućanstvu kada svi ostanemo doma.

Imaju li naše bake i djedovi rješenje problema plastičnog onečišćenja?

Nerijetko čujemo kako se prije bolje i kvalitetnije živjelo, barem po pitanju plastičnog onečišćenja koje tada nije ni postojalo. Ljudi su s vremenom promijenili svoje navike te su usvajanjem suvremenog stila života i prekomjernom upotrebom plastičnih proizvoda počeli uništavati okoliš u kojem žive.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER