U Rotterdamu najavljeno testiranje najveće svjetske vjetroturbine

Rotterdamski horizont uskoro će krasiti najveća i najsnažnija priobalna vjetroturbina na svijetu

Francuska tvrtka GE Renewable Energy u svom nastojanju ubrzanja energetske tranzicije, najavila je za ovo ljeto instalaciju najveće vjetroturbine na svijetu – Haliade-X 12 MW, čiji će prototip, iako projektiran kao priobalna vjetroturbina, biti instaliran na kopnu radi lakšeg testiranja. S godišnjom proizvodnjom od 67 GWh električne energije, sama vjetroturbina moći će energijom opskrbljivati čak 16.000 europskih kućanstava.

GE Renewable Energy je prošlog tjedna najavio instalaciju svog prvog 12-megavatnog Haliade-X prototipa vjetroturbine u Rotterdamu. Iako će biti projektirana kao priobalna vjetroturbina, prototip će ovo ljeto biti instaliran na kopnu kako bi se olakšalo testiranje.

Najavljena vjetroturbina nalazit će se na visini od 260 metara s rotorom promjera 220 metara, a uz velike dimenzije, karakterizirat će je i nevjerojatna snaga. Sama vjetroturbina godišnje će proizvoditi 67 GWh električne energije, što će osiguravati dovoljno energije za opskrbu 16.000 europskih kućanstava. Iz GE-a dodaju kako bi konfiguracija vjetroparka ukupne snage 750 megavata mogla proizvesti dovoljno energije za oko milijun kućanstava.

Nakon što se pokrene, Haliade-X će veličinom i snagom nadmašiti MHI Vestasove 9-megavatne vjetorturbine instalirane u Vattenfallovoj priobalnoj vjetroelektrani između Blackdoga i Bridge of Dona u blizini Aberdeena u škotskom Sjevernom moru.

Tvrtke s djelovanjem na području obnovljivih izvora energije ulažu u razvoj sve većih priobalnih vjetroturbina koje mogu iskoristiti više energije vjetra i tako proizvesti više električne energije. To je svakako privlačno operatorima vjetroelektrana jer manje jačih turbina može pojednostavniti operacije na vjetrofarmama i smanjiti troškove njihova održavanja.

„U našoj borbi protiv klimatskih promjena potrebno je masovno povećanje broja vjetroelektrana na moru”, rekao je Alderman Bonte, odgovoran za energetsku tranziciju u Rotterdamu.  „Oduševljeni smo što je GE odabrao rotterdamsku luku kao mjesto za testiranje Haliade-X 12 MW, koja nam, kao najveća vjetroturbina na svijetu, može pomoći da ubrzamo tranziciju čiste energije.”

GE-ovi planovi za instalaciju uključuju sklapanje ugovora o zajedničkom ulaganju između konzultantske tvrtke za obnovljive energiju – Pondera Development i SIF Holding Netherlands, tvrtke koja se bavi proizvodnjom offshore temelja za instalaciju vjetroturbina. Ugovor uključuje pet godina testiranja i 15-godišnji ugovor o punoj usluzi i održavanju.

Početno razdoblje poslovanja omogućit će GE-u prikupljanje potrebnih podataka za certificiranje proizvoda – ključnog koraka za njegovu komercijalizaciju u 2021. godini. 

GE u razvoj Haliade-X vjetroturbine ulaže 400 milijuna američkih dolara s ciljem smanjenja cijene priobalne energije vjetra, a sve „kako bi ona postala konkurentniji izvor čiste, obnovljive energije”, zaključili su iz tvrtke.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Francuskoj puštena u rad prva plutajuća vjetroturbina

Smještena 20 km od mjesta Croisic (Loire-Atlantique), plutajuća vjetroturbina visoka 60 metara omogućit će opskrbu električnom energijom za oko 5.000 stanovnika. U Francuskoj se planira više priobalnih vjetroelektrana, no njihova je izgradnja trenutačno blokirana zbog sudskih sporova.

Škotska bi do kraja godine trebala postići 100 % obnovljive izvore energije

Škotska će se po svemu sudeći predstaviti kao uzorni domaćin UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP 26), koja će se u studenom ove godine održati u Glasgowu. Naime, svi podaci ukazuju na to da će najvjerojatnije ispuniti svoj cilj postizanja 100-postotne obnovljive energije uoči početka ovog ključnog sastanka na kojem će se nastojati utvrditi budući tijek aktivnosti za suzbijanje klimatske krize.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER