U Francuskoj puštena u rad prva plutajuća vjetroturbina

Izgradnja priobalnih vjetroelektrana u Francuskoj kasni zbog pravnih sporova

Smještena 20 km od mjesta Croisic (Loire-Atlantique), plutajuća vjetroturbina visoka 60 metara omogućit će opskrbu električnom energijom za oko 5.000 stanovnika. U Francuskoj se planira više priobalnih vjetroelektrana, no njihova je izgradnja trenutno blokirana zbog sudskih sporova.

Prva francuska plutajuća vjetroturbina konzorcija Floatgen započela je s radom u utorak, 18. rujna. Ova je vjetroturbina „simbolična za Francusku", kažu voditelji projekta jer predstavlja „polaznu točku za razmještaj cijelog niza priobalnih vjetroelektrana i jedinstvenu priliku da Francuska postane svjetski lider u korištenju energije vjetra“.

Ovaj projekt je uz potporu Europske unije započeo još 2013. godine te okuplja sedam partnera, uključujući inženjersku tvrtku Ideol i Bouygues Travaux Publics. Prema priopćenju francuskog Saveza za obnovljivu energiju (Syndicat des énergies renouvelables), puštanje u rad prve plutajuće vjetroturbine obilježava činjenica da zbog pravnih sporova izgradnja fiksnih priobalnih vjetroelektrana u toj zemlji kasni tri do četiri godine.

Svečanost službenog puštanja u rad vjetroturbine / Fotografija: MyPhotoAgency - Nils Dessale

Konačna odluka francuskog Državnog vijeća očekuje se već nekoliko mjeseci kako bi se uklonila posljednja zapreka izgradnji najsuvremenije priobalne vjetroelektrane Saint-Nazaire (Loire-Atlantique). Također, još se uvijek vode sporavi oko izgradnje priobalnih vjetroelektrana Courseulles-sur-Mer (Calvados) i Fécamp (Seine-Maritime), dok izgradnja vjetroelektrane Saint-Brieuc (Cotes d'Armor) kasni godinu dana zbog promjene strojeva.

Još uvijek se očekuje izdavanje okolišnih dozvola za vjetroelektrane uz otoke Yeu, Noirmoutier i Dieppe/Le Tréport, čija se izgradnja planira već četiri godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Bolu otvorena konferencija DANI SUNCA 2023.

U četvrtak je u Bolu na Braču počela dugo očekivana druga međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. Dvodnevna konferencija okupila je 400 sudionika, više od 60 predavača i panelista.

U Rotterdamu najavljeno testiranje najveće svjetske vjetroturbine

Francuska tvrtka GE Renewable Energy u svom nastojanju ubrzanja energetske tranzicije, najavila je za ovo ljeto instalaciju najveće vjetroturbine na svijetu – Haliade-X 12 MW, čiji će prototip, iako projektiran kao priobalna vjetroturbina, biti instaliran na kopnu radi lakšeg testiranja. S godišnjom proizvodnjom od 67 GWh električne energije, sama vjetroturbina moći će energijom opskrbljivati čak 16.000 europskih kućanstava.

Škotska bi do kraja godine trebala postići 100 % obnovljive izvore energije

Škotska će se po svemu sudeći predstaviti kao uzorni domaćin UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP 26), koja će se u studenom ove godine održati u Glasgowu. Naime, svi podaci ukazuju na to da će najvjerojatnije ispuniti svoj cilj postizanja 100-postotne obnovljive energije uoči početka ovog ključnog sastanka na kojem će se nastojati utvrditi budući tijek aktivnosti za suzbijanje klimatske krize.

Najveća svjetska plutajuća vjetroturbina uskoro počinje s radom

Na sjeveru Portugala, 20 kilometara od grada Viana do Castello, krajem godine počinje s radom najveća plutajuća vjetroturbina na svijetu snage 8,4 MW. Vjeruje se da ova vjetroturbina označava početak novog razdoblja energije vjetra, posebice na području priobalnih vjetroelektrana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER