Eko Kvarner traži duži rok za javnu raspravu o LNG-u

Počela rasprava o plutajućem terminalu uz otok Krk

Udruga Eko Kvarner je tražila objavu studije utjecaja na okoliš za plutajući LNG terminal na internetu te produženje roka za javnu raspravu po uzoru na iskustva drugih država u EU

S obzirom na to da javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš za plutajući LNG terminal, započeta 31. listopada, traje samo 28 dana što je u biti samo 20 radnih dana, pri čemu je kompletna Studija dostupna na uvid na samo dvije lokacije, u Rijeci i Omišlju, Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera ocijenio je kako se tako netransparentnim postupkom grubo krše demokratski standardi. Skraćena verzija Studije utjecaja na okoliš za LNG terminal objavljena je na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Konzultirati pomorce i druge domaće stručnjake

- Hrvatska i Kvarner imaju niz vrhunskih stručnjaka u toj branši, od pomoraca na LNG tankerima i plutajućim terminalima, do inženjera koji grade takve brodove i stručnjaka za plin. Svima njima, s obzirom na to da uglavnom ne rade u Rijeci i Hrvatskoj, neobjavljivanjem Studije na internetu uskraćena je mogućnost da se kao stručnjaci argumentirano uključe u javnu raspravu i daju svoje sugestije, za što su sigurno više nego kvalificirani i njihova iskustva bila bi više nego dobrodošla u kvalitetnoj javnoj raspravi, rekao je Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera.

Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala  apelirao je na nadležne da produlje rok za javnu raspravu, u skladu s dobrom praksom Aarhuške konvencije o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša.

– Ona ne propisuje duljinu trajanja javnih rasprava o studijama utjecaja na okoliš, ali dobra praksa u europskim zemljama uglavnom predviđa rok od šest plus šest tjedana, odnosno mjesec i pol dana za proučavanje studije i još toliko za podnošenje prigovora i prijedloga. Previše puta ovako važne odluke donosile su se preko noći, na štetu građana i prirode, ne želimo da se to još jednom ponovi – rekao je Petrović.

Korak natrag zbog odabira tehnologije

Piršić je Upravu LNG Hrvatska, kao i nadležne u državnoj upravi prozvao i po pitanju zaštite okoliša, kazavši kako je učinjen velik korak natrag odabirom tehnologije korištenja topline mora za uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina.

– Godinama se ovaj projekt pokušavao dovesti u zonu prihvatljivosti utjecaja na morski okoliš, da bi sada, neshvatljivim odlukama uprave LNG Hrvatska, bio prebačen u zonu neprihvatljivog. Vraćena je tehnologija grijanja morem, iako smo svojedobno šest godina proveli uvjeravajući Vladu o štetnosti hlađenja mora i tretiranja spojevima koji se u maloprodaji nazivaju varikina. Nekadašnja ministrica zaštite okoliša Mirela Holy odbacila je tu tehnologiju i bilo je predviđeno korištenje plina da bi sada opet bili na putu u ekološku katastrofu, zbog čega možemo očekivati velike gubitke u ribarstvu i turizmu. Uprava LNG Hrvatske izuzetno šlampavo vodi cijeli projekt.

Do te mjere, da kada bi ga netko želio sabotirati, vodio bi ga upravo na ovakav način kako oni to čine, pa se pitamo i u čijem interesu rade – rekao je Piršić.

Okrugli stol 11. siječnja

Eko Kvarner će 11. siječnja organizirati okrugli stol na temu plutajućeg LNG-a i Studije utjecaja na okoliš uz sudjelovanje talijanskih stručnjaka za zaštitu okoliša, koji će iznijeti primjere tamošnjih terminala.

 

Novi list / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zeleni Čakovec: Počela sadnja 1000 stabala diljem grada

Grad Čakovec je na Javni poziv FZOEU-a za sufinanciranje mjera prilagodbe klimatskim promjenama prijavio projekt zasjenjivanja postojećih pješačko–biciklističkih staza sadnjom stabala te postavljanja prateće urbane opreme – klupa i košara za otpatke. Nakon uspješne prijave Grad Čakovec kreće u njegovu provedbu.

U Omišlju počela javna rasprava o utjecaju LNG-a na okoliš

Počela je javna rasprava o novoj studiji o utjecaju na okoliš za plutajući LNG terminal na otoku Krku koja je već podigla prašinu. Javnost studiju može vidjeti u Omišlju i Rijeci, a tvrtka LNG Hrvatska će je plasirati i putem interneta.

Omišljani su protiv plutajućeg LNG terminala

Eko udruge tvrde kako ovaj projekt nema ekološku, ekonomsku, ni sigurnosnu dimenziju, a posebno im smeta upotreba klora, što prema riječima Marijane Cvijetić Piršić iz udruge Eko Kvarner studijom nije posebno obrađeno. Dodatan problem predstavlja i korištenje mora za uplinjavanje LNG-ja, čime će se ono hladiti za 5-7 stupnjeva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER