Omišljani su protiv plutajućeg LNG terminala

Javna rasprava o utjecaju LNG-a na okoliš

LNG terminal strateški je projekt Hrvatske, a podupire ga i Europska unija. U posljednje vrijeme, međutim, sve je više otpora lokalnih vlasti i ekoloških udruga.

Studija utjecaja na okoliš plutajućeg LNG terminala predstavljena je u ispunjenoj školskoj dvorani u Omišlju u kojoj se okupilo oko 800 stanovnika općine. Nositelj projekta LNG terminala u Omišlju, tvrtka LNG Hrvatska i autori studije Omišljanima su izložili projekt, utjecaj na okoliš i predviđene mjere zaštite te odgovarali na pitanja građana. Skraćena verzija Studije utjecaja na okoliš za LNG terminal građanima je dostupna i na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Direktor LNG Hrvatska Goran Frančić istaknuo je kako se ovim projektom stvara novi dobavni pravac i potencijalno niže cijene plina. Također, naglasio je kako se nećemo morati brinuti kome će se plin prodavati, jer je to posao investitora.

Eko udruge pak tvrde kako projekt nema ekološku, ekonomsku, ni sigurnosnu dimenziju, a posebno im smeta upotreba klora, što prema riječima Marijane Cvijetić Piršić iz udruge Eko Kvarner studijom nije posebno obrađeno. Dodatan problem predstavlja i korištenje mora za uplinjavanje LNG-ja, čime će se ono hladiti za 5-7 stupnjeva.

U lokalnoj zajednici tvrde kako se umjesto plutajućeg trebao graditi veći kopneni terminal, jer će na ovaj način šteta biti veća od koristi. „Nije primjereno da se u malo mjesto smješta brod visok 17 katova i veličine dva i pol nogometna stadiona. Mislim da je stanovnicima Omišlja i Njivica zaista vrijeme da kažu - dosta je žrtve!“, kazala je načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović.

U LNG-ju Hrvatska traže sagledavanje šire slike, jer je Hrvatska 2016. godine, nakon dugo vremena, proizvela manje od polovine vlastitih potreba za plinom, a u budućnosti bi ti pokazatelji mogli biti još lošiji.

Projekt plutajućeg LNG terminala za županiju nije prihvatljiv - Predloženi projekt plutajućeg LNG terminala kod Omišlja za Primorsko-goransku županiju zasad nije prihvatljiv, a konačni stav donijet će Županijska skupština 23. studenog, kada će njeni vijećnici raspravljati o studiji utjecaja tog projekta na okoliš, izjavila je županijska pročelnica za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar Jurković.

 

 

  • Prilog HRT-a možete pogledati na sljedećoj poveznici.

(HRT / Ekovjesnik)

VEZANE VIJESTI

15 stabala za 15 godina rada

Središnja proslava 15. obljetnice Javne ustanove Zeleni prsten održana je u dvorcu Lužnica u Zaprešiću, u srijedu 29. studenoga 2023. godine, gdje je u suradnji s Hrvatskim šumama, Upravom šuma podružnicom Zagreb održana akcija „15 STABALA ZA NAŠIH 15 GODINA“.

U Omišlju počela javna rasprava o utjecaju LNG-a na okoliš

Počela je javna rasprava o novoj studiji o utjecaju na okoliš za plutajući LNG terminal na otoku Krku koja je već podigla prašinu. Javnost studiju može vidjeti u Omišlju i Rijeci, a tvrtka LNG Hrvatska će je plasirati i putem interneta.

Primorci složni protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala na Krku

Jučer je u organizaciji Općine Omišalj uz potporu ostalih jedinica lokalne samouprave, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, brojnih udruga i umjetnika iz Rijeke održan veliki prosjed protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju na otoku Krku. Na riječkom Korzu se okupilo oko četiri tisuće prosvjednika, javlja Novi list.

Eko Kvarner traži duži rok za javnu raspravu o LNG-u

Vraćena je tehnologija grijanja morem, iako smo svojedobno šest godina proveli uvjeravajući Vladu o štetnosti hlađenja mora i tretiranja spojevima koji se u maloprodaji nazivaju varikina. Nekadašnja ministrica zaštite okoliša Mirela Holy odbacila je tu tehnologiju i bilo je predviđeno korištenje plina da bi sada opet bili na putu u ekološku katastrofu zbog čega možemo očekivati velike gubitke u ribarstvu i turizmu, smatra Piršić.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER