Najveća svjetska plutajuća vjetroturbina uskoro počinje s radom

Prva od ukupno tri plutajuće vjetroturbine nove priobalne vjetroelektrane WindFloat Atlantic nalazit će se 20 kilometara od portugalskog grada Viana do Castello

Na sjeveru Portugala, 20 kilometara od grada Viana do Castello, krajem godine počinje s radom najveća plutajuća vjetroturbina na svijetu snage 8,4 MW. Vjeruje se da ova vjetroturbina označava početak novog razdoblja energije vjetra, posebice na području priobalnih vjetroelektrana.

Kako se navodi u priopćenju tvrtke American Bureau of Shipping (ABS), uz portugalsku obalu upravo se dovršava instalacija priobalne vjetroturbine snage 8.4 MW, a početak rada očekuje se krajem ove godine.

„Velike i visoko učinkovite vjetroturbine smanjuju kapitalne i operativne troškove pa postavljanje najveće svjetske plutajuće priobalne vjetroturbine predstavlja značajnu prekretnicu u ovoj brzorastućoj industriji“, navodi se u priopćenju.

  • Prva od tri plutajuće vjetroturbine krenula je prema svom konačnom odredištu iz španjolske luke Ferrol / Foto: Twitter / Principle Power

Ovo je prva od tri velike plutajuće ABS-ove vjetroturbine, koje je dizajnirao Principle Power, koliko će ih se ukupno instalirati u sklopu nove priobalne vjetroelektrane  WindFloat Atlantic, ukupne snage 25 MW. Plutajuće konstrukcije (svaka visine 30 metara) bit će usidrene na morskom dnu na dubini od 100 m.

„Poznato je da ABS podržava tehnološke inovacije što potvrđujemo i ovom novom instalacijom“, rekao je Christopher J. Wiernicki, predsjednik uprave i izvršni direktor ABS-a. „Plutajuće vjetroturbine nam omogućuju korištenje energije vjetra u vodama koje su previše duboke za konvencionalne priobalne vjetroelektrane s čvrstim temeljima koje se instaliraju na moru gdje je dubina obično manja od 60 metara. Ovaj tehnološki napredak će nam svakako omogućiti bržu globalnu energetsku tranziciju.“

  • Foto: Twitter / Principle Power

U priopćenju se dalje navodi kako se ova vjetroturbina temelji na uspješnom prototipu Principle Power vjetroturbine, Windfloat 1, koja je također instalirana u Portugalu u listopadu 2011. godine. Prototip vjetroturbine snage 2 MW neprekidno je proizvodio energiju do srpnja 2016. godine te je izdržao ekstremne vremenske uvjete, uključujući valove do 17 m i vjetrove od 60 čvorova.

Projekt razvija konzorcij WindPlus, koji je u vlasništvu tvrtki EDP Renováveis, ENGIE, Repsol i Principle Power Inc.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Hoće li najveći američki vjetropark platiti potrošači?

American Electric Power (AEP), jedna od najvećih elektroenergetskih tvrtki u SAD-u, planira izgraditi vjetropark snage dva gigavata, a troškove izgradnje trebali bi financirati potrošači električne energije. Projekt Wind Catcher, vrijedan 4,5 milijarde dolara, mogao bi čistom energijom napajati stanovništvo četiri savezne države, no Bloomberg izvještava kako je njegova realizacija ipak upitna.

U Francuskoj puštena u rad prva plutajuća vjetroturbina

Smještena 20 km od mjesta Croisic (Loire-Atlantique), plutajuća vjetroturbina visoka 60 metara omogućit će opskrbu električnom energijom za oko 5.000 stanovnika. U Francuskoj se planira više priobalnih vjetroelektrana, no njihova je izgradnja trenutačno blokirana zbog sudskih sporova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER