Američki trgovci zaustavljaju prodaju proizvoda koji sadrže opasne PFAS kemikalije

Trgovine u SAD-u i Kanadi zaustavljaju prodaju tepiha koji sadrže kemikalije povezane s rizikom pojave karcinoma i drugih opasnosti za zdravlje ljudi

Poznati američki lanac namještaja i opreme za domove Lowe's najavio je da od početka 2020. godine u svojim trgovinama u SAD-u i Kanadi zaustavlja prodaju tepiha koji sadrže opasne PFAS kemikalije. Sličnu je odluku ranije donio i Home Depot, što upućuje na zaključak da trgovački lanci počinju ozbiljno shvaćati potrebu zaštite ljudskog zdravlja.

„Lowe's će uređenje domova učiniti sigurnijim tako što će zaustaviti prodaju tepiha koji sadrže kemikalije povezane s rizikom pojave karcinoma i drugih ozbiljnih opasnosti za zdravlje ljudi“, izjavila je Sujatha Bergen, voditeljica zdravstvenih kampanja u Vijeću za obranu prirodnih resursa (engl. Natural Resources Defense Council – NRDC).

PFAS kemikalije (per- i polifluoralkilne tvari) su sveprisutne te se nalaze u velikom broju proizvoda koje svakodnevno koristimo – od odjeće, tepiha i namještaja otpornih na mrlje i vodu, preko neprijanjajućeg posuđa, ambalaža otpornih na mast pa sve do pjene za gašenje požara. Poznate pod nazivom „vječne kemikalije“, PFAS kemikalije se teško razgrađuju u okolišu te se mogu nakupljati u ljudima i hrani. Prema Centrima za kontrolu bolesti i prevenciju (engl. Centers for Disease Control and Prevention - CDC), PFAS kemikalije se mogu pronaći u krvi svakog stanovnika Amerike te mogu rezultirati nastankom problema poput disfunkcije imunološkog sustava, poremećaja hromona, neplodnosti, pojave karcinoma i slično.

Američka agencija za zaštitu okoliša (U.S. Environmental Protection Agency - EPA) nije postavila primjenjive standarde za PFAS kemikalije kojima bi se zaštitilo ljudsko zdravlje. Samo dvije od ovih kemikalija, PFOA (perfluorooktanska kiselina) i PFOS (perfluorooktansulfonska kiselina), zdravstveno se reguliraju što na tisuće drugih PFAS kemikalija ostavlja bez praćenja i odgovarajućih regulacija. Osim toga, EPA-ini zdravstveni savjeti za te kemikalije 10 su puta veći od pragova predloženih od strane CDC-ova.

Bergen je pozdravila odluke trgovačkih lanaca Home Depot i Lowe's te istaknula važnost donošenja jasnih mjera i strogih propisa kojima bi se iz naših domova uklonile opasne PFAS kemikalije.

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Kako izabrati kuhinjski pribor siguran za zdravlje i okoliš?

Zelena akcija vam u sklopu projekta AskREACH donosi niz savjeta za blagdansku održivu kupovinu. Saznajte kako odabrati kuhinjski pribor s najmanjim utjecajem na zdravlje i/ili okoliš i kako vam pritom može pomoći aplikacija Scan4Chem.

U bebama pronađeno daleko više mikroplastike nego u odraslim osobama

Nakon što su 2018. godine čestice mikroplastike po prvi put pronađene u ljudskoj stolici, najnovije istraživanje američkih znanstvenika otkriva razlog za još veću zabrinutost. Po svemu sudeći, bebe u svojim malim tijelima imaju i do 15 puta više mikroplastike nego odrasli!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER