Biciklistički procvat u postkarantenskom Parizu

Prva dva i pol tjedna nakon izlaska iz karantene u Parizu obilježena naglim porastom biciklističkog prometa i ostalih oblika održive mobilnosti

Tijekom protekla dva i pol tjedna, u vremenu od konačnog izlaska iz karantene 11. svibnja do danas, francuska metropola doživljava najnoviji procvat biciklističkog prometa.

Broj biciklist(ic)a na pariškim prometnicama trenutno je znatno veći u usporedbi s prosincem 2019. i siječnjem 2020. kada je u prometu i javnom prijevozu vladao pravi kaos uzrokovan prosvjedima protiv mirovinske reforme, i kada je prometovanje biciklima i automobilima bilo gotovo izjednačeno. Iako je taj nagli porast korištenja bicikala velikim dijelom bio uzrokovan izbjegavanjem prometnih gužvi i zasićenjem građana/ki javnim prijevozom, sve veći porast biciklist(ic)a ipak svjedoči i o sve većoj ekološkoj svijesti građanki i građana Pariza, kao i prihvaćaju novih trendova urbane mobilnosti.

Tome u prilog ide i činjenica da je biciklistički promet doslovno eksplodirao u posljednja dva i pol tjedna otkad su Pariz i cijela Francuska konačno izašli iz gotovo dvomjesečne karantene. Trenutni broj pariških biciklist(ic)a sada je dvostruko veći u usporedbi s istim periodom u svibnju 2019. godine!

Za biciklistički procvat Pariza uvelike je zaslužna pariška gradska uprava koja je u izgradnju biciklističke infrastrukture i mreže novih biciklističkih staza duge preko tisuću kilometara uložila 63 milijuna eura. Kako bi se tijekom popuštanja mjera karantene izbjegao nagli porast automobilskog prometa, ali i rasteretio javni gradski prijevoz, pariška gradonačelnica Anne Hidalgo željela je dodatno potaknuti korištenje bicikala pa je jedna od središnjih pariških prometnica, rue de Rivoli, od 11. svibnja namijenjena isključivo prometu biciklista, autobusa, taksija i dostavnih vozila.

  • Rue de Rivoli © Twitter / Christophe Najdovski @C_Najdovski

Francuska vlada utrostručila poticaje za bicikliste

Nadalje, kao alternativa automobilskom prometu ponuđeno je i uvođenje 50 kilometara privremenih biciklističkih traka, tzv. Pop Up Bike Lanes, i to duž smjera najopterećenijih linija podzemne željeznice. Nove biciklističke trake uređivat će se do početka ljeta, a osiguravaju se betonskim blokovima kako bi se biciklisti odvojili od ostatka prometa, čime se osigurava i bolja protočnost autobusa i interventnih vozila.

Pariškoj gradskoj upravi idu u prilog i nove mjere francuske vlade koja je krajem travnja najavila uvođenje poticaja za bicikliste s ciljem rasterećenja javnog prijevoza i sprječavanja povećanja onečišćenja zraka i to u ukupnoj vrijednosti od 20 milijuna eura. Međutim, u četvrtak 28. svibnja francusko Ministarstvo ekološke tranzicije i solidarnosti najavilo je utrostručenje navedenog proračuna pa će se biciklistički prijevoz i popravci bicikala (promjena lanca, kočnica, guma i sl.), kao i postavljanje novih parkirnih mjesta za bicikle poticati iznosom od čak 60 milijuna eura.

>>> Pročitajte još >>> Popuštanje mjera karantene izbacuje automobile s pariških ulica

Velik porast logična posljedica izlaska iz karantene

Zahvaljujući ovim mjerama, od početka svibnja zabilježen je velik porast korištenja biciklističkih staza posvuda u Francuskoj, a prema podacima nacionalnog biciklističkog udruženja Vélo et territoires u odnosu na 2019. godinu biciklistički promet povećan je čak 2,4 puta u prigradskim područjima, odnosno tri puta u ruralnim područjima.

Snažan porast, i to za otprilike 30 posto, primijećen je i u svim francuskim gradovima gdje je taj trend posljednjih godina ipak bio izraženiji. U Parizu se tako broj biciklista i učestalost biciklističkog prijevoza povećavaju već dvije godine zaredom, a izlazak iz karantene samo je dodatno ubrzao prijelaz na održive oblike mobilnosti.

Porast biciklističkog prometa na pariškim prometnicama potvrđuju mjerenja automatskih brojača koji od veljače 2020. godine svakodnevno bilježe prolaske biciklista na 87 lokacija širom grada.

Gotovo u potpunosti zaustavljen uvođenjem karantene 17. ožujka 2020., biciklistički promet u francuskoj metropoli ponovno bilježi velik porast od 11. svibnja, kako od ponedjeljka do petka kada je 4-6 puta veći, tako i vikendom kada je čak 9-10 puta veći u odnosu na razdoblje ograničenog kretanja.

Kada se uspoređuju podaci o biciklističkom prometu tijekom tipičnog tjedna u Parizu u svibnju 2019. i svibnju 2020. (od 11. do 27. svibnja), razina korištenja biciklističkih staza također je znatno veća: biciklistički promet je u prosjeku udvostručen, dok je vikendom i tri puta veći.

  • Biciklisti na bulevaru Saint-Michel / © Joséphine Brueder / Ville de Paris

Zdravstvena kriza potaknula Parižan(k)e na zdrav način života

Na kraju, kada se uspoređuju podaci biciklističkog prometa u Parizu tijekom šest tjedana štrajka u prosincu 2019. i siječnju 2020. te tijekom prva dva i pol tjedna nakon izlaska iz karantene, ispada kako je zahvaljujući zdravstvenoj krizi ostvaren gotovo identičan porast biciklističkog prometa.

Ako se nastavi trenutni trend rasta, dosad rekordni biciklistički promet postignut tijekom šest zimskih tjedana 2019. i 2020. godine bit će premašen nakon tri ili četiri tjedna. Zdravstvena kriza tako je imala pozitivan utjecaj na promicanje zdravog i aktivnog načina života Parižanki i Parižana te dovela do veće uporabe bicikala! Odgovorna i učinkovita gradska uprava u tome im je svakako pomogla.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Popuštanje mjera karantene izbacuje automobile s pariških ulica

Kako bi se tijekom popuštanja mjera karantene izbjegao nagli porast automobilskog prometa, ali i rasteretio javni gradski prijevoz, pariška gradonačelnica želi dodatno potaknuti korištenje bicikala. Jedna od središnjih pariških prometnica, rue de Rivoli, mogla bi se zbog toga namijeniti isključivo prometu biciklista, autobusa, taksija i malih dostavnih vozila.

Čak šest od deset korisnika pariških biciklističkih staza su novi biciklisti

Pariška gradska uprava već je ranije najavila da će privremene biciklističke staze, izgrađene s ciljem rasterećenja javnog prijevoza tijekom aktualne zdravstvene krize, postati trajna biciklistička infrastruktura. Odluku podržava većina stanovnika francuskog glavnog grada, a posebno žene. Naime, ulaganja u širenje mreže biciklističkih staza posebno su potaknula velik porast broja biciklistica.

Pariz izlazi iz karantene i brine o zaštiti zdravlja svojih građana

Sljedećeg tjedna u Parizu počinje distribucija besplatnih zaštitnih maski, a gotovo 1.500 pariških autobusnih stanica i svi javni WC-i već će od ponedjeljka biti opremljeni dozatorima za dezinfekciju ruku. Podjela maski i postavljanje dozatora s hidroalkoholnom otopinom provodit će se do kraja lipnja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER