U opjevanu parišku rijeku vraćaju se ribe

Parižani i Parižanke uskoro bi se trebali ponovno kupati u svojoj rijeci

Pred pariškom gradskom upravom velik je izazov: rijeka Seine bi u roku od četiri godine trebala postati potpuno čista, a kvaliteta njene vode trebala bi ponovno omogućiti kupanje građana, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama 2024. godine.

Postoje tek rijetki građani Pariza koji se s nostalgijom prisjećaju kupanja u rijeci u kojoj je s industrijalizacijom bilo sve manje života. Do 1970-ih godina u rijeci su se tako uspjele zadržati samo tri vrste riba, no i njihovo je pojavljivanje s vremenom postalo sve rjeđe. Srećom, od početka 1980-ih godina značajno su se intenzivirale aktivnosti pročišćavanja riječne vode, što je omogućilo postupno podizanje stupnja čistoće rijeke, ali i povratak riba.

To je vidljivo i u priloženom videu u kojem Bill François, mladi znanstvenik i autor nekoliko knjiga o ribama, opisuje ponovno bujanje riječnog ekosustava i ukazuje na sve veći broj riba od kojih se posebno ističu tri vrste.

Alosa (riječna haringa) je kao izrazito migratorna vrsta u rijeci Seini nestala još prije 120 godina zbog izgradnje brojnih brana, a sad se ponovno vratila u samo središte grada. Som se ponovno udomaćio tijekom posljednjih tridesetak godina, i to najviše na vrhu otoka Île de la Cité u samom srcu grada. Dana 1. kolovoza ove godine u jugoistočnom predgrađu Maisons-Alfort, oko 8,4 km uzvodno od središta Pariza, ulovljen je te potom ponovno u rijeku vraćen primjerak dužine 2,43 metra i težine od čak 90 kilograma. Treća vrsta je štuka koja se može pronaći na početku kanala Saint-Martin gdje već sada postoji „nevjerojatna biološka raznolikost“.  

  • Obale Seine u Parizu, točnije između mostova Pont de Sully i Pont d’Iéna i njihova okolica, zaštićena su UNESCOva svjetska baština. / Pixabay

 

Kupanje u rijeci Seini na javnim bazenima Bassin de la Villette polako postaje stvarnost, a sve veći broj građana odlučuje se na ljetovanje u Parizu, iako su još donedavno masovno napuštali grad u srpnju i kolovozu.

Pariška gradska uprava svojim građanima i turistima na obali rijeke nudi niz sadržaja za rekreaciju, opuštanje i zabavu, a svakog ljeta tijekom održavanja manifestacije Paris Plages (Pariške plaže) francuska metropola dobije svoje privremene pješčane plaže. Iako se lokacija manifestacije mijenjala tijekom godina, plaže se sada uređuju duž desne obale rijeke Seine i na najvećem umjetnom jezeru Bassin de la Villette.

Ponovni povratak riba potvrđuje da je postignut ogroman napredak u pročišćavanju rijeke Seine, no nikako se ne smije zaboraviti prijetnja onečišćenja plastikom koja uništava riječni ekosustav, a time i ribe čiji je broj ponovno počeo rasti.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

Ljetne olimpijske igre ubrzavaju parišku ekološku tranziciju

Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo francuski glavni grad uspješno pretvara u jednu od najzelenijih metropola svijeta, a svojom predanošću u prilagodbi klimatskim promjenama u suradnji sa sportašima i partnerima želi organizirati i dosad najodrživije Olimpijske igre, u potpunosti usklađene s ciljevima Pariškog sporazuma. Jedan od važnih ciljeva je i otvaranje kupališta na rijeci Seini.

Pariz se priprema za najodrživije Olimpijske igre 2024.

Radovi na realizaciji ovog velikog projekta ozelenjavanja središnjeg dijela Pariza započet će krajem 2020. te će se izvoditi tijekom sljedeće tri godine, nakon kojih će se napraviti pauza zbog održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2024. Radovi se potom nastavljaju, a konačan završetak uređenja očekuje se do 2030. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER