Ljetne olimpijske igre ubrzavaju parišku ekološku tranziciju

Parižani i Parižanke mogli bi se 2024. godine ponovno kupati u svojoj rijeci

Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo francuski glavni grad uspješno pretvara u jednu od najzelenijih metropola svijeta, a svojom predanošću u prilagodbi klimatskim promjenama u suradnji sa sportašima i partnerima želi organizirati i dosad najodrživije Olimpijske igre, u potpunosti usklađene s ciljevima Pariškog sporazuma. Jedan od važnih ciljeva je i otvaranje kupališta na rijeci Seini.

Francuska plivačka federacija (fra. la Fédération Française de Natation) je uz potporu Grada Pariza u subotu 2. listopada organizirala prvo izdanje plivačkog natjecanja swimXperience. Osim što je riječ o neobičnom natjecanju zabavnog karaktera, vijest izaziva pozornost jer je događanje organizirano u čistim vodama kanala Saint-Martin u Parizu.

Prema riječima Raphaëla Rieumala, ovo natjecanje je prvo događanje koje je Francuska plivačka federacija organizirala izvan svojih sportskih okvira te njime ponudila rekreativno-zabavnu manifestaciju namijenjenu široj javnosti. Osim što je natjecanje organizirao nacionalni plivački savez, važno je i to što je ono organizirao na jednoj od najprestižnijih turističkih lokacija u francuskoj metropoli.

Dana 2. listopada održano je prvo izdanje plivačkog natjecanja swimXperience / Fédération Française de Natation

Ideja o organizaciji natjecanja nastala je još prije pet godina, no aktualna zdravstvena kriza utjecala je na njeno odgađanje, kao i dugotrajni dogovori s pariškom gradskom upravom kako bi se osigurala sigurnost natjecatelja i potvrdila zdravstvena ispravnost vode u kanalu. Naime, kanal Saint-Martin svakodnevno koriste čamci i turistički brodovi pa je upravo zbog toga termin održavanja natjecanja određen početkom listopada kada u Parizu uobičajeno pada broj turista.

Unatoč određenim problemima, kao što su otvori za odvodnju koji mogu ugroziti sigurnost plivača, pariška gradska uprava je uz veliku pomoć svojih tehničkih službi ipak pružila potporu održavanju natjecanja. Uostalom, Grad Pariz nastoji uvećati broj ovakvih događanja do početka Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine, budući da će se velik dio natjecanja, pa tako i onih plivačkih, održavati upravo u središtu grada.

Uoči početka natjecanja učestalo su se vršila ispitivanja kvalitete vode u kanalu, iako ih Grad Pariz posljednjih 15 godina redovito provodi na području cijelog grada. Zahvaljujući postupnom podizanju stupnja čistoće duž 130 kilometara pariške riječne mreže, Parižani i Parižanke se danas mogu kupati na kanalu Saint-Martin (njegova ukupna dužina iznosi 4,5 km), te u javnim bazenima Bassin de la Villette i Canal de l'Ourcq.

Kanal Saint-Martin / Pixabay >>> Pariz postaje sve zeleniji! U šest narednih godina dobiva 170.000 stabala i 30 hektara dodatnih parkova!

Obale rijeke namijenjene za rekreaciju, opuštanje i zabavu

Pariška gradska uprava naglašava kako je kupanje u ljetnim mjesecima izvan odobrenih lokacija strogo zabranjeno zbog opasnosti od utapanja i nesreća. Kupanje na području Bassin de la Villette ovog je ljeta bilo omogućeno od 10. srpnja do 22. kolovoza i to u plutajućim bazenima širine 16 m i dužine 100 m, podijeljenima na bazene za djecu i odrasle. Također, kupanje je bilo ograničeno na 800 ljudi dnevno kako bi se osigurala optimalna kvaliteta vode, kao i poštivanje epidemioloških mjera. Kvaliteta vode ispitivala se četiri puta dnevno, a na bazenima je dežurala i spasilačka služba.

Poboljšanjem kvalitete vode predviđa se otvaranje novih kupališta u središtu grada, no za to je potrebno dopuštenje nadležnih državnih tijela, kao i potvrda da je kvaliteta vode zadovoljavajuća tijekom četiri uzastopne godine. Kako kvaliteta vode varira iz dana u dan, sanitarni uvjeti još uvijek nisu postignuti.

Pariška gradska uprava svojim građanima i turistima na obali rijeke Seine od 2002. godine tijekom ljetnih mjeseci nudi niz sadržaja za rekreaciju, opuštanje i zabavu, uređuje pješčane plaže i organizira događanja pod zajedničkim nazivom „Paris Plages“ (Pariške plaže). Ovog ljeta program je trajao od 10. srpnja do 22. kolovoza, a uz već uobičajene lokacije duž riječne obale, uređen je i novi prostor na pariškom Trocadéru te namijenjen za praćenje natjecanja Paraolimpijskih igara u Tokiju i sportske aktivnosti građana do 13. rujna 2021.

Smanjenjem plastičnog onečišćenja štiti se riječni ekosustav

Približavanjem domaćinstva sljedećih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024. godine, Grad Pariz ubrzava svoju ekološku tranziciju, a jedan od glavnih ciljeva je smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu uporabu, posebno s ciljem zaštite riječnog ekosustava. Svaki stanovnik francuske metropole u prosjeku godišnje proizvede 156 kg plastičnog otpada, od čega se prema podacima gradske uprave reciklira svega 15 %. Plastično onečišćenje nastoji se smanjiti podizanjem razine svijesti o štetnosti plastike pa se u tu svrhu organiziraju akcije čišćenja riječne obale u suradnji s ekološkim organizacijama. Primjerice, tijekom ovogodišnje akcije organizirane na području Bassin de la Villette u suradnji s pariškom podružnicom američke neprofitne organizacije za zaštitu okoliša Surfrider, samo je tijekom jednog sata prikupljeno 594 plastičnih čaša, 451 bočica, 363 čepova, 335 opušaka te 242 slamke i miješalice za piće.

U Parizu se tako i Ljetne olimpijske igre 2024. koriste za podizanje ekološke svijesti, a deset pariških sportskih klubova uključilo se početkom 2021. u projekt Sport Zéro Plastique, čiji je cilj poticati, ali i nagraditi najbolje prakse u borbi protiv plastike za jednokratnu upotrebu.

 

Obale Seine u Parizu, točnije područje između mostova Pont de Sully i Pont d’Iéna i njihova okolica, zaštićena su UNESCOva svjetska baština. / Pixabay

Od početka 1980-ih godina u Parizu su se značajno intenzivirale aktivnosti pročišćavanja riječne vode, što je omogućilo postupno podizanje stupnja čistoće rijeke, ali i povratak riba. Iako se kvaliteta vode u rijeci Seini znatno poboljšala, kupanje je još uvijek zabranjeno. Već godinama provode se programi praćenja kvalitete riječne vode, a Agencija za vode Seine-Normandy (AESN) razvila je aplikaciju koja građanima omogućuje praćenje kvalitete vode. U svakom slučaju, cilj je postizanje zadovoljavajućeg sanitarnog stanja riječne vode do 2024. godine i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja tijekom Ljetnih olimpijskih igara 2024.

Naposljetku, povratak sve većeg broja riba u pariške riječne vode daje nadu da bi se stanovnici francuske metropole uskoro ponovno mogli kupati u svojoj rijeci.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

Za mjesec dana gradonačelnica Pariza trebala bi zaplivati u rijeci Seini!

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo u srpnju 2023. najavila je otvaranje triju kupališta na rijeci Seini u 2025. godini. Jedna od lokacija bit će centar vodenih sportova Bras Marie, smješten nasuprot otoka Île-Saint-Louis, koji za Parižane besplatno organizira vožnje kajakom ili kanuom. Upravo na toj lokaciji očekuje se prvo službeno kupanje pariških čelnika u rijeci Seini i to u nedjelju 23. lipnja.

U opjevanu parišku rijeku vraćaju se ribe

Pred pariškom gradskom upravom velik je izazov: rijeka Seine bi u roku od četiri godine trebala postati potpuno čista, a kvaliteta njene vode trebala bi ponovno omogućiti kupanje građana, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama 2024. godine.

Pariške plaže otvorene plutajućim kinom na rijeci Seine

Pariz od 2002. godine u ljetnim mjesecima na obalama svoje rijeke uređuje pješčane plaže i organizira događanja pod zajedničkim nazivom „Paris Plages“ (Pariške plaže). Za razliku od potpunog promašaja Bandićevog „Ljeta na Savi“ koje je prošlog ljeta privuklo samo komarce i tek pokojeg prolaznika, pariška gradska uprava svojim građankama i građanima nudi niz sadržaja za rekreaciju, opuštanje i zabavu, a ovoljetni program otvoren je plutajućim kinom na umjetnom jezeru Bassin de la Villette.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER