Predstavljanje rezultata akcija prikupljanja morskog otpada

Tijekom akcija od svibnja do rujna prikupljeno je već više od 990 kilograma otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je krajem svibnja ove godine započela s akcijama čišćenja plaža i podmorja u sedam hrvatskih obalnih županija u sklopu usluga za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Tijekom 21 akcije čišćenja plaža i podmorja na području sedam obalnih županija u Hrvatskoj, prikupljeno je više od četiri i pol tone ili preciznije 4.750 kg različitog otpada. Osim čišćenja na odabranim lokacijama predviđenih ovom uslugom, Udruga Sunce Split provela je i monitoring prikupljenog otpada prema metodologiji čija je primjenjivost na našoj obali ispitana na terenu kroz projekt DeFishGear.

Temeljem iskustva provedbe akcija čišćenja i zakonodavnih okvira u RH, kreiran je Prijedlog nacionalnog Protokola za provođenje akcija čišćenja otpada iz mora, kao dokument smjernica za sve buduće akcije. Taj dokument koristit će svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora.

Rezultate akcija prikupljanja morskog otpada Udruga Sunce predstavit će na konferenciji koja će se održati 26. studenog u HGK Županijskoj komori Split uz izravni prijenos putem platforme Zoom i Facebook stranice Udruge Sunce. Konferenciju će otvoriti pomoćnica ministra Elizabeta Kos.

  • Iz podmorja uvale Banje na Korčuli izronjeno 500 kg otpada / Foto: Udruga Sunce

Podsjetimo, prve dvije akcije čišćenja obale i podmorja organizirane su na Korčuli, 27. i 28. lipnja 2020., u suradnji s Ekološko-ronilačkim klubom Korčula, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i ronilačkim klubovima Dupin (Korčula) te Draulik (Milna). U akciji čišćenja obale otoka Sutvare prikupljeno je 2.195 plastičnih predmeta ukupne težine 97 kg, 66 predmeta od drva (41 kg), 32 predmeta od metala i 20 komada medicinskog otpada. Čistilo se, također, i podmorje uvale Banje gdje je izronjeno 65 vreća sitnog otpada ukupne težine 470 kg, 20 komada krupnog otpada, 4 automobilske gume, 1 vrša i 1 stolica. Ukupna težina izronjenog morskog otpada iznosila je oko 500 kg.

Dana 18. rujna provedena je i akcija prikupljanja otpada s plaže Pantan ispod Mlinica, a akcije su od listopada do sredine studenog nastavljene na području sjevernih obalnih županija.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Iz podmorja uvale Banje na Korčuli izronjeno 500 kg otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce pokrenula je akcije prikupljanja otpada iz mora na području svih sedam jadranskih županija. Prva akcija održana je proteklog vikenda, 27. i 28. lipnja, i to na Korčuli.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER