U akciji čišćenja „It’s not water, it’s more“ s plaže Pantan uklonjeno 400 kilograma otpada

Ujedinjeni pod motom „It’s not water, it’s more“, Sunce i Biotherm u akciji čišćenja prikupili 400 kilograma otpada kraj Trogira

Na plaži Pantan kraj Trogira u četvrtak 19. listopada više od 50 sudionika prikupilo je 400 kilograma otpada. Automobilske gume, građevinski i poljoprivredni otpad, obuća, razne vrste metala, staklo, pa čak i kauč, a najviše različitih plastičnih predmeta uklonjeno je u sklopu akcije čišćenja pod nazivom „It’s not water, it’s more“.

Osim što ugrožava ekološku ravnotežu, morski otpad također ima ozbiljne posljedice za ljudsko zdravlje, gospodarstvo i održivost prirodnih resursa. Cilj akcije čišćenja  bio je podizanje razine svijesti o brojnim prijetnjama i negativnom utjecaju onečišćenja na morske ekosustave.

„Plaža Pantan močvarno je stanište za mnoge ptice, stoga je tolika količina plastike zabrinjavajuća. Ptice se mogu zapetljati u razne vrste plastičnih predmeta kao što su plastične vrećice, omote, ribarske mreže i druge vrste otpada. Ovakvi incidenti često rezultiraju ozljedama ptica, uključujući ozljede krila, nogu ili kljunova, što može ozbiljno utjecati na njihovu sposobnost preživljavanja u divljini.“ – rekla je organizatorica Tea Kuzmičić Rosandić, stručna suradnica u Udruzi Sunce.

  • Foto: Udruga Sunce

U posljednjih nekoliko desetljeća, svijest o važnosti očuvanja ptica diljem svijeta kontinuirano raste jer je tisuće ptica i njihovih staništa u opasnosti. Od rujna 2018. godine traje projekt LIFE Artina – „Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu. Projekt ima ambicioznu svrhu – razumjeti i procijeniti ključne negativne utjecaje koji pogađaju populacije morskih ptica te namjerava pomoći proglasiti nova morska područja očuvanja značajna za ptice (POP područja). 

„Naše Jadranske ptice gregula, kaukal i sredozemni galeb suočavaju se s brojnim prijetnjama, uključujući prisutnost morskog otpada. No, zadovoljstvo nam je što smo barem jedan mali dio zaštićenog područja prirode oslobodili od otpada.“ – zaključila je Kuzmičić Rosandić.

  • Foto: Udruga Sunce

„Onečišćenje otpadom svih vrsta voda svjetski je problem stoga je Biothermu važno ulagati u ovakve akcije. Nakon prošlogodišnje uspješne akcije čišćenja u suradnji sa Suncem, Biotherm je podigao svoju ljestvicu održivosti. Od ove godine na odabranim Müller lokacijama u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Zadru mogu se pronaći Biotherm jedinice za reciklažu. Donesite praznu ambalažu bilo kojeg branda ili proizvoda i reciklirajte je u Biotherm jedinici za reciklažu i tako brinite o prirodi i okolišu.“ – kazala je Enrica Dukić, Biotherm PR, Community & Digital Specialist.

Sudionicima je na Kozjaku, kod Planinarskog doma Malačka, održana edukacija o morskim pticama i očuvanju mora, a na Pantanu su saznali koliko je određenim predmetima potrebno vremena za razgradnju u prirodi.

  • Foto: Udruga Sunce

Zajedničkim snagama nevladinog i privatnog sektora gradimo svijet u kojem more i njegova zaštita ostaje naš najveći saveznik i najcjenjeniji dar. Ujedinjeni u brizi za hrvatska morska staništa i ptice koje ih nastanjuju, imamo moć donošenja pozitivnih promjena. Svaka akcija, ma koliko mala, ima velik utjecaj na očuvanje našeg okoliša. „It’s not water, it’s more“ - to je naša poruka i zajednički cilj za bolju budućnost našeg planeta, poručuju iz Udruge Sunce i Biotherma.

 

VEZANE VIJESTI

Prilagodbe na klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora

Znanstveno-stručni skup organizirali su Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Aquarium Pula, Udruga Morski obrazovni centar i Institut Ruđer Bošković. Zaključci sa Skupa objavljeni su s ciljem osvještavanja šire društvene zajednice o utjecaju klimatskih promjena na Jadransko more u kombinaciji s drugim pogubnim ljudskim aktivnostima.

Predstavljanje rezultata akcija prikupljanja morskog otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je krajem svibnja ove godine započela s akcijama čišćenja plaža i podmorja u sedam hrvatskih obalnih županija u sklopu usluga za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Udruga Sunce organizira akciju čišćenja plaže Pantan

Splitska Udruga Sunce u petak 18. rujna s početkom u 8.30 sati organizira akciju prikupljanja otpada s plaže Pantan ispod Mlinica. Uoči početka same akcije održat će se kratko predavanje o problematici građevinskog otpada jer je na ovoj plaži primijećena znatna količina upravo te vrste otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER