Extinction Rebellion zahtijeva transparentna ulaganja u zelenu tranziciju

Sredstva za zeleni oporavak trebaju se pametno iskoristiti

Extinction Rebellion je današnjim performansom na zagrebačkom Europskom trgu poručio Vladi RH da će pažljivo pratiti na što se troši oko šest milijardi eura raspoloživih bespovratnih sredstava i tri milijarde eura zajmova EU-a namijenjenih za tzv. zeleni oporavak od pandemije COVID-19 te da neće tolerirati financiranje neodrživih i kratkoročno profitabilnih projekata kojima se pogoduje privatnim investitorima, a šteti okolišu i društvu.

Aktivisti i aktivistkinje Extinction Rebelliona (XR) danas su na Europskom trgu u Zagrebu zamotali spomenik pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ukrasnom zelenom vrpcom simbolizirajući poklon. Performans je izveden kao reakcija na obećanih šest milijardi eura bespovratnih sredstava iz EU te oko tri milijarde eura zajmova od kojih 37 % treba biti uloženo u potporu zelenoj tranziciji. Aktivisti su izvjesili i transparente sa svojim željama: „COVID oporavak = zeleni oporavak“, „3 milijarde € za zelenu tranziciju“, „Transparentni i okolišno osviješteni projekti“.

„Uz COVID krizu suočavamo se s još gorom, klimatskom krizom i ne smijemo si dopustiti da je dočekamo nespremni kao ovu. Današnjim performansom željeli smo pokazati da su sredstva za ekonomski oporavak poklon koji nam može pomoći da se pripremimo za klimatsku krizu. Ako ih iskoristimo za zelenu transformaciju naše zemlje, svi ćemo profitirati. Ali, poučeni dosadašnjim iskustvima, Vladi želimo poručiti da ćemo pažljivo pratiti na što se troše novci i nećemo tolerirati njihovo trošenje na neodržive i kratkoročno profitabilne projekte kojima se pogoduje privatnim investitorima, a šteti okolišu i društvu,” izjavila je Sara Matić, aktivistkinja Extinction Rebelliona.

  • Performans na zagrebačkom Europskom trgu © Matej Kožić

Iako je Hrvatska jedna od najsunčanijih zemalja Europske unije istodobno je na njezinom začelju po količini instaliranih sunčanih elektrana, ističe Extinction Rebellion Zagreb. Hrvatska je na začelju i po infrastrukturi za električna vozila te još nije niti počela razmišljati o ambicioznijim politikama poput zamjene plinskih bojlera ili uvođenja cijene na emisije stakleničkih plinova.

„Ako se žele postići ciljevi sprječavanja porasta globalnog zagrijavanja ispod 1,5°C koji su dogovoreni Pariškim sporazumom, potrebno je suočiti se s hitnošću klimatske krize i pokazati veće ambicije. Novci za Covid oporavak, odnosno zeleni oporavak su tu: na nama je da ih pametno iskoristimo,” zaključila je Sara Matić.

Extinction Rebellion Zagreb dio je globalnog pokreta koji se bori za klimatsku pravdu.

Podsjetimo, aktivisti/kinje Extinction Rebelliona su na glavnom zagrebačkom trgu 14. listopada izveli akciju podizanja transparenta s natpisom „Klimatska kriza, djeluj odmah“ kao reakciju na nedostatak poduzetnosti po pitanju klimatskih promjena, ali i drugih kriza, čime se Hrvatska priključila europskom pokretu Climate Care Uprising kojim se zahtijeva ozbiljan i hitan pristup zaštiti klime.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Zelena akcija i XR Zagreb: „LNG Hrvatska uništava klimu i našu budućnost“

Aktivistkinje i aktivisti Zelene akcije i inicijative Extinction Rebellion Zagreb danas su pred sjedištem LNG Hrvatska održali akciju kako bi ukazali na štetnosti daljnjeg proširenja LNG terminala na Krku i gradnje novih plinovoda. Ploču s nazivom tvrtke prekrili su velikim transparentom na kojem su popisali njene grijehe.

Extinction Rebellion Zagreb: „NE fosilnoj industriji u planiranju budućnosti!“

Danas je Extinction Rebellion Zagreb, pokret klimatskih i okolišnih aktivista/kinja, povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj održao performans ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, mjesta odakle Hrvatska predsjedava Vijećem Europske unije do kraja lipnja 2020. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER