Loša vijest s Crvene liste zaštićenih vrsta: kultne grabljivice u strmom padu

Nalazi organizacije BirdLife International čine dio godišnjeg ažuriranja informacija za ptice na Crvenoj listi ugroženih vrsta IUCN-a

Kultnim vrstama poput andskog kondora, sekretara, kratkorepog orla i velikog orla sada prijeti visoki rizik od izumiranja, utvrdio je BirdLife International. Za neke vrste, ozbiljnost i uzroci opadanja broja zrcali katastrofalnu krizu strvinara posljednjih godina, a posebno zabrinjava činjenica da bi se problemi mogli širiti na nove vrste i nove kontinente.

Andskom kondoru - nacionalnoj ptici Čilea, Kolumbije, Ekvadora i Bolivije - sada globalno prijeti izumiranje. Amblemskim vrstama podignut je stupanj prijetnje na „Osjetljive“ u ažuriranju Crvene liste 2020, što je potaknulo strah da se kriza koja je mnoge azijske i afričke strvinare dovela do ruba izumiranja proširila i na Južnu Ameriku.

  • Andski kondor (Vultur gryphus) / © Matthew Midgley

S rasponom krila od preko tri metra, andski kondor (Vultur gryphus) je jedna od najvećih letećih ptica na svijetu, koja stvara nezamjenjivu siluetu dok lebdi iznad Anda na visinama do 6.500 metara. Također, to je jedna od najdugovječnijih vrsta ptica, s prirodnim životnim vijekom do 70 godina. Međutim, ovog veličanstvenog čistača zadesio je nagli pad populacije u posljednjih nekoliko godina zbog proganjanja i trovanja. Namjerno pucaju na njega ili ga truju otrovnim mamcima za odmazdu zbog izrazito rijetkih napada na stoku. Na njega utječe i ilegalna upotreba u folklornim događanjima i trgovini, a može umrijeti i probavljanjem olovne sačme zaostale u strvini.

„Andski kondor stvoren je da traje, ali ljudi ugrožavaju njegovu prirodnu životnu strategiju 'živi sporo, umri star', uzrokujući visoke stope smrtnosti, od čega će se teško oporaviti“, kaže Ian Davidson, regionalni direktor BirdLifea za američke kontinente. „Ova ikonična grabljivica može se pronaći u andskom folkloru od 2500 godina p.n.e. Izgubiti je sada bila bi tragedija, kako za južnoameričku kulturu, tako i za ekosustave.“

Andski kondor (Vultur gryphus) / © Nathan Rupert

No, možemo biti zahvalni da se diljem područja rasprostranjenosti kondora odvijaju programi uzgoja u zatočeništvu, edukacije lokalne zajednice i obnove staništa. U središnjem Ekvadoru 2014. osnovan je Biološki rezervat Antisanilla s ciljem zaštite jednog od najvažnijih područja gniježđenja andskog kondora. Istraživači sa svih strana Amerike istražuju i satelitski prate divlje populacije da dobiju dodatni uvid u njihovo kretanje. Međutim, uvrštenje ove vrste među globalno Osjetljive naglašava potrebu za jačanjem rada na zaštiti i suradnjom s vlastima kako bi se osnažili zakoni protiv trovanja.

Afričke grabljivice iz savane pod prijetnjom

Diljem Afrike, radi se na zaustavljanju katastrofalnog opadanja strvinara, ali nove informacije otkrivaju da druge grabljivice afričke savane doživljavaju slične uzbunjujuće stope opadanja. Sekretar (Sagittarius serpentarius), markantna vrsta poznata po svojoj metodi gaženja plijena poput miševa i zmija kako bi ih ubili, jedna je od tri vrste novoproglašene kao „Ugrožene“ i sada se smatra da se suočava s vrlo visokim rizikom od izumiranja. Tu pripadaju i veliki orao (Polemaetus bellicosus) te kratkorepi orao (Terathopius ecaudatus). Gubitak i propadanje staništa, trovanje, krivolov i uznemiravanje - sve su to vjerojatni čimbenici tog pada, ali potrebno je još istraživanja za identifikaciju osnovnih uzroka i najučinkovitijeg načina njihovog rješavanja.

  • Sekretar (Sagittarius serpentarius) / © Wildlife Wanderer

„Iako je loša vijest svaki put kad je neka vrsta proglašena ugroženom, to ne mora biti tragedija“, kaže Ian Burfield, globalni koordinator za znanost u BirdLife Internationalu. „Mnogim vrstama put prema oporavku započinje ovdje, jer uvrštenje na listu donosi vidljivost njihovoj nevolji i pomaže podići prioritet njihove zaštite. Problemi koje je navela Crvena lista trebali bi tvoriti fokus daljnjeg istraživanja i djelovanja.“

Oporavak crvene lunje zahvaljujući programu zaštite

Crvena lunja (Milvus milvus) je sjajan primjer dobrobiti koju takav program zaštite može donijeti. Ova graciozna grabljivica ranije je bila smatrana „gotovo ugroženom“, uslijed pada u njenom osnovnom području rasprostranjenosti u Europi zbog trovanja pesticidima, progona i prenamjene zemljišta. Pravna zaštita prema EU Direktivi o pticama dovela je do akcijskog plana i ciljanog programa zaštite šireg područja rasprostranjenosti te vrste, uključujući projekte reintrodukcije velikih razmjera i edukaciju zajednice. Uspjeh tih mjera doveo je do oporavka vrste od ranijih padova, te se nastavlja povećavati i širiti, što objašnjava njenu reklasifikaciju i uvrštenje u „Najmanje zabrinjavajuće“, najnižu kategoriju rizika od izumiranja.

Trovanje i progon i dalje su prepreke punom oporavku crvene lunje na nekim područjima, tako da ima još mnogo posla. Ipak, njen preporod pruža inspirativan model zaštite grabljivica velikih razmjera širom svijeta.

  • Crvena lunja (Milvus milvus) / © nh53 via Flickr
BirdLife International je najveća svjetska mreža za zaštitu prirode. Čini je 116 BirdLife partnera diljem svijeta, s gotovo 11 milijuna podržavatelja, 7.000 lokalnih skupina za zaštitu prirode i 7.400 zaposlenih. BirdLife je nadaleko priznat kao svjetski lider u zaštiti ptica. Kao službena institucija za ptice za Crvenu listu IUCN-a (www.iucnredlist.org), BirdLife koordinira proces evaluacije svih vrsta ptica na svijetu prema kategorijama i kriterijima Crvene liste. Vrste se raspodjeljuju u osam kategorija rizika od izumiranja, prema tome zadovoljavaju li kriterije povezane s populacijskim trendom, veličini populacije i strukture i geografskim područjem. Vrste koje su zavedene kao kritično ugrožene, ugrožene ili osjetljive zajedno se opisuju „pod prijetnjom“. Ptice se dijele u kategorije: izumrle, izumrle u prirodi, kritično ugrožene, ugrožene, osjetljive, gotovo ugrožene, najmanje zabrinjavajuće te nedovoljno poznate.

 

  • Udruga BIOM / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mala sumatranska tigrica čeka izbor najboljeg imena

Mladunče sumatranskog tigra na svijet je došlo početkom godine i čeka da joj posjetitelji internetske stranice rimskog Bioparka izaberu jedno od predloženih imena. Čuvari Bioparka predložili su tri: Dewi, Sakti i Kala. Koje vam se ime najviše sviđa?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER