Prema zabrinjavajućim rezultatima IUCN-ove procjene jesetrama prijeti izumiranje

Crvena lista IUCN-a sada uključuje 147.517 vrsta, a među njima i 41.459 vrsta kojima prijeti izumiranje!

Nova IUCN-ova procjena označava gotovo dvije trećine vrsta jesetri kao kritično ugrožene, što ih čini najugroženijom skupinom vrsta na svijetu.

Međunarodna udruga za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) objavila je prvu sveobuhvatnu procjenu rizika od izumiranja vrsta na svjetskoj razini u zadnjih trinaest godina. Njome potvrđuju da je svih 26 preostalih vrsta jesetri i veslokljunki ugroženo. Na IUCN-ovoj Crvenoj listi ugroženih vrsta gotovo dvije trećine vrsta jesetri i veslokljunki sada je označeno kao kritično ugroženo, dok je službeno proglašeno regionalno izumiranje jesetarske vrste sima (Acipenser nudiventris) u Dunavu, kineske veslokljunke (Psephurus gladius) i nestanak divlje jesetre tipične za rijeku Yangtze.

  • Kineska veslokljunka (Psephurus gladius) izložena u Muzeju hidrobioloških znanosti Instituta za hidrobiologiju Wuhan Kineske akademije znanosti / Foto: Alneth / CC BY-SA 4.0

„Vrste koje su nadživjele dinosaure sad izumiru zbog nas ljudi, koji u usporedbi s njima postojimo tek trenutak u vremenu. To govori nešto o čovječanstvu. I dalje imamo izbor -  možemo očuvati slobodne i zdrave rijeka koje hrane i održavaju zajednice diljem svijeta ili se pridržavati dosadašnjih loših praksi koje nam ostavljaju prazne rijeke”, poručila je Iva Svilar iz WWF Adrije.

  • Monitoring jesetre (Acipenser sturio) u Gruziji © WWF / Hartmut Jungius

Krivolov jesetre radi nezakonite trgovine kavijarom i njihovim mesom iz divljeg ulova jedan je od vodećih uzroka njihove ugroženosti. Prošle godine je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF otkrila da se trećina kavijara i mesnih proizvoda u Donjem Podunavlju prodaje ilegalno. Dodatne prijetnje jesetrama su brane hidroelektrana koje blokiraju njihove migracijske rute, neodrživa koje uništava njihova mrjestilišta i gubitak staništa.

IUCN-ova procjena ističe hitnu potrebu za ambicioznim globalnim okvirom za prirodu koji vlade trebaju dogovoriti na UN-ovoj Konferenciji o biološkoj raznolikosti (COP15) u Montrealu kasnije ove godine. Novi sporazum mora prioritizirati slatkovodne vrste i ekosustave, koji su se do sada uvijek zanemarivali iako su najugroženiji.

  • Monitoring jesetre u Dunavu © WWF Bugarska

„Neuspješno očuvanje jesetarskih vrsta pokazatelj je neuspjeha vlada diljem svijeta da upravljaju rijekama na održiv način i ispune svoje obveze kako bi zaustavile globalni gubitak prirode i očuvale jedinstvene vrste kao što su jesetre. Šokantni, ali nažalost ne i iznenađujući, podaci dobiveni ovom procjenom znače da jesetre zadržavaju svoju neželjenu titulu najugroženije skupine vrsta na svijetu”, rekao je Arne Ludwig, predsjednik IUCN-ove grupe stručnjaka za jesetre.

Europske vlade su dogovorile ambiciozne politike kojima bi zaštitile jesetarske vrste kao dio Paneuropskog akcijskog plana za jesetre. Unatoč tome, njihov status nastavlja se pogoršavati diljem kontinenta. Sedam od ukupno osam europskih vrsta jesetri je već klasificirano kao kritično ugrožene, a sada je i kečiga, najmanja slatkovodna vrsta reklasificirana iz osjetljive u ugroženu vrstu.

  • Jesetra (Acipenser sturio) u Gruziji © WWF / Hartmut Jungius

„Nestanak sima (Acipenser nudiventris) iz Dunava pokazuje da je potrebno učinkovitije provođenje Paneuropskog plana za jesetre, uključujući mjere koje osiguravaju i uzvodne i nizvodne migracije”, poručuje Svilar. „Ako vlade i institucije diljem Europe ne poduzmu mjere za obnovu riječne povezanosti i obnovu staništa jesetri u važnim rijekama, to će značiti izumiranje velikog broja vrsta jesetri.”

Unatoč zabrinjavajućim rezultatima ove procjene, ona ukazuje i na neke pozitivne trendove. Nakon 30 godina poribljavanja, jadranska jesetra, vrsta za koju se smatralo da je izumrla u divljini, pronađena je Italiji. Također, dugoročni napori u Sjevernoj Americi pomogli su stabilizirati i povećati neke tamošnje populacije jesetri, uključujući bijelu jesetru u rijeci Fraser.

  • Beluga jesetra (Huso huso) u Bečkom zoološkom vrtu © WWF Austria / Jutta Jahrl

IUCN, WWF i WSCS (Svjetsko udruženje za zaštitu jesetre) surađuju s relevantnim partnerima na zaštiti tih vrsta kroz  znanstveno istraživanje, podizanje svijesti i izravnim uključivanjem u projekte očuvanja kako bi se premostio jaz između znanosti i upravljanja vrstama i područjima.

Zanimljivosti o jesetrama: Jesetre su među najvećim slatkovodnim ribama na Zemlji - najveća je u prošlosti dosezala do sedam metara duljine i težila do 1,5 tona. Mogu živjeti preko stotinu godina, a potrebno im je do 15 godina da sazriju. Jesetre postoje od vremena dinosaura i od tada se gotovo pa uopće nisu mijenjale, a mogu migrirati do 3.000 kilometara radi mriješćenja.

 

  • Puštanje mladih jesetri u Dunav 2019 © WWF Bugarska
Život za dunavske jesetre je projekt fokusiran na očuvanje najznačajnijih riba Dunava – jesetri. Razlozi za smanjenje populacija jesetri su složeni, ali je najvažniji – prekomjerni izlov – povezan s nedostatkom informacija i svijesti o ugroženosti te skupine riba. Unatoč strogoj pravnoj zaštiti, krivolov i nezakonita trgovina mesom i kavijarom divljih jesetri i dalje ugrožavaju posljednje preživjele primjerke ovih drevnih riba. Glavni cilj projekta odnosio se na zaustavljanje i smanjivanje gubitka divljih jesetri u Europi i diljem svijeta kroz izgradnju kapaciteta i unaprjeđenje provođenja zakona, društveno-ekonomske mjere koje podržavaju očuvanje jesetri i podizanje svijesti javnosti.

 

WWF-ova globalna inicijativa za jesetre želi spasiti preostale vrste jesetri. WWF surađuje s vlastima u borbi protiv krivolova i na zaustavljanju crnog tržišta kavijarom. Surađujemo s lokalnim ribarskim zajednicama duž Dunava u Bugarskoj, pomažemo u stvaranju alternativnih sredstava za život onima kojima je to potrebno i puštamo jesetre uzgojene u zatočeništvu kako bismo povećali njihovu brojnost. Surađujemo s vladama na zaštiti ključnih staništa - uključujući nedavno zaštićena područja u Gruziji i na Dunavu u Bugarskoj. Također, zagovaramo provođenje već postojećih planova očuvanja.

 

  • WWF Adria / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Izumrla jedna od najvećih svjetskih slatkovodnih riba

Nismo dugo čekali na vijest o prvoj vrsti koja je službeno proglašena izumrlom već prvih dana 2020. godine. Kineska veslokljunka (Psephurus gladius) koja je nastanjivala rijeku Yangtze te mogla doseći duljinu do sedam metara, posljednji je put uočena 2003. godine. Tijekom nedavnog istraživanja cijelog sliva rijeke nisu pronađeni dokazi o postojanju ove vrste te se vjeruje da je izumrla između 2005. i 2010. godine.

Loša vijest s Crvene liste zaštićenih vrsta: kultne grabljivice u strmom padu

Kultnim vrstama poput andskog kondora, sekretara, kratkorepog orla i velikog orla sada prijeti visoki rizik od izumiranja, utvrdio je BirdLife International. Za neke vrste, ozbiljnost i uzroci opadanja broja zrcali katastrofalnu krizu strvinara posljednjih godina, a posebno zabrinjava činjenica da bi se problemi mogli širiti na nove vrste i nove kontinente.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER