DHMZ: U Hrvatskoj izmjerene rekordne temperature u veljači

Najviše izmjerene temperature zraka u veljači od kada postoje mjerenja

U Hrvatskoj je u srijedu izmjerena najviša temperatura u veljači od kada postoje mjerenja, a najtopliji je u 14 sati bio Knin s 25,2 °C

Posljednjeg tjedna u Hrvatskoj se bilježe iznadprosječno visoke temperature za ovo doba godine, a kako je danas na Twitteru objavio Državni hidrometeorološki zavod zabilježeni su i novi temperaturni rekordi.

Tako je u 12 sati u Rijeci zabilježena rekordna temperatura zraka od 24,9 °C, čime je oboren rekord za veljaču budući da je ranija najviša temperatura zraka u ovom mjesecu u Hrvatskoj izmjerena 2008. godine u Gradištu kraj Županje te je iznosila 24,7 °C.

No, rekord je ubrzo srušio Knin u kojem je u 14 sati izmjereno čak 25,2 °C te tako postao najtopliji grad u Hrvatskoj ikad u veljači, objavio je DHMZ. Temperature iznad 24 Celzijeva stupnja izmjerene su danas i u drugim hrvatskim gradovima.

Klimatska ocjena za siječanj 2021.

Državni hidrometeorološki zavod je ranije ovog mjeseca objavio i klimatsku ocjenu za mjesec siječanj 2021. u kojem se navodi kako su se odstupanja srednje temperature zraka u odnosu na normalu 1981.–2010. kretala u rasponu od -1,1 °C (Zavižan) do 3,0 °C (Bjelovar), dok je na većini postaja izmjerena iznadprosječna temperatura zraka.

Temperaturne prilike u Hrvatskoj za siječanj 2021. godine opisane su kao normalne u dijelu središnje i gorske Hrvatske te Hrvatskog primorja i tople u istočnom i većem dijelu središnje Hrvatske.

Odstupanja količine oborine u siječnju 2021. godine u odnosu na normalu 1981. 2010. pritom su se kretala u rasponu od 71 % višegodišnjeg prosjeka u Komiži gdje je palo 54,1 mm oborine, do 269 % u Kninu (199,7 mm). Kako navodi DHMZ, analiza odstupanja količina oborine za siječanj 2021. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborina na svim analiziranim postajama osim u Komiži bile iznad višegodišnjeg prosjeka, a na pojedinim postajama i višestruko premašene.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u siječnju 2021. godine su opisane kao normalne u dijelovima istočne i središnje Hrvatske te na otoku Visu, kišne u dijelu istočne i središnje Hrvatske, dijelu gorske Hrvatske, u Istri i Kvarneru, kao i na obali i otocima sjeverne Dalmacije, srednje Dalmacija i dijela južne Dalmacije. Vrlo kišno bilo je u gorskoj Hrvatskoj i Lici, zaleđu sjeverne Dalmacije te okolici Makarske i dijelu južne Dalmacije, dok su ekstremno kišne prilike zabilježene u okolici Dubrovnika.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rijeka u kretanju - Europski tjedan mobilnosti 2021.

Grad Rijeka i ove godine obilježava Europski tjedan mobilnosti (16.-22. rujna 2021.), čime već godinama promovira održivu urbanu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kulturu življenja u urbanim sredinama.

Stigao novi toplinski val, najavljene temperature preko 38°C

Ljeto i vrućina, a u četvrtak vrhunac toplinskog vala, upozorava Državni hidrometeorološki zavod. Tijekom najtoplijeg dijela dana preporučuje se držanje hlada, a osvježenje je ujutro i predvečer najbolje potražiti u moru!

Pred nama je pakleni tjedan s vrlo visokim temperaturama zraka

Sa službenim početkom ljeta, Hrvatska se suočava s prvim ovogodišnjim toplinskim valom. Temperature će idućih dana još više rasti, zbog čega će ovaj tjedan obilježiti vrući i vrlo vrući dani te tople noći i jutra. Toplinski val će najvjerojatnije potrajati do petka ili do kraja ovog tjedna, stoga budite oprezni, pratite upozorenja i slijedite preporuke DHMZ-a.

DHMZ u Istri postavio prvi mikrovalni radiometar

Mikrovalni radiometar mjeri molekularnu emisiju vodene pare i kisika u vertikalnom profilu atmosfere, a uređajem se prikupljaju pouzdani podaci po visini o relativnoj vlažnosti i temperaturi zraka, sve do vrha troposfere, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER