DHMZ u Istri postavio prvi mikrovalni radiometar

METMONIC - Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj

Mikrovalni radiometar mjeri molekularnu emisiju vodene pare i kisika u vertikalnom profilu atmosfere, a uređajem se prikupljaju pouzdani podaci po visini o relativnoj vlažnosti i temperaturi zraka, sve do vrha troposfere, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod.

U južnom dijelu Istre, na lokaciji Monte Kope u blizini Pule, postavljen je novi sofisticirani uređaj za praćenje vremenskih uvjeta i klime – mikrovalni radiometar. Uređaj je nabavljen i postavljen u sklopu Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC koji provodi DHMZ.

Mikrovalni radiometar mjeri molekularnu emisiju vodene pare i kisika u vertikalnom profilu atmosfere. Uređajem se prikupljaju pouzdani podaci po visini o relativnoj vlažnosti i temperaturi zraka, sve do vrha troposfere, a često se koristi uz radiosondažna mjerenja. Jedna od razlika između ova dva načina prikupljanja podataka je učestalost mjerenja. Radiosondažna mjerenja se najčešće obavljaju dva puta dnevno u intervalima svakih 12 sati (00 UTC i 12 UTC), dok mikrovalni radiometar mjeri kontinuirano. Time se omogućava neprekidno praćenje vertikalnog profila atmosfere i izvan termina radiosondažnih mjerenja.

Mikrovalnim radiometrom se mjeri energija okoliša emitirana na valnim duljinama od milimetara do centimetra (frekvencije 1–1000 GHz). Riječ je o iznimno osjetljivom prijemniku dizajniranom za mjerenje toplinskoga elektromagnetskog zračenja koje emitiraju atmosferski plinovi (vodena para i kisik). Obično je opremljen s više prijemnih kanala kako bi se dobio karakterističan spektar emisije atmosfere. Mikrovalni radiometri koriste se u raznim okolišnim i inženjerskim primjenama, uključujući prognozu vremena, praćenje klime, radioastronomiju i studije širenja radiovalova.

Kako se ističe u priopćenju DHMZ-a, ukupna procijenjena vrijednost projekta METMONIC je 343.914.506,50 kuna (45.251.908,75 eura), od čega 85 % financira Europska unija sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 % Republika Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

DHMZ / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Aktualni podaci s automatskih postaja DHMZ-a

Na mrežnim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) od petka možete pratiti aktualne podatke mjerenja s automatskih meteoroloških postaja.

Pred nama je pakleni tjedan s vrlo visokim temperaturama zraka

Sa službenim početkom ljeta, Hrvatska se suočava s prvim ovogodišnjim toplinskim valom. Temperature će idućih dana još više rasti, zbog čega će ovaj tjedan obilježiti vrući i vrlo vrući dani te tople noći i jutra. Toplinski val će najvjerojatnije potrajati do petka ili do kraja ovog tjedna, stoga budite oprezni, pratite upozorenja i slijedite preporuke DHMZ-a.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER