Za odlaganje otpada u krivoj kanti i do 5000 kuna kazne

Do četvrtka svaki grad i općina moraju odlučiti kako će građane organizirati da odvajaju svoj otpad

Gradovi i općine imaju još par dana za odluku kako će organizirati građane da odvajaju svoj otpad. Tko neće odvajati otpad ni nakon dvogodišnjeg pripremnog razdoblja prijeti mu kazna od 50 do 5.000 kuna. Nikome još nije posve jasno koliki će biti novi računi, a svaki grad ima i svoj način odvajanja, pišu 24 sata.

U nekim se gradovima otpad već odavno razvrstava. Zagrebačka Gradska skupština bi tu odluku trebala prihvatiti sutra, dva dana prije krajnjeg roka, a splitska u srijedu, 31. siječnja. U Rijeci građani već imaju kante za odvojeno prikupljanje otpada. 

Zbog primjene novih odredbi svi građani morat će imati mogućnost odvajanja otpada u vlastitim kućanstvima. U Zagrebu se za nabavku 376.000 spremnika planira potrošiti 64 milijuna kuna, a na ulicama bi se trebali naći tijekom proljetnih mjeseci. Sve će kante biti čipirane, a senzori će biti postavljeni na kamionima te će se na taj način očitavati volumen otpada. Već 2020. godine trebao bi se postići cilj od 50 posto odvojenog otpada, no dio gradova i općina još nije ni podijelio spremnike za odvojeno prikupljanje otpada.

Kako u postojećim kontejnerima još nisu postavljeni identifikacijski čipovi još uvijek nije jasno kako će se naplaćivati usluge odvoza otpada, a građani u većini gradova još nisu ni dobili izjavu u kojoj moraju navesti broj članova kućanstva te je vratiti tvrtki koja obavlja uslugu odvoza otpada. Navedena će se izjava u Zagrebu građanima dostaviti u roku od 90 dana, a građani su je dužni ispuniti i potpisati te vratiti Čistoći u roku od 15 dana.

Zagrebačka Čistoća za miješani otpad nudi spremnike od 80, 120 i 240 litara te kontejnere od 1100 litara, a slična je situacija u većini hrvatskih gradova. Osim volumena spremnika, pri obračunu će se brojiti i koliko su ga puta ispraznili što će predstavljati promjenjivi dio cijene usluge, a svi će plaćati fiksni dio.

Koliko će koji iznositi tek trebaju odlučiti komunalne tvrtke. Prema prijedlogu odluke o otpadu za Split, za građane koji stanuju u zgradama i dijele kantu cijena odvoza ovisit će i o broju članova kućanstva.

U Zagrebu će se cjenik dostaviti zajedno s izjavom koju će građani trebati potpisati, a u drugim gradovima će se građanima slati Izjave u kojima će trebati navesti koliku količinu otpada planira svako kućanstvo te željeni spremnik određene zapremnine, kao i broj odvoza. Početak primjene takve naplate trebao bi biti kad svi dobiju odgovarajuće spremnike, a oni koji ih imaju, moraju omogućiti komunalcima da ih obilježe odnosno na njih postave čip ili barkod kako bi se moglo evidentirati kada ga isprazne.

U Zagrebu bi svi spremnici za otpad trebali biti obilježeni u roku od šest mjeseci, dok će naplata po novom modelu u Krapini, Zadru, Požegi, Dugom Selu i Šibeniku početi najkasnije 1. studenog ove godine. Dubrovnik, Karlovac i Osijek će za novi model naplate biti spremni tek od 1. siječnja 2019. godine.

Izvor: 24sata.hr

VEZANE VIJESTI

Javni poziv za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

Prema ranijoj najavi, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će Javni poziv za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada objaviti u roku do 30 dana od dana najave na internetskoj stranici Fonda, odnosno do 1. ožujka 2018. godine.

315.037.031,77 kuna za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Nabava spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada potpisan je u četvrtak 14. veljače 2019. godine između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u svojstvu Posredničkog tijela razine 1, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u svojstvu Posredničkog tijela razine 2 i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u svojstvu korisnika bespovratnih EU sredstava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER