Zelena akcija: „Premijere Plenkoviću, hitno objavite plan oporavka!“

Planom oporavka definirat će se razvoj Hrvatske u procesu oporavka od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa te pokrenuti tranzicija u niskougljično društvo

Zelena akcija traži od Vlade RH i premijera Plenkovića da hitno objave nacrt Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te pokrenu postupak javnog savjetovanja

Vlada RH od javnosti krije navedeni dokument što potvrđuje da je demokratska praksa javnog sudjelovanja u kreiranju ključnih strategija samo puka formalnost ili, kao u ovom slučaju, nepostojeća. Plan oporavka sadrži popis infrastrukturnih projekata i sektorskih mjera koje će definirati razvoj Hrvatske u procesu oporavka od krize uzrokovane koronavirusom te biti glavni katalizator tranzicije u niskougljično društvo, ističu u Zelenoj akciji. 

Nažalost, Vlada RH nastavlja s vrlo netransparentnom praksom jer samo 40 dana prije krajnjeg roka za slanje završne verzije dokumenta Europskoj komisiji, javnost, organizacije civilnog društva te ostali ključni dionici još uvijek nisu upoznati sa sadržajem dokumenta „teškog“ oko 10 milijardi eura. U Zelenoj akciji podsjećaju kako projekti koji dobiju zeleno svjetlo i budu dio finalnog Plana moraju biti ugovoreni do kraja 2022., a provedeni do kraja 2026. godine. Također, naglašavaju kako prema pravilima Europske unije „najmanje 37 posto ukupnog iznosa planova oporavka mora biti namijenjeno zelenoj tranziciji i borbi protiv klimatskih promjena kao integralnog dijela Europskog zelenog plana.“ 

Više od stotinu organizacija civilnog društva te predstavnika javnog i privatnog sektora još je prošle godine uputilo zahtjeve za zeleni oporavak Vladi RH. Udruge su jasno poručile da EU sredstva koja su Hrvatskoj na raspolaganju moraju biti korištena za uistinu održiv i pravedan oporavak od trenutne klimatske, gospodarske i zdravstvene krize te u tu svrhu ostvariti dijalog s nevladinim organizacijama, akademskom zajednicom i zainteresiranim građanima koji će biti ključan dio provedbe tranzicije. 

Zelena akcija stoga poručuje kako su za tako značajan dokument opsega gotovo 800 stranica potrebna minimalno dva mjeseca javnog savjetovanja te obvezna saborska procedura. Ovakvim netransparentnim procesom, Vlada i premijer raznim dionicima šalju poruku kako im njihovo mišljenje nije bitno. Osim toga, možemo povući paralelu s nekim regionalnim planovima i strategijama „oporavka“ te se nadati da Nacionalni plan oporavka neće doživjeti istu sudbinu kao, primjerice, „Projekt Slavonija“, zaključuju u Zelenoj akciji.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zajedno za hrvatski zeleni oporavak i razvoj!

Čak osamdeset organizacija civilnog društva, energetskih agencija, institucija i tvrtki, uputilo je svoje zajedničke zahtjeve novoizabranim zastupnicima i zastupnicama u Hrvatskom saboru, tražeći snažnu tranziciju prema niskougljičnom razvoju i stvaranju novih radnih mjesta. Upravo je aktualan trenutak ključan za stvaranje kvalitetnog temelja za istinski održiv oporavak!

I Hrvatska podržala zeleni plan oporavka od krize koronavirusa

Ministri zaštite okoliša 13 država članica EU-a su početkom travnja pokrenuli inicijativu za donošenje zelenog plana oporavka kao odgovora na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa te njene posljedice na pad gospodarstva, a u međuvremenu im se pridružilo još šest ministara zaštite okoliša. Inicijativi je jučer podršku izrazio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER