Solarnim panelima protiv energetskog siromaštva

Krenula elektrifikacija solarnim panelima u selu Bjelajci koje nema električnu energiju

U selu Bjelajci kod Pakraca započelo je postavljanje solarne opreme na četiri kuće koje nemaju električnu energiju, izvijestili su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Bjelajci su jedno od najudaljenijih pakračkih sela te bi zbog pravno imovinskih odnosa postupak uvođenja struje bio dugotrajan i skup. Stoga je započet pilot projekt rješavanja pitanja opskrbe strujom kroz suradnju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HEP ODS-a i Vlade RH.

„Zadovoljan sam što će uskoro biti postavljeni i pušteni u pogon solarni paneli jačine 5 kW na četiri kuće koje dosad nisu imale električnu energiju. Instalacija svih sustava očekuje se do sredine travnja. Ovaj pilot projekt je jedan od načina borbe protiv energetskog siromaštva, a voljeli bismo da se sličnim projektima bude obuhvaćena cijela Hrvatska, odnosno sva kućanstva koja su izvan dosega električne mreže“, istaknuo je direktor Fonda Siniša Kukić.

Riječ je o socijalno najugroženijim skupinama stanovništva, kojima bi dostupna i besplatna energija mogla značajno povećati kvalitetu života. Pored ovog pilot projekta, Fond je prošle godine u suradnji s centrima za socijalnu skrb sufinancirao energetsku obnovu kuća građanima u opasnosti od energetskog siromaštva. Tako je za 89 kuća odobreno oko 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava te su se u potpunosti sufinancirale konkretne mjere energetske obnove – od toplinske zaštite vanjske ovojnice grijanog prostora i učinkovite stolarije pa korištenja obnovljivih izvora energije u sustavima grijanja.

FZOEU / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Obiteljske kuće u selu Bjelajci od danas konačno imaju električnu energiju

Direktor Fonda Siniša Kukić i potpredsjednik Vlade Boris Milošević obišli su danas obiteljske kuće u selu Bjelajci, koje od danas imaju električnu energiju. Ove kuće dio su pilot projekta ruralne elektrifikacije koji provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao jednog od načina borbe s energetskim siromaštvom u Hrvatskoj. 

Beč izdvaja 124 milijuna eura za ublažavanje rasta cijena energenata

Novim paketom mjera glavni grad Austrije želi značajno rasteretiti građane i ublažiti posljedice energetske krize. Mjere, između ostaloga, obuhvaćaju jednokratne naknade za socijalno ugrožene građane te subvencije za energetsku obnovu i postavljanje solarnih elektrana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER