Beč izdvaja 124 milijuna eura za ublažavanje rasta cijena energenata

Grad Beč osigurao 48,3 milijuna eura za subvencioniranje energetske obnove starih zgrada, energetski učinkovite gradnje i postavljanja solarnih elektrana s ciljem dugoročnog smanjenja troškova za energiju

Novim paketom mjera glavni grad Austrije želi značajno rasteretiti građane i ublažiti posljedice energetske krize. Mjere, između ostaloga, obuhvaćaju jednokratne naknade za socijalno ugrožene građane te subvencije za energetsku obnovu i postavljanje solarnih elektrana.

Cijene struje i plina proteklih su mjeseci značajno porasle diljem Europe. Kako bi smanjio udar na standard građana zbog poskupljenja energenata, glavni grad Austrije odlučio je donijeti paket mjera pomoći u visini od 124,3 milijuna eura.

Austrijska prijestolnica time želi značajno rasteretiti građane pogođene dosad neviđenim rastom cijena energenata, naglasio je bečki gradonačelnik Michael Ludwig prilikom predstavljanja paketa 15. ožujka 2022. Povećanje energetskih troškova moglo bi za prosječno bečko kućanstvo iznositi oko 500 eura godišnje. Austrijski indeks cijena plina već se protekle godine peterostruko povećao, a zbog rata u Ukrajini nemoguće je predvidjeti daljnji razvoj cijena, objasnio je bečki gradonačelnik.

Novi paket mjera obuhvaća tri segmenta

Socijalno ugroženim građanima i osobama s niskim primanjima bit će isplaćene jednokratne naknade u visini od 200 eura radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata, za što je predviđeno ukupno 50 milijuna eura. Pravo na ovu naknadu u Beču ostvaruje 262.000 korisnika, pri čemu ne moraju ispuniti zahtjev za naknadu. Već u drugom tromjesečju ove godine započet će isplata pa će se ovom mjerom što brže pružiti pomoć ugroženim kategorijama građanima.

U sklopu drugog segmenta Grad Beč pružat će potporu građanima u obliku isplate zaostalih obveza ili godišnjeg obračuna razlike za energente izravno opskrbljivačima energijom, za što namjerava izdvojiti 26 milijuna eura. Ova pomoć namijenjena je prije svega građanima austrijske metropole pogođenima energetskim siromaštvom i onima koji nisu podmirili svoje obveze prema tim poduzećima, zbog čega im prijeti isključenje struje ili plina. Osim toga, time će se financirati i savjetovanja o energetici za korisnike i zamjena električnih uređaja energetski učinkovitijim. Provedba ove mjere predviđena je za posljednje tromjesečje 2022.

Treća mjera uključuje subvencioniranje energetske obnove starih zgrada, energetski učinkovite gradnje i postavljanja solarnih elektrana. Ukupni iznos mjere bit će 48,3 milijuna eura. Time se želi pomoći građanima dugoročno smanjiti troškove za energiju.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj u fokusu „Dobre energije“

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj 25. travnja 2024. u prostoru Wespa Spaces (Radnička 50) u Zagrebu organizira konferenciju „Dobra energija“. U fokusu četvrtog izdanja ovog ZEZ-ovog redovnog događanja posvećenog građanskoj energiji su energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj.

Pariz želi ubrzati provedbu svog klimatskog plana

Nakon postavljanja solarnih elektrana na krovovima četiri škole u jesen 2019., pariška gradska uprava nastavlja s razvojem projekata obnovljivih izvora energije. Do kraja 2021. fotonaponski sustavi trebali bi se instalirati na krovovima deset zgrada u vlasništvu Grada Pariza.

FZOEU objavio uvjete za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2024.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) na svojim mrežnim stranicama objavio je uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Građanima će tako u 2024. godini na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura, što je do sada najveći iznos koji je država izdvojila za ove projekte.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER