Obiteljske kuće u selu Bjelajci od danas konačno imaju električnu energiju

Kuće u ovom pakračkom selu danas su prvi put dobile električnu energiju

Direktor Fonda Siniša Kukić i potpredsjednik Vlade Boris Milošević obišli su danas obiteljske kuće u selu Bjelajci, koje od danas imaju električnu energiju. Ove kuće dio su pilot projekta ruralne elektrifikacije koji provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao jednog od načina borbe s energetskim siromaštvom u Hrvatskoj.

„Baš kako je Nikola Tesla jednim potezom na prekidaču noć pretvorio u dan, tako je danas zasvijetlila rasvjeta u domaćinstvima koja do sada nisu imala električnu energiju“, rekao je prilikom obilaska Siniša Kukić, direktor Fonda. Pojasnio je kako su Bjelajci jedno od najudaljenijih pakračkih sela te bi zbog pravno-imovinskih odnosa postupak uvođenja struje bio dugotrajan i skup. Stoga je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na inicijativu Vlade Republike Hrvatske pokrenuo pilot projekt ruralne elektrifikacije.

„Smatram itekako važnim da se svakom kućanstvu koje u današnje vrijeme nema električnu energiju ona omogući. Puno su nam pomogli i kolege iz HEP ODS-a. Upoznati sa stanjem na terenu, predložili su prioritetne objekte kojima su bili potrebni fotonaponski sustavi kako bi dobili električnu energiju.“ - pohvalio je suradnju Kukić te dodao kako su sustavi već ugrađeni u selu Katinovac, a uskoro i će biti i u selu Crevarska Strana, na području Sisačko-moslavačke županije. 

Svako od kućanstava uključeno u projekt, od Fonda je dobilo solarne panele snage 5kW s pripadajućim instalacijama, pomoćni agregat, ali i kućne instalacije, 10 LED žarulja te hladnjak najvišeg energetskog razreda. Osim donacije opreme vrijedne oko 400.000 kuna, Fond je osigurao sredstva i za održavanje postavljenih sustava, a program sa Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije planira proširiti i na ostala kućanstva koja do sada nisu imala električnu energiju.

Potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević istaknuo je kako je osnova elektrifikacije ovog područja obnova niskonaponske mreže, što je već započeto i na čemu se aktivno radi. „Nadam se kako ćemo do kraja godine osigurati struju za oko 200 kućanstava u Hrvatskoj koji su je nekoć imali, a da ćemo projekt obnove dovršiti sljedeće godine za sva sela i sve korisnike kojima to treba.“

Međutim, istaknuo je kako je poseban izazov osigurati električnu energiju ovakvim kućanstvima koja su udaljena od mreže i za koja je takva investicija prevelika. „Zahvalio bih stoga direktoru Fonda i Fondu što su imali razumijevanja i iznašli sredstva da osiguramo struju i za ona kućanstva do kojih niskonaponska mreža ne bi mogla doći kvalitetno i brzo. Pronašli smo dobar način da ljude sačuvamo da žive na svojim ognjištima dostojanstveno i kvalitetno, kako bi i trebali živjeti u 21. stoljeću“, zaključio je Milošević. 

Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca rekao je kako su prošle godine elektrificirali Rogulje i Cikote, sada Bjelajce, a do kraja godine planiraju i Jakovce. „Time stvaramo uvjete za normalan život na ovom području, gdje života nije bilo jako dugo, ali i uvjete za voćarstvo“, istaknuo je te još jednom zahvalio Vladi RH, potpredsjedniku Miloševiću i Fondu.  

U ime mještana se svima zahvalio i Jasmin Gunjavić, koji sa trudnom suprugom i dvoje djece  napokon ima sve potrebne uvjete za život, ali i rad. Naime, kako je istaknula njegova supruga, električna energija omogućit će im i da pokrenu svoj posao te se okušaju u pčelarstvu. Zajedno s ostalim mještanima, ovaj su projekt doživjeli kao priliku da ostanu u vlastitim domovima i žive puno kvalitetnije i bolje.

FZOEU / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Solarnim panelima protiv energetskog siromaštva

U selu Bjelajci kod Pakraca započelo je postavljanje solarne opreme na četiri kuće koje nemaju električnu energiju, izvijestili su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

20 milijuna kuna za proizvodnju energije na krovovima kuća

FZOEU je objavio Javni poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama. Programom su obuhvaćeni sustavi priključeni na mrežu, ali i „off grid“ sustavi, a ovisno o lokaciji se za sustav i stručni nadzor može dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER