Ipak obustavljen spektakularni projekt „Tisuću stabala“

Ništa od realizacije pomalo utopističkog projekta

Moguće je da će ovaj sjajan projekt u najboljem slučaju biti realiziran tek 2029. godine ili možda nikad!

„Mille Arbres“ (Tisuću stabala) bio je jedan pobjednika natječaja „Réinventer Paris“, usmjerenog na oživljavanje neiskorištenih potencijala i realizaciju inovativnih projekata širom francuskog glavnog grada. Ovaj natječaj, raspisan u studenom 2014. godine, bio je neosporno izuzetno uspješan i predstavljao je prekretnicu za Pariz, kako po svojoj metodologiji koja je omogućila definiranje novih načina oblikovanja grada mobiliziranjem multidisciplinarnih timova, tako i stavljanjem u prvi plan potreba građana i njihovog načina korištenja gradskih prostora.

Na natječaj su tada pristigla čak 372 rada za 23 različite lokacije od iznimnog značaja za grad Pariz, a na njihovom osmišljavanju radili su mnogi poznati francuski i svjetski stručnjaci - arhitekti, urbanisti, umjetnici i mnogi drugi. Također, ovim su natječajem realizirani ili se još uvijek realiziraju mnogi spektakularni arhitektonski projekti, pažljivo smješteni i uklopljeni u gradske prostore u samom srcu Pariza.

Jedan od tih projekata je i „Tisuću stabala“, koji potpisuju arhitekti Manal Rachdi OXO Architects i Sou Fujimoto Architects, a njegov cilj bio je preispitati Pershing – stratešku lokaciju u 17. pariškom okrugu koja povezuje Porte Maillot s poslovnom četvrti La Défense. Ova spektakularna zgrada trebala je prekriti obilaznicu Périphérique i osnažiti vezu sa zapadnim predgrađem Neuilly-sur Seine. No, čini se da je ovaj utopistički projekt, vrijedan 550 milijuna eura, ipak propao te da od njegove realizacije do ožujka 2022. neće biti ništa.

  • „Mille Arbres“ (Tisuću stabala) © Manal Rachdi OXO Architects + Sou Fujimoto Architects

Zgrada ipak neće lebdjeti iznad pariške obilaznice i autobusnog terminala

U ovoj futurističkoj zgradi trebao se nalaziti hotel s 4 zvjezdice, „gurmanska ulica” i dječji vrtić, a kako je velikim dijelom trebala biti prekrivena vertikalnim vrtovima i zelenim krovovima – s tisuću stabala – očekivalo se da će se njome značajno ozeleniti ovaj dio Pariza, dosad uglavnom prekriven asfaltom i betonom.

Godinu dana od isporuke projekta, gradnja još uvijek nije započela. Kako navodi dnevnik Le Monde, izdavanju građevinske dozvole snažno se protivi Zračna luka Beauvais–Tillé, deseta najprometnija zračna luka u Francuskoj koju najviše koriste čarter i niskotarifne aviokompanije, a koja je s Parizom povezana upravo preko autobusnog terminala Pershing.

Očito je da će ovaj sjajan projekt u najboljem slučaju možda biti realiziran tek 2029. godine ili možda nikad. Preostaje ipak projekt „La Ville Multistrates“  (Višeslojni grad) koji bi trebao nastati sjeverno od preuređenog trga Porte Maillot, važnog pariškog sjecišta željezničkih i cestovnih prometnih pravaca, smještenog u sjeverozapadnom dijelu francuske metropole.

  • Nastavlja se metamorfoza velikih pariških trgova / Porte Maillot / Ville de Paris

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Apel Greenpeacea za zeleniji Zagreb

Greenpeace je 28. travnja u sklopu svoje kampanje #ZazeleniGrad predstavio Model dostupnosti zelene infrastrukture u gradu Zagrebu, izrađen u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Beču. Također, ovom prilikom upućeni su zahtjevi i preporuke kandidatkinjama i kandidatima za gradonačelničko mjesto u vezi sa zelenim površinama.

Pariški Porte Maillot uskoro će zablistati novim zelenim sjajem

Porte Maillot je još jedno sjecište željezničkih i cestovnih prometnih pravaca, smješteno u sjeverozapadnom dijelu francuske metropole, koje će u narednom razdoblju doživjeti značajnu transformaciju. Uoči početka nove faze njegovog uređenja provodi se petotjedno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje završava 25. listopada 2020. godine.

Pariz odlučno protiv automobila. S ulica nestaje polovica parkirnih mjesta!

Francuskim medijima odjeknula je vijest koju je u utorak za dnevnik Le Parisien otkrio David Belliard, zamjenik pariške gradonačelnice Anne Hidalgo. Oslobođeni prostor omogućit će uređenje novih biciklističkih staza, gradskih vrtova i zelenih površina, postavljanje novog uličnog namještaja, a Parižani i Parižanke o tome će odlučivati tijekom velikog javnog savjetovanja.

Pariz je bogatiji za još jedan zeleni trg

Pariški trg Place de la Nation dobio je posve nov, znatno zeleniji izgled, a otvoren je u nedjelju uz bogat zabavni program i podjelu 4.000 besplatnih sadnica građankama i građanima Pariza kako bi francuska metropola postala još zelenija!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER