Arena Porte de la Chapelle otvara svoja vrata u nedjelju 11. veljače

Do početka Ljetnih olimpijskih igara Paris 2024 preostalo je još 167 dana

Arena Porte de la Chapelle (Adidas Arena) predstavlja novo središte sjevernog dijela francuske metropole koje će kao višenamjenski modularni prostor svojim sadržajima biti otvoren za sve stanovnike ove pariške četvrti. S kapacitetom od 8.000 sjedala dvorana će nakon Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara Paris 2024. upotpuniti mogućnosti održavanja brojnih kulturnih i sportskih događanja i natjecanja, a bit će i dom košarkaškog kluba Paris Basketball.

Arena je smještena u četvrti Porte de la Chapelle u 18. pariškom arondismanu, a tijekom nastupajućih Olimpijskih igara Paris 2024 ugostit će sportska natjecanja u badmintonu, ritmičkoj gimnastici i dizanju utega. Riječ je o jedinom novom objektu izgrađenom za potrebe Igara u Parizu 2024., koji je od Olimpijskog i Paraolimpijskog sela udaljen 2,5 km, a nalazi se u blizini stadiona Stade de France i Olimpijskog vodenog centra (Centre Aquatique Olympique). U sklopu Arene izgrađene su i dvije dvorane namijenjene lokalnim klubovima i građanima.

Izgradnja Arene Porte de la Chapelle je završena, a njezino otvaranje pod imenom Adidas Arena održat će se u nedjelju 11. veljače, i to utakmicom njezinog rezidentnog košarkaškog kluba Paris Basketball, kojoj će prethoditi cjelodnevna događanja i aktivnosti za građane Pariza.

  • Velika dvorana Adidas Arene © Paris Basketball

Arena s 8.000 sjedala posvećena vrhunskom sportu

Arena će sa svojih gotovo 8.000 sjedećih mjesta doprinijeti razvoju vrhunskog sporta i održavanju velikih nacionalnih i međunarodnih sportskih događaja, dok će za potrebe organizacije koncerata, predstava i konferencija kapacitet biti još veći.

Međutim, dvorana će biti otvorena i za lokalno stanovništvo i sportske klubove, za čije su potrebe izgrađene dodatne dvije dvorane, dok će se ozelenjena površina od 2.600 m2 u okruženju dvorane namijeniti za rekreaciju i lokalne maloprodajne trgovine. Cijelo okruženje i pristup Areni također su u potpunosti obnovljeni kako bi postali novo središte društvenog života ovog dijela Pariza. U tu svrhu stvoren je veliki trg s drvoredima, koji također omogućuje upravljanje sigurnim protokom gledatelja. Također, obnovljene su i ozelenjene sve pristupne prometnice koje će omogućiti sigurno kretanje pješaka i biciklista, a esplanada ispred Arene nosit će ime pionirke ženskog sporta Alice Milliat.

„Arena je prilika za našu četvrt, za cijeli 18. arondisman i naše susjede u Seine-Saint-Denisu”, kazao je Ezzedine Masmoudi, predsjednik nogometnog kluba Paris Sport Culture. „Ovo je prvi značajni sportski objekt u četvrti Porte de Chapelle, radujemo se Igrama 2024. i nadamo se kako će se dvorane Arene moći koristiti za treninge malog nogometa.“

Pravi primjer održivosti

Dvorana je dizajnirana kako bi zadovoljila visoke ekološke standarde, dosad neuobičajene za objekte ove vrste, a cilj Grada Pariza bio je da početka izgradnje bude uzor na ekološkoj i društvenoj razini. Arenu su pod izravnim projektnim upravljanjem Grada Pariza dizajnirale arhitektonske tvrtke SCAU i NP2F, a izgradio Bouygues Construction Bâtiment Île-de-France.

Na gradilištu je radilo gotovo 400 radnika, a cilj je bio u što većoj mjeri smanjiti nastanak otpada i potrošnju energije. Stoga ne čudi što je dvorana još u prosincu 2021. godine dobila nagradu Territoria dOr u kategoriji „djelovanje u korist okoliša“.

Beton s niskim udjelom CO2 proizvodio se na samom gradilištu, što je omogućilo prilagođavanje proizvodnje u skladu s potrebama gradnje, odnosno ograničavanje rotacije betonskih miješalica i utjecaja na lokalno stanovništvo. Građevinski otpad također se reciklirao od početka izgradnje pa je od ljeta 2020. do veljače 2022. reciklirano više od 900 tona ili 95 posto od ukupno 944 tone otpada proizvedenog na gradilištu.

Osim toga, gradilište Arene doprinijelo je zapošljavanju nezaposlenih osoba, od kojih je velik broj mladih ljudi stekao važno radno iskustvo.

Arhitektonske, krajobrazne i ekološke značajke Arene

Projekt Arene ističe se svojim ekološkim dizajnom, a odabran je zbog svojih arhitektonskih, krajobraznih, funkcionalnih i ekoloških kvaliteta te predanosti energetskoj učinkovitosti. Velikim dijelom ostakljena baza dvorane otvorena je prema četvrti Porte de la Chapelle, a raznim sadržajima povezuje se s javnim prostorom u svom okruženju.

Na 11,50 m visine nalazi se golema zelena terasa, okružena zelenim pojasom koji omogućuje gotovo 3.000 m² prostora za opuštanje s panoramskim pogledom na Pariz, a uz 80 posto ozelenjenih javnih površina u okruženju Arene učinak urbanog toplinskog otoka dodatno će se smanjiti.

Osim što je u gornjem dijelu prekrivena kružnom fasadom od aluminija koji se može reciklirati, Arena je velikim dijelom izgrađena korištenjem drvenih materijala. Usto, njezina modularnost omogućuje ispunjavanje visokih standarda u pogledu održavanja sportskih i kulturnih događanja i prilagođava se potrebama građana sa svojim zajedničkim prostorima dostupnim svima, poput velike periferne terase.

Visoka energetska i akustična izvedba

Dvoranu karakterizira ovojnica visokih energetskih i akustičnih svojstava, prilagođena raspodjela između masivnih i ostakljenih dijelova za bolju toplinsku udobnost, kao i značajno ozelenjavanje krovova. Pored uvelike korištenih drvenih materijala, uključujući drvene okvire za dvije manje dvorane, miješane drveno-betonske podove ili čak 60 posto pročelja baze Arene izrađenog od drva, za izolaciju velike dvorane korišten je reciklirani pamuk.

Kako bi se smanjio ugljični otisak zgrade, korišteno je 30 posto betona s niskim udjelom CO2, a recikliran je i velik dio ostalih materijala. Primjerice, za zidove u koridorima dvorane koristila se zemljana opeka iz šireg pariškog područja. Uz lokalnu proizvodnju i izostanak potrebe transporta ovaj materijal omogućuje akustičnu udobnost i dobru regulaciju vlažnosti.

Plastični čepovi i boce za izradu sjedala

Sjedala u Areni izrađena su od 70 tona recikliranog plastičnog otpada, a za izradu svakog sjedala bilo je potrebno oko devet kilograma reciklirane plastike.

Sustav grijanja i hlađenja izravno će koristiti geotermalnu energiju te će u kratkom roku osigurati sve potrebe Arene za grijanjem i hlađenjem kroz povrat otpadne topline. Sve to uz fotonaponski sustav instaliran na krovu dvorane omogućit će visoku energetsku učinkovitost, a procjenjuje se da će potrošnja energije biti tri puta manja u odnosu na tradicionalne arene.

Metamorfoza četvrti Porte de la Chapelle

Izgled ove pariške sjeverne četvrti pokušavao se promijeniti već duži niz godina, a zahvaljujući organizaciji Igara Paris 2024. to se s novim stambenim zgradama, zelenim površinama, obnovljenim prometnicama, sveučilišnim kampusom i olimpijskom dvoranom konačno postiže.

Transformirati zapuštenu i ozloglašenu četvrt okruženu željezničkim prugama u „najljepši ulaz u glavni grad“ bilo je odvažno predizborno obećanje pariške gradonačelnice Anne Hidalgo. Sjever Pariza neprestano se razvija, uređuju se nove zelene površine, a s izgradnjom nove tramvajske linije poboljšava se i javni prijevoz. Pred Gradom Parizom velik je izazov transformacije ove donedavno rubne četvrti u jedan od novih, središnjih dijelova grada. To se planira postići realizacijom velikih projekata planiranih u nadolazećim godinama.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

Ovog ljeta počinje transformacija Elizejskih poljana

„Do 2024. godine uljepšat ćemo najljepšu aveniju na svijetu tako što ćemo je prilagoditi novim izazovima i vratiti Parižanima te svima onima koji vole naš grad“, kazala je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

Ljetne olimpijske igre ubrzavaju parišku ekološku tranziciju

Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo francuski glavni grad uspješno pretvara u jednu od najzelenijih metropola svijeta, a svojom predanošću u prilagodbi klimatskim promjenama u suradnji sa sportašima i partnerima želi organizirati i dosad najodrživije Olimpijske igre, u potpunosti usklađene s ciljevima Pariškog sporazuma. Jedan od važnih ciljeva je i otvaranje kupališta na rijeci Seini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER