Parkiralište pored bečkog Naschmarkta postaje zelena oaza

Cilj je dobiti još jedno mjesto s puno hlada i zelenila, na kojem će svi posjetitelji rado boraviti

Grad Beč poziva svoje građane da sudjeluju u prenamjeni parkirališta u neposrednoj blizini Naschmarkta. U okviru novog projekta trebao bi se smanjiti utjecaj jednog od najvećih toplinskih otoka u srcu austrijske prijestolnice

Parkiralište u neposrednoj blizini omiljene bečke tržnice Naschmarkt sa svojih je 12.000 četvornih metara ne samo velika asfaltirana površina, nego i jedan od najvećih toplinskih otoka u gradu, a time i veliki problem za samu klimu grada. Upravo je ta činjenica potaknula članicu gradskog poglavarstva za urbanizam i inovacije Ulli Simu da pozove sugrađane kako bi svojim idejama sudjelovali u budućem izgledu parkirališta. Cilj je da dobijemo novo mjesto s puno hlada i zelenila, na kojem će svi posjetitelji rado boraviti, kaže Sima. Glavni je dio projekta usmjeren na izgradnju natkrivene tržnice koja bi ljeti pružala dovoljno hlada i tako postala novo privlačno središte šestog gradskog okruga Mariahilf. Natkrivena tržnica nastavljala bi se na poznati Naschmarkt i nudila bi prvenstveno sezonske proizvode iz Beča i okolice, a imala bi i druge regionalne i moderne gastronomske proizvode u ponudi.

  • Omiljena bečka tržnica Naschmarkt © Hackner

Nakon sudjelovanja građana slijedi europski natječaj za oblikovanje nove javne površine

Građani Beča pozvani su da sudjeluju u otvorenom dijalogu i tako stvore osnovu za najbolje rješenje za prenamjenu parkirališta. Skupljat će se očekivanja i ideje građana, a istovremeno će se raspravljati o posljedicama koje takav projekt može imati. Poseban poziv na sudjelovanje i molbu za povratnom informacijom u vezi sa samim projektom dobit će građani koji stanuju u blizini parkirališta. Oni i svi ostali Bečani mogu sudjelovati u oblikovanju nove javne površine sve do srpnja 2021. i to putem digitalne platforme i društvenih mreža. Ujesen slijedi natječaj na europskoj razini. Sve će se odvijati uz nadzor bečke gradske službe za arhitekturu i urbanizam (MA 19) budući da se Naschmarkt kao i samo parkiralište nalaze na području pod zaštitom spomenika kulture i prirode.

  • Prije dvije godine uređena je biciklistička staza koja prolazi pored čuvene galerije Secession te uz Linke Wienzeile vodi prema tržnici Naschmarkt © Straßenverwaltung und Straßenbau MA 28

  • Bečka tržnica Naschmarkt © Aneta Pawlik

Ozelenjeni krov i fotonaponski sustav

Ako to bude tehnički izvedivo, krov bi tržnice trebao biti ozelenjen i na njemu bi se trebao postaviti fotonaponski sustav koji bi bio najveći takav u središtu grada. Brojni sustavi za rashlađivanje te mjere ozelenjivanja trebali bi pridonijeti smanjenju utjecaja toplinskog otoka te pružiti ugodan boravak na novoj tržnici i površinama oko nje. Popularni buvljak koji se nalazi na tom dijelu parkirališta i koji od 1977. svake subote privuče oko 20.000 posjetitelja ostat će u okviru prenamjene očuvan.

U borbi protiv klimatskih promjena vrlo je važno i očuvanje visoke kvalitete života građana. Ogromne asfaltirane površine poput parkirališta u blizini Naschmarkta pridonose povećanju temperature, pa vrućina u gradu postaje nepodnošljiva. Upravo zbog toga je važno da natkrivena tržnica i okolne površine stvore još jedno mjesto u gradu koje nije izravno izloženo suncu.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Apel Greenpeacea za zeleniji Zagreb

Greenpeace je 28. travnja u sklopu svoje kampanje #ZazeleniGrad predstavio Model dostupnosti zelene infrastrukture u gradu Zagrebu, izrađen u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Beču. Također, ovom prilikom upućeni su zahtjevi i preporuke kandidatkinjama i kandidatima za gradonačelničko mjesto u vezi sa zelenim površinama.

Kako su europski gradovi svom stanovništvu olakšali podnošenje ljetnih vrućina?

Potaknut velikim vrućinama koje su ovog kolovoza vladale u Londonu, BBC je istražio mjere koje različiti europski gradovi poduzimaju s ciljem ublažavanja klimatskih promjena i smanjenja učinka urbanih toplinskih otoka. Među njima navodi i neke primjere dobre prakse o kojima smo već ranije pisali na Ekovjesniku.

Građani sudjeluju u ozelenjivanju Beča

Glavni grad Austrije pozvao je građane da do 16. svibnja pošalju svoje kreativne ideje za ozelenjivanje bečkih trgova i ulica. Raspisan je i natječaj u kojem mogu sudjelovati arhitekti, urbanisti, dizajneri i umjetnici iz cijele Europe.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER