U Beču otvoren najveći visokotehnološki laboratorij za startupove

Happylab je najveći inovacijski laboratorij za startupove u Beču

Sredinom travnja bečka startup scena dobila je novu lokaciju na kojoj startupovi mogu provoditi svoje kreativne ideje u djela. Na više od 900 kvadratnih metara ondje im na raspolaganju stoji visokotehnološka oprema i zajednički radni prostor

U nekadašnjoj tvornici elektromotora u bečkoj četvrti Stuwerviertel sredinom travnja otvoren je najveći inovacijski laboratorij za startupove u glavnom gradu Austrije. Na više od 900 kvadratnih metara startupovi u takozvanom Happylabu pomoću visokotehnoloških strojeva mogu provoditi svoje kreativne ideje u djela. Time bečka startup scena dobiva novu lokaciju koja na jednom mjestu nudi potrebnu opremu, zajednički radni prostor i mogućnost razmjene ideja s drugim inovatorima.

Tehnološkim startupovima, malim i srednjim poduzećima te građanima ondje na raspolaganju stoji moderna tehnologija poput 3D printera, laserskih rezača ili strojeva za obradu drva i metala. Izrada prototipova, razvoj proizvoda i proizvodnja u malim serijama tako su postali mogući na lokaciji u srcu austrijske prijestolnice.

  • Na novoj lokaciji u Beču startupovima su dostupni visokotehnološki strojevi © Wirtschaftsagentur Wien/Karin Hackl

Svečanom otvorenju, koje je održano 21. travnja, prisustvovali su član bečkog gradskog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke, austrijska ministrica gospodarstva Margarete Schramböck, direktorica Austrijske agencije za promicanje istraživanja Henrietta Egerth i direktor Bečke gospodarske agencije Gerhard Hirczi. Tom je prilikom Peter Hanke istaknuo da Happylab predstavlja jedan od ključnih projekata u gospodarskoj i inovacijskoj strategiji Beča do 2030. te da se na taj način želi okupiti i umrežiti što više stručnjaka iz tehnološki orijentiranog područja. Naglasak bečke inovacijske strategije na pametnoj je proizvodnji, a glavni grad Austrije tako nastoji odgovoriti na izazove koji nas čekaju u narednim godinama – od klimatskih promjena do digitalizacije.

Uz proširenje ponude strojeva i savjetodavnih usluga, ovaj visokotehnološki centar u narednim godinama planira organizirati radionice za startupove te mala i srednja poduzeća. Kako bi promicao upotrebu novih tehnologija u društvu, centar također namjerava surađivati sa školama u izgradnji prostora za inovacije. Još jedan cilj koji svakako valja istaknuti je i provođenje konkretnih mjera kojima će se promovirati različitost i poticati više žena na karijeru u inovacijskom poduzetništvu.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

»Čista vozila i inovativne tehnologije u planiranju održivog prometa«

Koliko su zelene nove tehnologije u prometu? Što nas čeka za 10 godina? Hoćemo li se voziti sami ili će nas voziti? Ako vas zanimaju inovacije u tehnologiji prometa, prijavite se na besplatni webinar »Čista vozila i inovativne tehnologije u planiranju održivog prometa«.

Sve više međunarodnih tvrtki otvara podružnice u Beču

Prošle je godine u Beču ponovno ostvaren rekordan porast broja podružnica stranih tvrtki – zbog Brexita je posebno porastao broj britanskih tvrtki koje su već sada po zastupljenosti na drugom mjestu, a austrijska metropola privlači i brojne tvrtke iz istočne Europe te se sve više usredotočuje na startupove.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER