„Do tragedije ne bi došlo da je HDZ 2018. prihvatio zabranu prodaje energetskih pića djeci“

Prijedlog zakonske zabrane prodaje energetskih pića djeci odbijen je u Saboru 2018. godine

U utorak je u sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu održana konferencija za medije na temu „Zašto je 2018. trebalo podržati SDP-ov prijedlog zakonske zabrane prodaje energetskih pića djeci?“. O ovoj temi govorili su hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, inicijatorica prijedloga zabrane, i prim. dr. sc. Branko Kolarić, član savjeta za zdravstvo SDP-a.

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan i član savjeta za zdravstvo prim.dr.sc. Branko Kolarić održali su u utorak konferenciju za medije na kojoj su pozvali Vladu RH i HDZ da, što je prije moguće, zabrane prodaju energetskih pića djeci u Hrvatskoj. Podsjetili su da je SDP još 2018. godine predložio takav zakon u Saboru, no prijedlog je odbijen.

„Da je tada prihvaćen naš prijedlog, vjerojatno se ne bi dogodila tragedija. Moram reći da mi je muka što sam danas ovdje, kao majci i liječnici. To je prvi slučaj smrti djeteta koji se povezuje s konzumacijom energetskih pića u Hrvatskoj, no, ukoliko se nešto ne poduzme, možemo biti poprilično sigurni da neće biti zadnji. Već nekoliko godina upozoravam da djeca piju energetska pića u ogromnim količinama, da im se reklamama ispire mozak i da je to opasno po njih. Bilo je samo pitanje vremena kada će netko nastradati,“ upozorila je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Borzan je dodala kako su Litva i Latvija već donijele takav zakon, a Velika Britanija najavila isto nakon opsežnih javnih konzultacija. Neki britanski supermarketi poput ALDI-ja i ASDA-e su prije nekoliko godina samoinicijativno odlučili zaustaviti prodaju energetskih pića djeci, ali je istraživanje pokazalo da ta dobrovoljna mjera nije dala rezultate, između ostalog jer je nije prihvatio cijeli sektor.

SDP-ovi liječnici nabrojali su posljedice prekomjernog konzumiranja energetskih pića: visok krvni tlak, srčani udar, aritmija, glavobolja, migrene, mučnina, povraćanje, grčevi, panika, tjeskoba, stres, dijabetes, ovisnost, alergije, nesanica i rizično ponašanje. Istakli su da su šanse za posljedice veće što je tjelesna masa konzumenta manja, što uvelike opravdava zabranu prodaje djeci.

„Ako je na piću napisano da se ne preporučuju djeci i trudnicama, zašto ih onda uopće prodavati djeci? Djeca ne mogu sama o tome donositi odluke. Naziv „energetski napitak“ je zavaravajuće i ne treba ih miješati s onim izotoničnim napitcima koje pijete nakon treninga koji u sebi sadrže elektrolite koji su dobri. Ovdje imate koncentrirani šećer, kofein i još neke tvari. Djeca pijući ovakve napitke kao da piju ogromne količine kave, a to je nedopustivo. Reklame za energetska pića trebaju biti zabranjene za mlađe od 18 godina,“ rekao je Branko Kolarić.

Svjesni negativnih konotacija koje povezuju djecu i njihove proizvode, udruženje proizvođača Energy Drinks Europe upućuje svoje članove da reklamama ne ciljaju na djecu mlađu od 12 godina te da ne plasiraju proizvode i reklame blizu škola. Usprkos tome, ali i upozorenju na svakoj limenci da se napitak ne preporučuje djeci i trudnicama, upravo su djeca, adolescenti i mladi glavni potrošači tih pića. Da reklame dolaze do njih, a najpoznatije reklame su zapravo crtići, najbolje pokazuje podatak da djeca u istraživanjima često izjavljuju kako ih piju jer im treba energije.

Stoga su Borzan i Kolarić pozvali Vladu RH da brzo i odlučno djeluje kako bi se izbjegle nove tragedije.

„Čuli smo da Vlada osniva povjerenstvo koje će razmotriti zabranu, žalosno je da je povod tome smrt djeteta koja se mogla izbjeći. Ovim putem apeliram na resorne ministre, pogotovo doktora Beroša, da ne gube vrijeme. Ako sutra u Sabor uputi zakon kojim se zabranjuje prodaja djeci, SDP će ga podržati.  U Hrvatskoj nema značajne proizvodnje energetskih pića, uvoze se, i čak ako ćemo se zabranom zamjeriti Kurzu i Austriji, rekla bih da je zaštita djece dovoljno dobar razlog. Pratit ću što rade, neće me se riješiti dok god ne u trgovinama ne osvanu znakovi zabrane!“ zaključila je Borzan.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Borzan i FAO: Djeca u školi trebaju učiti o vrijednosti hrane

Eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica Europskog parlamenta za izvještaj o smanjenju bacanja i povećanju doniranja hrane, u suradnji s UN-ovom Svjetskom organizacijom za hranu (FAO), organizirala je u Bruxellesu predstavljanje školskog programa i pedagoških materijala razvijenih kako bi se među djecom i mladima razvila svijest o vrijednosti hrane.

Borzan Vladi RH čestitala prvu obljetnicu nepoštovanja EU propisa o sigurnosti hrane

Hrvatska vlada točno godinu dana kasni s donošenjem novog zakona o službenim kontrolama, čime bi se omogućila primjena strožih EU propisa o sigurnosti hrane. Rok za primjenu je bio 14. prosinca 2019. i građani Hrvatske trenutno ne uživaju istu razinu zaštite od trovanja, prijevara i drugih ugroza vezanih s hranom kao ostatak EU.

Predstavljene smjernice EU za doniranje hrane

Voditelj Predstavništva Europske komisije, Branko Baričević i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan jučer su u Kući Europe u Zagrebu predstavili smjernice za doniranje hrane u Europskoj uniji čiji je na jednom mjestu objediniti upute kako urediti sustave doniranja hrane, poštujući sve propise Unije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER