Grenfell Tower: Vertikalni vrt na paklenom tornju?

Što učiniti s ruševinom londonskog tornja Grenfell Tower?

U Londonu su podijeljena mišljenja o sudbini tornja u kojem su prije četiri godine u stravičnom požaru život izgubile 72 osobe. Arhitekt Stefano Boeri želi ga pretvoriti u spomenik prirodi i bioraznolikosti.

Sudbinom ovog londonskog tornja bavi se i talijanski dnevnik La Repubblica povodom četvrte godišnjice požara koji je 14. lipnja 2017. u Londonu usmrtio 72 zarobljene osobe, uključujući i dvoje talijanskih državljana - Gloriju Trevisan (26) i Marca Gottardija (27).

Četiri godine nakon požara siva ruševina je još uvijek na svom mjestu te s natpisom „Uvijek u našim srcima“ dominira londonskim nebom između Kensingtona i zapadnog Londona. Vlada i određen dio stanovnika Londona žele ga srušiti zbog visokog rizika od urušavanja. No, dio građana, a posebno brojni članovi obitelji žrtava inzistiraju na očuvanju ruševine tornja kao trajnog spomena na tragičan događaj, ali i kao upozorenje jer se nesreća mogla izbjeći da prilikom obnove tornja izolacijske ploče koje sprečavaju širenje plamena nisu bile uklonjene, a protupožarni premazi izvedeni profesionalno i kvalitetno. Međutim, u međuvremenu se nametnula još jedna ideja, a to je projekt pretvaranja tornja Grenfell Tower u vertikalni vrt u koji je uključen poznati talijanski arhitekt Stefano Boeri.

Na ovu ideju došao je stanar tornja Marcio Gomes, čija je supruga Andreia Perestrelo nekoliko dana nakon požara izgubila bebu u pobačaju izazvanom udisanjem otrovnih plinova. Vidio je fotografije Boerijeve „Vertikalne šume“ u Milanu i njegovih preostalih ostvarenja te pomislio kako bi se konstrukcija tornja Grenfell također mogla prekriti biljem i drvećem.

Ideja projekta je „oživjeti“ toranj Grenfell Tower s biljkama penjačicama, cvijećem i drugim vrstama drveća na njegova 24 kata, i to s ciljem očuvanja uspomene na žrtve, povezujući svaku od 72 stradale osobe s određenom biljkom, te konačnog uklanjanja sablasnih posljedica požara nakon pune četiri godine.

„Ovo ne bi bila još jedna vertikalna šuma ili bolje rečeno stambena struktura. Umjesto toga, govorimo o spomen obilježju koje je ujedno i simbol života“, kazao je talijanski arhitekt Stefano Boeri. „Ova tragedija i jezivi kostur tornja jako su me pogodili. Između ostalog, radim i na spomen obilježju za tragediju mosta Morandi u Genovi – još jedne tragedije koja se dogodila zbog ljudskog nemara.“

Udruge članova obitelji žrtava, poput grupe Next of Kin, slažu se s prijedlogom te smatraju da se toranj mora očuvati kao simbol nade.

„Odazvali smo se zahtjevu rodbine žrtava požara u Grenfell Toweru, dijeleći s njima ideju o davanju novog života ovoj ruševini. Riječ je o novom životu koji ne briše tragičnu povijest ove zgrade - koju bi drugi ipak htjeli srušiti i zaboraviti, već upravo suprotno, o slavljenju života i čuvanju uspomene te prenošenju ideje obnove putem posađenih biljaka. Umjesto podsjetnika na tragediju, Grenfell Tower bi na londonskom nebu mogao postati spomenik prirodi i biološkoj raznolikosti“, objašnjava arhitekt Stefano Boeri.

  • „Ovo ne bi bila još jedna vertikalna šuma ili bolje rečeno stambena struktura. Umjesto toga, govorimo o spomen obilježju koje je ujedno i simbol života“, kazao je talijanski arhitekt Stefano Boeri. / © Stefano Boeri Architetti

Roditelji Marca Gottardija i Glorije Trevisan ipak ne dijele ovo mišljenje. „Ako postoji opasnost urušavanja, toranj se mora sravniti sa zemljom. No, čak ako i ne prijeti ta opasnost ruševina se treba srušiti jer podsjeća na užasnu tragediju. Skloniji smo nekom drugom načinu obilježavanja sjećanja na žrtve, možda imena urezanih u pločnik. Još nismo imali priliku proučiti projekt vertikalnog vrta. To bi mogao biti znak nade. Vidjet ćemo“, kazao je Giannino Gottardi za dnevnik La Repubblica.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

U Nizozemskoj se dovršava novi projekt vertikalne šume

Stanovnici nizozemskog grada Eindhovena uskoro će moći unajmiti stan u novom tornju Trudo Vertical Forest. Riječ je o još jednom fantastičnom projektu vertikalne šume talijanskog arhitekta Stefana Boerija. Bujno zelenilo ovog tornja predstavljat će pravi ekosustav koji će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljikovog dioksida.

Milanska četvrt Porta Nuova dobiva još jednu vertikalnu šumu

U neposrednoj blizini već slavnih tornjeva Bosco Verticale uskoro će „narasti“ još jedna vertikalna šuma. Arhitekti Boeri i Diller pobijedili su na natječaju za preuređenje tornja Pirelli 39 te izgradnju novog stambenog „Botaničkog tornja“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER