Zelena akcija pokreće kampanju „Srpanj bez plastike“

Srpanj je mjesec bez plastike!

Zelena akcija, kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, petu godinu zaredom poziva vas da se pridružite kampanji „Srpanj bez plastike“

Cilj kampanje je potaknuti građan(k)e da se okrenu ponovnoj uporabi kao rješenju za onečišćenje jednokratnom plastikom, a donositelje odluka na kreiranje politika koje će omogućiti brži razvoj sustava za ponovnu uporabu i otvaranje novih, zelenih radnih mjesta.

Nakon pet godina kampanja za smanjenje jednokratne plastike, Zelena akcija i ove godine nastavlja sa zagovaračkim i edukativnim aktivnostima kojima obilježava globalnu borbu protiv onečišćenja jednokratnom plastikom. Iako se trenutno očekuje prvi mali pomak u zakonodavstvu, izazovi i pitanja koji su pred nama bili prije pet godina ostaju isti - kako i čime zamijeniti ovisnost društva o jednokratnoj plastici, kako to ostvariti i kojim putem krenuti? 

Kampanja se odvija u okviru nacionalne kampanje „Zajedno bez plastike” koju Zelena akcija provodi u suradnji s Udrugom za zaštitu prirode i održivog razvoja Sunce iz Splita, kao i u okviru europske kampanje #WeChooseReuse u suradnji s pokretom Break Free From Plastic

Problematika korištenja jednokratne plastike tematizirat će se atraktivnim performansom koji će se održati u četvrtak 1. srpnja povodom početka obilježavanja kampanje „Srpanj bez plastike”.  Performansom će se p(r)ozvati Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da bude što ambicioznije te ne propusti priliku da Hrvatska kao država članica EU postane primjer uspješnih mjera za postizanje ciljeva EU Direktive o smanjenju jednokratne plastike.

U suradnji s Art Park Zagreb, 13. srpnja s početkom u 17 sati, u Parku Ribnjak održat će se niz edukativnih aktivnosti za građan(k)e s ciljem promocije sustava za ponovnu uporabu kao odgovora na onečišćenje jednokratnom plastikom. Edukativne aktivnosti uključuju postavljanje izložbe SINGLE USE VS. REUSE, edukativni kviz o jednokratnoj plastici s vrijednim nagradama te projekciju filmova „Priča o plastici / Story of Plastic” i „Naše more smeća / Notre Mer de Déchets“. Nakon toga slijedi kratki razgovor o tome gdje stoji Hrvatska po pitanju borbe protiv onečišćenja plastikom.

PROGRAM KAMPANJE „SRPANJ BEZ PLASTIKE"  

ČETVRTAK (1.7.2021.)

  • Performans i konferencija za medije - Trg Bana Jelačića, 9:00 sati
  • Informativni štand: Time's up, REUSE your cup - Park Zrinjevac, 18 – 20 h


UTORAK (13.7.2021.)

  • Izložba – „SINGLE-USE VS. REUSE”, Art Park Zagreb - Park Ribnjak, 17 - 23 h
  • Edukativni kviz o jednokratnoj plastici s vrijednim nagradama (prijave timova do 12.7.), Art Park Zagreb - Park Ribnjak, 19 - 20.30 h
  • Projekcija filma “Priča o plastici” 4' i “Naše more smeća” 26',  Art Park Zagreb - Park Ribnjak, 21:15 - 21:45 h
  • Razgovor: 'Jednokratna plastika u RH', Art Park Zagreb - Park Ribnjak, 21.45 - 22:15 h

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Srpanj BEZ plastike u Art Parku

Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network) i Art Park Zagreb pozivaju vas da se u utorak 13. srpnja u 17 sati na Ribnjaku pridružite različitim edukativnim aktivnostima, s ciljem druženja, zabave i informiranja o ponovnoj uporabi kao rješenju za onečišćenje plastikom.

Popij besplatnu limunadu i potpiši peticiju!

[Odgođeno zbog najave kiše!]  Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network), kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, petu godinu zaredom poziva vas da se pridružite kampanji „Srpanj bez plastike”!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER