Srpanj BEZ plastike u Art Parku

Utorak, 13. srpnja od 17:00 - 22:15 sati

Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network) i Art Park Zagreb pozivaju vas da se u utorak 13. srpnja u 17 sati na Ribnjaku pridružite različitim edukativnim aktivnostima, s ciljem druženja, zabave i informiranja o ponovnoj uporabi kao rješenju za onečišćenje plastikom.

U tradicionalno ugodnoj atmosferi Art Parka provedite toplu srpanjsku večer u promišljanju i educiranju o tome kako zajedno možemo stati na kraj onečišćenju plastikom. Proteklih godina tematizirala se štetnost jednokratne plastike i utjecaj njene proizvodnje i potrošnje na okoliš, ljudsko zdravlje i klimatske promjene, a ove godine fokus je na pravim rješenjima.

Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network) potrudit će se da nakon događaja posjetiteljice i posjetitelji budu inspirirani i motivirani za korištenje višekratnih predmeta te se okrenu ponovnoj uporabi kao načinu smanjenja vlastitog „plastičnog otiska”.

Također, ako želimo da ponovna uporaba postane norma i na sustavnoj razini, pravo je vrijeme da počnemo razmišljati o tome kako bi izgledali takvi sustavi te što možemo učiniti kako bismo ubrzali tu tranziciju.

>>> Pročitajte još >>> Hrvatska mora biti odlučnija u borbi protiv zagađenja plastikom!

  • Performans na Tomislavcu organiziran je 1. srpnja 2021. u sklopu kampanje „Srpanj bez plastike” koju Zelena akcija, kao članica svjetskog pokreta Break Free From Plastic, provodi petu godinu zaredom.

Uz usredotočenost na inspiraciju i motivaciju Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network) nudi cijeli niz inspirativno-edukativnih sadržaja. Program počinje izložbom „SINGLE-USE VS. REUSE” kojom će se vizualno predočiti kako izgledaju sustavi za ponovnu uporabu, nastavlja se s edukativnim kvizom o jednokratnoj plastici s vrijednim nagradama (za ponovnu uporabu!) i projekcijom dvaju filmova koji nas podsjećaju na problem i motiviraju na djelovanje: „Priča o plastici“ / „Story of Plastic”, 4’ i „Naše more smeća“ / „Notre Mer de Déchets“, 26′ .

Program će se završiti razgovorom o tome gdje stoji Hrvatska po pitanju borbe protiv onečišćenja plastikom, koje nas promjene očekuju u bliskoj budućnosti te na čemu bi valjalo inzistirati na zakonodavnoj razini ako želimo veću ambiciju po pitanju rješavanja problema sa zagađenjem plastikom.

Program:

  • 17:00 - 23:00 h – Izložba „SINGLE-USE VS. REUSE”
  • 19:00 - 20:30 h – Edukativni kviz o jednokratnoj plastici s vrijednim nagradama (prijave timova do 12.7. putem sljedeće poveznice)
  • 21:15 - 21:45 h - Projekcija filmova „Priča o plastici” 4' i „Naše more smeća” 26'
  • 21:45 - 22:15 h – Razgovor „Jednokratna plastika u RH"

Više informacija pronađite ovdje.

Zelena akcija je članica svjetskog pokreta Break Free From Plastic te je ova aktivnost organizirana u sklopu kampanja Srpanj bez plastike i „Zajedno bez plastike" u okviru projekta „For a plastic free Croatian Islands“ koji financira The Beyond Med Association. Nositelj projekta je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Grad Stari Grad (Otok Hvar), Općina Sali (Otok Dugi Otok) i Zelena akcija.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Srpanj BEZ plastike u Art Parku 2023.

Zelena akcija i Art Park Zagreb pozivaju vas da se u utorak 11. srpnja, od 18 sati, u parku Ribnjak pridružite edukativnim aktivnostima kampanje Srpanj bez plastike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER