Hrvatska mora biti odlučnija u borbi protiv zagađenja plastikom!

„Minuta uživancije, stoljeća devastacije”

Zelena akcija traži od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da usvoji ambicioznije mjere u okviru novog zakona o gospodarenju otpadom te tako postavi pravi primjer u borbi protiv zagađenja plastikom.

Glavna je to poruka s današnjeg performansa na Glavnom kolodvoru u Zagrebu koju je ova udruga organizirala u sklopu kampanje „Srpanj bez plastike”.  Aktivisti i aktivistkinje smjestili su se u bazen prepun jednokratnih plastičnih proizvoda i držali natpise s porukama „minuta uživancije, stoljeća devastacije” te „višekratno primijeni, jednokratnu plastiku zamijeni”

„Hrvatska može biti među prvim članicama EU-a koje će voditi u otklonu od jednokratnih plastičnih proizvoda i kulture bacanja. Sada konačno imamo priliku krenuti poticati razvoj sustava za ponovnu uporabu kao rješenja za zagađenje jednokratnom plastikom”, naglasila je Ana-Marija Mileusnić

  • „Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokazalo se izrazito tromim i pasivnim u izradi novog zakona o gospodarenju otpadom. Usprkos redovitom pozivanju na akciju, i dalje kasnimo s prvim rokovima koji ne donose veliku promjenu, osim zabrane stavljanja na tržište određenih proizvoda”, pojasnila je Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

Cilj međunarodne kampanje „Srpanj bez plastike” je potaknuti građane i građanke da počnu koristiti višekratne predmete, a donositelje odluka na kreiranje politika koje će omogućiti lakši prijelaz od kulture bacanja do kulture ponovne uporabe, očuvanja i popravka predmeta. Tranziciju je moguće ostvariti uvođenjem mjera za poticanje razvoja sustava za ponovnu uporabu i otvaranje novih, zelenih, radnih mjesta.

„Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokazalo se izrazito tromim i pasivnim u izradi novog zakona o gospodarenju otpadom. Usprkos redovitom pozivanju na akciju, i dalje kasnimo s prvim rokovima koji ne donose veliku promjenu, osim zabrane stavljanja na tržište određenih proizvoda”, pojasnila je Mileusnić.

Direktiva o jednokratnoj plastici jasno ističe da je potrebno spriječiti zamjenu jednokratnih plastičnih proizvoda drugim jednokratnim proizvodima. Stoga je nužno definirati konkretne odredbe koje stavljaju naglasak na poticanje razvoja sustava za ponovnu uporabu. „Uz zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda, važno je osigurati mjere koja doprinose stvaranju kružnog gospodarstva”, dodala je Mileusnić.

Neke od tih mjera odnose se na potporu u prijelazu na ponovnu uporabu u ugostiteljskom sektoru, primjerice, obvezu upotrebe višekratnog posuđa za konzumaciju na licu mjesta. Nadalje, trgovci bi veći dio svojih proizvoda trebali imati obvezu prodavati u rinfuzi.

  • Performans je organiziran u sklopu kampanje „Srpanj bez plastike” koju Zelena akcija, kao članica svjetskog pokreta Break Free From Plastic, provodi petu godinu zaredom.

Vrlo je važno i pitanje javne nabave gdje je potrebno uvođenje minimalnih obveznih kriterija i ciljeva kako bi se spriječila i smanjila uporaba jednokratne ambalaže, s posebnim naglaskom na objekte u javnom vlasništvu.

Kako bi sustav bio učinkovit, treba usvojiti ekonomske poticaje koji podržavaju ponovnu upotrebu (npr. oporezivanje, učinkovita razlika u naknadama za ambalažu za višekratnu upotrebu i sl.). Tu svakako spada i podrška pokretanju novih startupova, projekata te informiranju potrošača. U ovom je kontekstu važno osigurati i pravo potrošača na ponovnu uporabu kao i promicanje najboljih praksi. 

„Osim kreatora politika i donositelja odluka, potrebna nam je i široka podrška javnosti  jer su ljudi ti koji čine sustav i već sada mogu doprinijeti pozitivnoj promjeni”, zaključila je Mileusnić.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Srpanj BEZ plastike u Art Parku 2023.

Zelena akcija i Art Park Zagreb pozivaju vas da se u utorak 11. srpnja, od 18 sati, u parku Ribnjak pridružite edukativnim aktivnostima kampanje Srpanj bez plastike.

Popij besplatnu limunadu i potpiši peticiju!

[Odgođeno zbog najave kiše!]  Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network), kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, petu godinu zaredom poziva vas da se pridružite kampanji „Srpanj bez plastike”!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER