ZEZ osigurala financiranje u sklopu natječaja Google.org Impact Challenge

Natječaj je namijenjen zemljama srednje i istočne Europe

Zelena energetska zadruga (ZEZ) jedina je iz Hrvatske i jedna od 13 organizacija iz srednje i istočne Europe koja je osigurala financiranje u sklopu natječaja Google.org Impact Challenge. Ukupan fond u vrijednosti od dva milijuna eura bit će podijeljen odabranim organizacijama za projekte s ciljem promicanja uključivog gospodarskog rasta i stvaranja jednakih šansi za uspjeh svih u digitalnom svijetu.

Tehnologija je pomogla olakšati teret pandemije europskim tvrtkama i zajednicama. Međutim, prošla je godina također naglasila hitnu potrebu za stvaranjem jednakih mogućnosti za sve da pristupe tim pogodnostima, posebice stoga jer gospodarstva EU izlaze iz ove krize digitaliziranija nego ikad prije. Kako bi to omogućio, Google je u siječnju ove godine pokrenuo natječaj Google.org Impact Challenge namijenjen zemljama srednje i istočne Europe kako bi pomogao organizacijama koje rade na smanjenju digitalnog jaza i promicanju uključivog gospodarskog rasta.

„U Zelenoj energetskoj zadruzi vjerujemo da građani mogu značajno doprinijeti suočavanju s klimatskim izazovima i biti glavni pokretači energetske tranzicije na čistu energiju. Veliku ulogu u tome treba imati jačanje njihovog znanja i razumijevanje obnovljivih izvora energije, a alate digitalnog obrazovanja vidimo kao sredstvo za ostvarenje te vizije. Oduševljeni smo što nas Google.org podržava upravo u razvoju projekta koji to objedinjuje! Ovo je velika prilika za nas i naše građane da doprinesemo ugljičnoj neutralnosti.” - izjavila je Erica Svetec, voditeljica projekata u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Projektom SOL4ALL - Community-Led Solarization Zelena energetska zadruga stavlja građane u središte energetske tranzicije na čistu energiju. Njime ih osnažuje, a posebno žene, za investiranje i proizvodnju solarne energije u njihovom domu. Vizija zadruge je potaknuti instalaciju 10 MW solarnih kapaciteta po zemljama zapadnog Balkana te na taj način ojačati otpornost gradova, potaknuti pravičan gospodarski oporavak i utjecati na razvoj ‘zelenih’ poslova.

„Izuzetno me veseli što je Zelena energetska zadruga (ZEZ) iz Hrvatske jedna od 13 organizacija iz Srednje i istočne Europe koja je osigurala financiranje u sklopu natječaja Google.org Impact Challenge za projekt SOL4ALL - Community-Led Solarization. Ovaj natječaj još je jedna potvrda predanosti Googlea smanjenju digitalnog jaza i promicanju uključivog i održivog gospodarskog rasta u Hrvatskoj, kao i regiji Srednje i istočne Europe“, izjavio je Joško Mrndže, direktor Googlea za regiju Adriatics.

Projekte za financiranje odabrao je međunarodni odbor stručnjaka, Google i INCO grupa iz velikog broja prijava iz cijele regije. Lista svih organizacija koje su osigurale financiranje u sklopu natječaja Google.org Impact Challenge za srednju i istočnu Europu dostupne su ovdje. Svaka organizacija osigurala je financijska sredstva u vrijednosti između 50.000 i 250.000 eura. Uz financijski dio, organizacije će na raspolaganju imati podršku i mentorstvo Googlea što će pomoći u oživljavanju predloženih projekata.

„Izuzetno me veseli što u Hrvatskoj postoje inicijative koje na pravi način i učinkovito spajaju digitalno, zeleno i građane. Aktivno poticanje i upućivanje pojedinaca kako uz optimalne investicije proizvoditi električnu energiju, zasigurno će pomoći ubrzavanju i razumijevanju neophodne energetske transformacije”, izjavio je Hrvoje Josip Balen, član međunarodnog odbora stručnjaka te suosnivač i član Uprave Algebre.

Više informacija o natječaju Google.org Impact Challenge za Srednju i istočnu Europu, uključujući Hrvatsku, možete pronaći na web stranici: g.co/ceechallenge.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Križevcima osnovana prva energetska zadruga građana

Križevački KLIK nova je lokalna energetska zadruga i prva energetska zadruga građana u Križevcima. KLIK više od zadruge, to je i Križevački Laboratorij Inovacija za Klimu te glavni pokretač i pomagač promjena u gradu koje vode prema viziji našeg grada kao najboljeg mjesta za život.

Kako postati partner-instalater #NaSunčanojStrani

Zelena energetska zadruga poziva postojeće i buduće instalatere sunčanih elektrana iz cijele Hrvatske na virtualno predavanje „Kako postati partner-instalater #Nasunčanojstrani“

Prijeđite na sunčanu stranu!

Putem nove web stranice nasuncanojstrani.hr Zelena energetska zadruga u suradnji s provjerenim domaćim izvođačima sustava prikuplja iskaze interesa za pristupačniju nabavu te kompletnu podršku u realizaciji male sunčane elektrane

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER