Potpora Udruge Sunce stanovnicima Dugog Rata: Riješimo se šljake!

Okrugli stol na temu „Mogućnosti održivog razvoja i korištenja sredstava EU fondova na području tvornice Dalmacija – Dugi Rat“

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita pomaže u pronalaženju najprihvatljivijeg rješenja za okoliš na području bivše tvornice Dalmacija

Na području Općine Dugi Rat postoji crni biser i trn u oku mnogih njenih stanovnika - bivša tvornica Dalmacija. Mnogi prolaze pokraj tvornice i brda crne troske, ali rijetki imaju točne informacije što se nalazi na toj lokaciji i koji su budući planovi za to onečišćeno područje.

S obzirom na učestale prijave građana na Zeleni telefon, besplatni alat Udruge Sunce za prijavu problema vezanog za zaštitu okoliša i prirode, i snažnu volju lokalne zajednice da se konačno provede sanacija tog onečišćenog područja, Udruga Sunce Split pruža podršku stanovnicima Dugog Rata u pronalaženju najprihvatljivijeg rješenja trenutnog stanja za okoliš, ali i za kvalitetu života stanovnika.

Sukladno tome, predstavnice Udruge Sunce sudjelovat će na okruglom stolu koji se organizira na temu „Mogućnosti razvoja i održivog korištenja sredstava EU fondova na području tvornice Dalmacija“, koja će se održati u četvrtak 9. rujna 2021. godine u kino dvorani u Dugom ratu, s početkom u 18 sati.

Kako se trenutno nalazimo na početku nove financijske perspektive EU u kojoj su za Republiku Hrvatsku osigurana značajna financijska sredstva, ovaj okrugli stol je prilika za raspravu o modelu razvoja područja bivše tvornice Dalmacija koji će utjecati na stvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje kvalitete života stanovnika i unapređenja svih sastavnica okoliša. Šira javnost svakako treba biti upoznata s opasnostima održavanja statusa quo na ovoj lokaciji, ali i mogućnostima rješavanja problema.

  • Poziv na okrugli stol uputio je Tonči Bauk, načelnik Općine Dugi Rat.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Udruga Sunce o radu Zelenog telefona za 2020.

Upravo je nasipavanje građevinskim materijalom (najčešće šljunkom), kako svjedoče brojne prijave građana/ki te stanje na terenu, često puta ono što se dogodi kad se „dohranjuju“ plaže na Jadranu, ističu u splitskoj Udruzi Sunce.

Udruga Sunce pokreće postupak pred tijelima EU-a zbog CGO Lećevica

Zbog nezadovoljstva prepoznavanjem štetnosti paušalnih odluka u pitanjima zaštite okoliša, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce nakon presude Visokog upravnog suda RH, kojom je odbijen tužbeni zahtjev za provođenjem postupka procjene utjecaja na okoliš u tzv. slučaju Lećevica, pokreće postupak pred nadležnim tijelima Europske unije.

Regionalni dani EU fondova u Solinu

Nakon uspješno održanih događaja u Ivancu, Biogradu na Moru, Zaprešiću, Bakru, Karlovcu, Požegi i Vinkovcima, Regionalni dani EU fondova održat će se u Solinu dana 27. rujna 2018. u Teatrinu Gradske knjižnice Solin (Ul. kralja Zvonimira 117) s početkom u 10 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER