Ursula von der Leyen danas održava govor o stanju Europske unije

Godišnja rasprava o stanju Unije

Svake godine u rujnu predsjednik Europske komisije izlaže govor o stanju Europske unije pred Europskim parlamentom, čime se daje pregled protekle godine i predstavljaju prioriteti za sljedeću. U izlaganju predsjednice Komisije bit će govora o najhitnijim izazovima koji stoje pred EU-om. Naime, EU je postigla svoj cilj cijepljenja 70 % odraslog stanovništva, ali pandemija koronavirusa i dalje utječe na sve aspekte europskog društva.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen će u srijedu 15. rujna u 9 sati održati svoj drugi govor o stanju Europske unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. Nakon toga uslijedit će trosatna rasprava sa zastupnicima.

Von der Leyen će predstaviti rezultate rada Komisije u protekloj godini, posebno u rješavanju zdravstvene i gospodarske krize uzrokovane bolešću COVID-19. Očekuje se da će iznijeti svoja stajališta o mogućim odgovorima na izazove s kojima se EU suočava, te predstaviti inicijative i prioritete za iduću godinu.

Godišnja rasprava o stanju Unije prilika je da europarlamentarci analiziraju rad i planove Komisije, ali i da predstave vlastite ideje te pomognu u usmjeravanju politika EU-a.  Riječ je o jedinstvenoj plenarnoj raspravi kojom se promiče transparentnija i demokratskija Unija.

Obraćanje von der Leyen i raspravu sa zastupnicima možete pratiti na internetskim stranicama Europskog parlamenta te na EBS i EbS+ kanalima, kao i na HRT4.

Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Duboko udahnite (ili bolje ne)

Iako nijedan europski grad nije među 20 najzagađenijih gradova u svijetu prema godišnjim srednjim vrijednostima finih čestica, postoje mjesta u Europi gdje je praćenje kakvoće zraka prva aplikacija koju provjeravate prije izlaska iz kuće. Onečišćenje zraka je najčešći uzrok prerane smrti u Europskoj uniji, a broj žrtava svake godine doseže 400.000 ljudi, piše Ania Rok (Urbact.eu).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER