Čuvaj, pazi, ne bacaj! Održana akcija čišćenja u Kaštel Gomilici

U akciji je prikupljeno 450 kilograma otpada

U subotu 18. rujna Udruga Sunce provela je akciju sakupljanja otpada iz mora i s kopna u Kaštel Gomilici u sklopu kampanje Čuvaj, pazi, ne bacaj!

Akcija prikupljanja otpada provedena je na plaži Beach Kamp u Kaštel Gomilici u sklopu kampanje Čuvaj, pazi, ne bacaj! te projekta Splitsko-dalmatinske županije Akcija čišćenja morskog otpada 2021.

Foto: Udruga Sunce

Otpad iz mora postao je jedna od vodećih prijetnji morskom okolišu, posebice u zemljama koje nemaju odgovarajući sustav upravljanja otpadom na kopnu. Gotovo 80 % otpada iz mora potječe s kopna, a tek manji dio nastaje na samom moru, ističu u Udruzi Sunce. U ronilačkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovali su ronioci i volonteri iz RK Giričić, RK Srdelice, PIK Mornar, DVD Kaštel Gomilica, JVP Split, HGGS – Stanica Split, dok je logističku pomoć u organizaciji akcije pružio Ronilački centar Draulik iz Milne.

Foto: Udruga Sunce

Kopno su s volonterima čistili zaposlenici Udruge Sunce, a izvršen je i monitoring prikupljenog otpada po Protokolu za provedbu akcija čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području Republike Hrvatske koji je Udruga Sunce izradila za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH. Ovaj dokument koristi svim građanima i udrugama te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora. Praćenje vrsta i lokacija otpada iz mora indicija je izvora otpada koji dospijeva u more i važno je za uspostavu funkcionalnih sustava upravljanja, kako otpadom tako i morskim okolišem.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Premijer Plenković obišao CGO Biljane Donje

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obišao je danas CGO Biljane Donje, najveći od četiri postojeća hrvatska centra za gospodarenje otpadom i vrijedan gotovo 90 milijuna eura, a koji je danas pušten u probni rad.

Predstavljanje rezultata akcija prikupljanja morskog otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je krajem svibnja ove godine započela s akcijama čišćenja plaža i podmorja u sedam hrvatskih obalnih županija u sklopu usluga za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Održana akcija čišćenja podmorja „Eko patrola – Dalmacija“

Splitsko-dalmatinska županija je 17. i 18. ožujka bila je domaćin III. Hrvatskog ronilačkog kongresa koji se održao u Splitu u organizaciji Agencije Plava promocija te u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Ravnateljstvom civilne zaštite MUP RH, Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Ronilačkim klubom HRVI Nemo-Adriatic.

Udruga Sunce o radu Zelenog telefona za 2020.

Upravo je nasipavanje građevinskim materijalom (najčešće šljunkom), kako svjedoče brojne prijave građana/ki te stanje na terenu, često puta ono što se dogodi kad se „dohranjuju“ plaže na Jadranu, ističu u splitskoj Udruzi Sunce.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER