Predavanja o solarnim elektranama u devet zagrebačkih kvartova

Doznajte kako do vlastite solarne elektrane

Ova predavanja su izvrsna prilika za upoznati se s ključnim informacijama o uvjetima i procesu realizacije solarne elektrane za obiteljsku kuću, ali i trenutnim mogućnostima realizacije solarnih elektrana na višestambenim zgradama.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u suradnji s Gradom Zagrebom poziva građane na seriju predavanja „Kako do vlastite solarne elektrane?“ koja će se održati od 2. do 23. studenog u devet zagrebačkih kvartova.

 

Broj kućanstava sa solarnom elektranom u Hrvatskoj ubrzano raste, i s pravom - solarne elektrane su jedno od najboljih mogućih ulaganja današnjice. Uz godišnju uštedu na računu za struju do 8 5%, ulaganje u solarnu elektranu se isplati već za šest do osam godina bez korištenja poticaja, a s očekivanim rastom cijena električne energije u budućnosti isplatit će se i brže.

Pritom, solarna elektrana je maksimalno učinkovita barem 20 godina, što znači da će uz manju učinkovitost čistu energiju proizvoditi i nakon tog razdoblja. Još važnije, solarna energija je prilika koju ne smijemo propustiti za smanjenje ovisnosti o uvozu fosilnih energenata te smanjenje štetnih ugljičnih emisija. 

Na predavanjima „Kako do vlastite solarne elektrane?“ stručnjaci iz Zelene energetske zadruge upoznat će građane s koracima do solarne elektrane na krovu obiteljske kuće, načinom obračuna električne energije iz solarne elektrane, kao i prilikama za sufinanciranje projektne dokumentacije i troškova ugradnje. Tako će im pomoći razumjeti na što trebaju obratiti pozornost da bi im se ugradnja solarne elektrane maksimalno isplatila. 

U Hrvatskoj smo u iščekivanju prvih primjera solarnih elektrana na višestambenim zgradama za proizvodnju energije koja će se dijeliti između suvlasnika. Stručnjaci iz Zelene energetske zadruge su među onima koji pilotiraju takve projekte u svojim stambenim zgradama, stoga će na predavanjima diljem Zagreba podijeliti i do sada prikupljene uvide o procesu njihove realizacije. 

Zelena energetska zadruga svojim edukativnim aktivnostima predvodi podršku građanima u snalaženju u prilikama na tržištu solarne energije. Samo u posljednje tri godine, zadruga je održala besplatne edukativne aktivnosti o solarnoj energiji za građane u preko 30 gradova u kojima je direktno sudjelovalo preko 2 000 građana. Zadruga na taj način želi potaknuti što veće korištenje solarne energije, koja u Hrvatskoj ima izuzetan potencijal.

RASPORED PREDAVANJA:

  • 2.11., 18:00 Mjesni odbor Remete, Vinec 1
  • 6.11., 18:00 Mjesni odbor Šestine, Šestinski trg 10
  • 7.11., 18:00 Mjesni odbor Lučko, Unčanska 2
  • 9.11., 18:00 Mjesni odbor Sveti Duh, Sveti Duh 26
  • 10.11., 18:00 Mjesni odbor Bukovac, Mogilska 50
  • 20.11., 17:30 Mjesni odbor Markuševec, Trg Svetog Šimuna 5
  • 21.11., 18:00 Mjesni odbor Podsused, Podsusedski trg 3
  • 22.11., 18:00 Mjesni odbor Cvjetno naselje, Aleja Vlade Antolića 2
  • 23.11., 18:00 Mjesni odbor Šestinski dol - Vrhovec, Ilica 181

Predavanja su besplatna za sve zainteresirane, a za sudjelovanje je potrebno predbilježiti se putem sljedećeg online obrasca

Predavanja „Kako do vlastite solarne elektrane?“ održat će se u sklopu projekta „LIFE LOOP - Lokalno vlasništvo nad energijom” koji Zelena energetska zadruga provodi u suradnji s Gradom Zagrebom i više europskih partnera, te projekta o razvoju energije u vlasništvu građana koji zadruga provodi uz podršku Europske klimatske fondacije.

VEZANE VIJESTI

Beč otvara tridesetu solarnu elektranu u vlasništvu građana!

U austrijskoj prijestolnici otvara se 30. solarna elektrana u vlasništvu građana pa se tim povodom u prodaju puštaju solarni paketi koje mogu kupiti stanovnici Beča. Investicijama se doprinosi zaštiti okoliša, a kupci dobivaju bonove za plaćanje računa struje ili unajmljivanje javnih bicikla.

Zelena energetska zadruga: Postanite domaćin turneje „Dobra energija“

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva gradove iz cijele Hrvatske da se do 17. travnja prijave na poziv za domaćine turneje Dobra energija, kampanje za promociju građanske energije u lokalnim zajednicama koju će ZEZ provesti u svibnju uz podršku europske inicijative Sporazum gradonačelnika i projekta LIFE LOOP.

Bliži se kraj roka za prijavu sudjelovanja u grupnoj nabavi solarnih elektrana

Zelena energetska zadruga (ZEZ) je putem neprofitnog servisa Na sunčanoj strani početkom srpnja pozvala fizičke i pravne osobe s područja Zagreba i Zagrebačke županije da se uključe u grupnu nabavu solarnih elektrana. Poziv na sudjelovanje u grupnoj nabavi otvoren je do 10. kolovoza, a veći broj sudionika pomoći će ostvariti bolje uvjete nabave opreme i ugradnje za sve uključene.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER