One River North bi mogao postati nova arhitektonska ikona Denvera

MAD Architects predstavio projekt novog rezidencijalnog tornja u Denveru

Dizajn tornja One River North u Denveru (Colorado, SAD) određuje „kanjon“ koji ga presijeca simbolizirajući prilično dramatičnu topografiju ove američke savezne države. Riječ je o trećem projektu proslavljenog kineskog arhitektonskog studija MAD Architects.

Novi 16-katni stambeni toranj One River North naziv je dobio prema središnjoj denverskoj četvrti River North (RiNo). Najistaknutije obilježje staklenog pročelja tornja je „kanjon“ ili niz blago zakrivljenih otvora, koji će se sa zelenim terasama i vodenim površinama protezati preko 10 katova. Projektni tim se pri dizajniranju tornja nadahnuo topografijom i prirodom Colorada pa će se stoga dijelom „kanjona“, od šestog do devetog kata, uzdizati šetnica nalik na trekking stazu, s potokom i puno zelenila.

  • © One River North / MAD Architects

„Ako suvremene gradove smatramo pejzažima koje je stvorio čovjek, u urbanom prostoru moramo dizajnirati kanjone, šume, potoke i vodopade, pretvarajući betonske šume u urbanu prirodu“, kazao je osnivač i partner u arhitektonskom studiju MAD Architects Ma Yansong, poznatom po svom biofilnom dizajnu inspiriranim prirodom.

Često slijedeći kinesko načelo shan-shui, tradicionalni stil pejzažnog slikarstva, MAD-ov portfelj uključuje zgrade koje podsjećaju na planine, oblake, kamene gromade ili snježne pahulje. Stoga ne čudi što je dizajn tornja One River North nadahnut obližnjim gorjem Stjenjak (Rocky Mountains), na koje će se pružati pogled s krovne terase s bazenom, wellness centrom i vrtom.

  • © One River North / MAD Architects

Osim toga, na devetom katu tornja planiran je fitness centar i studio za jogu, koji će se povezati s vanjskim terasama, a jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi - njih ukupno 187 namijenjenih za iznajmljivanje, imat će prozore od poda do stropa i privatne balkone.

Kako navodi Ma Yansong, svaka krivulja „kanjona“ tornja One River North je jedinstvena i izrađena je temeljem crteža inspiriranih kineskim vrtovima. To bi, naravno, trebalo znatno otežati repliciranje dizajna.

  • © One River North / MAD Architects

Toranj će također raspolagati sa 743 četvorna metra maloprodajnog prostora, kao i 178 parkirnih mjesta u podzemnoj garaži. Završetak izgradnje planiran je krajem 2023. godine.

Preostala dva američka projekta studija MAD Architects su Gardenhouse u Los Angelesu, otvoren 2020. godine, i Lucasov muzej narativne umjetnosti (Lucas Museum of Narrative Art) u izgradnji.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER