Projekcija filma „Drvo“ uz razgovor s umjetnikom Oliverom Resslerom

Projekcija filma i razgovor s austrijskim umjetnikom i ekološkim aktivistom Oliverom Resslerom održavaju se u Dokukinu KIC u srijedu 1. prosinca s početkom u 19 sati

Povodom izložbe „Barikadiranje ledenih ploča – istraživački pothvat Olivera Resslera“, Zelena akcija i Dokukino KIC u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb organiziraju projekciju ekološkog trilera o ilegalnoj sječi i aktivistima koji postaju tajni agenti kako bi stali na kraj drvnoj mafiji koja zarađuje milijarde na uništavanju stoljetnih šuma.

DRVO / WOOD, dokumentarni film

  • Režija: Monica Läzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger 
  • Austrija, 2020. / 96' / jezik: rumunjski, engleski, španjolski, ruski, kineski, titlovi: hrvatski

Projekcija filma i razgovor s austrijskim umjetnikom i ekološkim aktivistom Oliverom Resslerom održavaju se u Dokukinu KIC u srijedu 1. prosinca s početkom u 19 sati. Ulaznice se mogu kupiti u Dokukinu KIC, a događanje se održava uz predočenje Covid potvrda.

Nezakonita sječa stabala milijardu je dolara vrijedan globalan biznis koji svakog dana nanosi otvorene rane na posljednjim preostalim nedirnutim plućima Zemlje. Drvna mafija prijeti aktivistima, novinarima i šumarima ili njihovim životima, a političari primaju mito ili su podvrgnuti pritiscima. Dokumentarni film prati Alexandera von Bismarcka, šefa Međunarodne agencije za istraživanje okoliša i bivšeg američkog marinca, koji kreće na tajna putovanja na neposredna mjesta zločina. Redateljicama ovog filma stalo je ne samo do otkrivanja skandaloznih slučajeva, nego prije svega do promjene svijesti politike i civilnog društva, kao i do stvaranja novog kodeksa ponašanja svjetskog gospodarstva i potrošača.

Nakon projekcije filma, austrijski umjetnik i ekološki aktivist Oliver Ressler razgovarat će s Dorom Sivkom, koordinatoricom Aktivističke grupe Zelene akcije i Okolišnog filmskog festivala i Azrom Svedružić, multimedijalnom umjetnicom i autoricom projekta Slušaj šume! o deforestaciji, a razgovor će moderirati filmska kritičarka i povjesničarka umjetnosti Jelena Pašić.

>>> Pročitajte još >>> Oliver Ressler: Prošlost je otkazana, budućnost je nepovratna

Filmska projekcija i razgovor dio su popratnog programa povodom izložbe „Barikadiranje ledenih ploča – istraživački pothvat Olivera Resslera“ koja se od 30. studenog 2021. do 30. siječnja 2022. održava u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Riječ je o izložbi koja obuhvaća umjetničke radove Olivera Resslera posvećene klimatskom slomu. Uređujući istoimenu publikaciju, Ressler je zapisao: „naša moć i odgovornost kao stanovnika Zemlje su društvena i kolektivna, a ne privatna i osobna“. Upravo o moći i potencijalu zajedničkih akcija za klimatsku pravdu progovara 59 izloženih radova,  nastalih od 1994. do 2021. Izložba uključuje filmove, video-instalacije, fotografije, trokanalnu instalaciju sa zvukom, skulpture, transparente, crteže i jednu sliku.

Izložbu je omogućila podrška Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, Federalnog ministarstva za umjetnost, kulturu, javne službe i sport (BMKÖS), Grada Zagreba te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Klimatski forumi petkom u MSU-u

Zelena akcija, Austrijski kulturni forum i Muzej suvremene umjetnosti (MSU) pozivaju vas na seriju „Foruma petkom“, koji će se održati od 10. prosinca 2021. do 21. siječnja 2022. u MSU Zagreb, s ciljem upoznavanja različitih inicijativa i udruga koje se u Zagrebu bore za klimatsku pravdu.Zelena akcija, Austrijski kulturni forum i Muzej suvremene umjetnosti (MSU) pozivaju vas na seriju „Foruma petkom“, koji će se održati od 10. prosinca 2021. do 21. siječnja 2022. u MSU Zagreb, s ciljem upoznavanja različitih inicijativa i udruga koje se u Zagrebu bore za klimatsku pravdu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER