ŽEDNI GRAD | Predstavljanje dobitnika nagrada za pjesmu na temu pitke vode

Ako bez poezije nema grada, pitka voda koja je gradu preduvjet, nešto je više na listi prioriteta

Književna večer u improviziranom salonu u knjižnici Goethe-Instituta bit će posvećena poeziji i nagrađenim pjesmama na natječaju na temu pitke vode. Održat će se u petak 3. prosinca, a možete je pratiti i putem Facebook stranice Goethe-Instituta Kroatien.

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien 2020. godine započeo je projekt Žedni grad, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons). Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika.

 

Na natječaj u sklopu projekta Žedni grad koji se provodi u suradnji s građanskom platformom 1POSTOZAGRAD, pristigle su 72 pjesme autora i autorica iz nekoliko zemalja.

Predstavljanju dobitnika nagrada za pjesmu na temu pitke vode nazočit će članovi žirija Magdalena Došen, Aleksandar Hut Kono (video vezom iz Londona) i Martina Vidaić, zatim Saša Šimpraga kao autor programa „Žedni grad“ te neki od nagrađenih autora i autorica.

  • Doživljaj zadarskog Trga pet bunara potpuniji je i daleko ljepši uz žubor vode © Ekovjesnik 

Natječaj za pjesmu na temu pitke vode održao se u sklopu programa u Zadru koji je grad s izrazito niskim komunalnim standardom po pitanju dostupne besplatne pitke vode u javnom prostoru. S jedne strane grad izuzetno bogate povijesti u kojemu je javno dostupna voda, kroz npr. mrežu bunara i javnih česmi uvijek imala svoje mjesto, danas je sveden na svega nekoliko uglavnom neispravnih javnih špina.

  • Na zadarskoj Rivi je 21. listopada 2021. predstavljena privremena umjetnička instalacija u javnom prostoru ŽEDNI NA RIVI, autora PIN studio (arhitektura) i Marko Golub (crteži). © Marko Golub

Projekt „Žedni grad“ za cilj ima podizanje vidljivosti teme i unaprjeđenje komunalnog, javnozdravstvenog i civilizacijskog standarda kroz uvođenje nove mreže punktova za besplatnu pitku vodu za grad Zadar. Glavni uvjet natječaja bio je da se u pjesmi, posredno ili neposredno, spominje ili referira na pitku vodu.

Događanje će se moći pratiti putem Facebook stranice Goethe-Instituta Kroatien.

Autore i autorice nagrađenih pjesama očekuju lijepe nagrade, uključujući objavu njihovih priča na mrežnoj stranici Goethe-Instituta Kroatien na njemačkom i hrvatskom jeziku. Čestitamo svim nagrađenima, a uskoro objavljujemo više informacija o nagrađenim pjesmama i njihovim autorima/cama!

Idejni autor projekta i autor programa koji se provodi u suradnji s platformom 1POSTOZAGRAD je Saša Šimpraga, a partner na projektu je i Gradska knjižnica Zadar.
 Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za likovne umjetnosti Goethe-Instituta.

Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> ŽEDNI GRAD | ZADAR

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Žedni grad | Znaju se dobitnici nagrada za pjesme na temu pitke vode

U petak 3. prosinca 2021. u 18 sati u knjižnici Goethe-Instituta Kroatien bit će predstavljeni dobitnici nagrada za pjesmu na temu pitke vode, održanom u sklopu projekta „Žedni grad“. Predstavljanju će nazočiti članovi žirija i Saša Šimpraga kao autor programa Žedni grad, a događanje će se moći pratiti na Facebook stranici Goethe-Instituta Kroatien, kao i putem platforme Zoom.

ŽEDNI GRAD | ZADAR: Natječaj za pjesmu na temu pitke vode

U želji da novim pogledima doprinese reinterpretaciji teme pitke vode u javnom prostoru te predstavi zanimljive poetske glasove, Goethe-Institut Kroatien u sklopu projekta Žedni grad otvara međunarodni natječaj za pjesmu na temu pitke vode.

ŽEDNI GRAD | ZADAR

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien 2020. godine započeo je projekt Žedni grad, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons). Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER