Stanice javnog prijevoza postaju sve zelenije, a na ovima se može slušati glazba biljaka

Čekanje tramvaja uz glazbu biljaka

Korisnici jedne od najfrekventnijih tramvajskih linija mađarske metropole, one u Budimu na desnoj obali Dunava, odnedavno na dvije ozelenjene stanice mogu čekati tramvaj uz zvukove inspirirane prirodom.

Dvije budimpeštanske tramvajske stanice na desnoj obali Dunava – na trgovima Szent Gellért tér i Széna tér, obogaćene su vegetacijom i zelenim klupama, ali i glazbenom podlogom koju stvaraju biljke.

Nećemo ulaziti u učinkovitost biorezonantne terapije, no čekajući tramvaj na ove dvije stanice putnici mogu sjesti, odmoriti se i slušati jedinstvene zvukove koji su nastali zahvaljujući snimanju vibracija biljaka. Pretvorene u glazbene note, melodije biljaka stvaraju posve neočekivan zvučni prostor, a putnici mogu slušati tri opuštajuće glazbene podloge koje sadržavaju klavijature i udaraljke te zvuče poput njihanja grana drveća, treperenja lišća ili kiše u šumi.

© ACG

Za snimanje glazbe biljaka korišten je uređaj pod nazivom Music of the Plants koji je izravno povezan s biljkama pratio njihove elektromagnetske signale i pretvarao ih najprije u podatke, a zatim u melodije. Dobivena glazba biljaka snimljena je u tonskom studiju, a zahvaljujući zajedničkoj kampanji reklamne agencije ACG i energetskog diva E.ON, koja ima za cilj podizanje razine svijesti o važnosti očuvanja prirodnog okoliša, može se slušati na navedenim tramvajskim stanicama, ali i putem sljedeće poveznice.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

250 milijuna eura za provedbu nove biciklističke strategije

Razvoj nove biciklističke infrastrukture i rješenja za sigurno parkiranje bicikala te daljnje ulaganje u sustav javnih bicikala... Cilj nove pariške biciklističke strategije za razdoblje od 2021.-2026. godine je 100-postotni biciklistički grad.

U bečkom okrugu Simmering počelo testiranje nove „zelene“ tramvajske pruge

Bečka tramvajska mreža šesta je po veličini na svijetu, a kako bi tramvaji na vrijeme stizali na stanice, mreža se konstantno kontrolira, održava i unapređuje. Stoga Grad Beč i bečko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien godišnje ulažu i po nekoliko milijuna eura u modernizaciju tramvajske infrastrukture.

Beč: Zelenije linije s novim ozelenjenim čekaonicama

U Beču se od sada možete rashladiti čak i dok čekate tramvaj! Trenutno se u središtu grada uređuje prvih pet tramvajskih čekaonica koje se prekrivaju biljkama te osim lijepog izgleda osiguravaju hlad i ugodnije čekanje tramvaja. Prva zelena čekaonica nalazi se na tramvajskom stajalištu linije 1 na adresi Franz Josefs Kai.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER